• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hopital Erasme PIC, Brusszel

Minden egyes PIC látogatás közben az jár a gondolataimban, ha itt, ezen az osztályon gyógyult volna extrém koraszülöttként a fiam, vajon mennyivel lenne más vagy jobb PIC élményem? Vajon kevesebb trauma ért volna? Vajon egészségesebben kezdhetné meg a felnőttkort a fiam?

Liége – Montlégia PIC

Liége – Montlégia PIC

Ez alkalommal Liege-ben látogattunk PIC osztályt és ismerve a belgiumi családbarát koraszülött intenzív ellátás hírét, nagyon vártam milyen is lesz „élőben” megtapasztalni.

Brüsszelben jártunk

Brüsszelben jártunk

A Melletted a helyem Egyesület elnökségi tagjaként, Dr. Nádor Csaba, a Melletted a helyem Egyesület elnökével, Dr. Szabó Miklós, a MPT elnökével és Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnökével 2018.11.27-29. között részt vehettem az EFCNI- European Standard of Care for Newborn Health bemutatásán, amely egységesíteni szeretné Európában a koraszülöttek ellátását.
Öt évvel ezelőtt szülők kezdeményezése kapcsán kezdték el szakemberek bevonásával a koraszülöttek egészségügyi ellátásához szükséges szabványok kidolgozását, melyben ajánlásokat tettek arra, melyek azok az elengedhetetlenül fontos ellátási pontok amelyek hozzásegítik a koraszülött gyermeket ahhoz, hogy minél kevesebb szövődményt szenvedjenek el a kórházi benntartózkodása ideje alatt.

Stockholmi PIC orvos és nővér szemmel

Stockholmi PIC orvos és nővér szemmel

2017 október 5.-7. között  Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa melynek kezdetén Egyesületünk “családbarát versenyt”  hírdetett az “Ápolás és Táplálás szekció” előadói között. Arra voltunk kiváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás  fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.

 

 

Koraszülött Utógondozó Centrum Genf, Svájc

Koraszülött Utógondozó Centrum Genf, Svájc

A Genfi Egyetemi Gyermekkórház (HUG) megnyitotta Koraszülött Fejlesztő és Utógondozó Centrumát. A centrum megnyitásának célja és egyben mottója:Megadni a lehetőséget minden gyermeknek, hogy a saját képességei szerint tudjon fejlődni. Még igen élénken emlékszem azokra a napokra, amikor utógondozáson kellett megjelennünk a kisfiammal. Ugyan Eduárd Genf helyett Budapesten született meg terhességi toxémia következtében, a koraszülött utógondozását és fejlődésének követését már a genfi PIC neurológusai és gyermekorvosai végezték.

A PIC-ek fellegvara, Stockholm Karolinska Huddinge PIC

A PIC-ek fellegvara, Stockholm Karolinska Huddinge PIC

Egy PIC ajtó. Egy ajtó, amely előtt sok ezer szülő álmában újra és újra ott áll. Teljesen mindegy, hogy az az ajtó magyar vagy svéd, átlátszó vadonatúj vagy régi, átláthatatlan.  Sok-sok évtizede az a funkciója, hogy elzárja a beteg és korábban született újszülötteket a külvilágtól. Attól a világtól, ahová még nem szabadott volna megérkezniük, amelytől védeni kell őket, hiszen látható és láthatatlan veszélyek leselkednek rájuk.

Toronto - Kanada

Toronto - Kanada

Kanada: ahol az inkubátort is a szülői kéz ringatja
Engem eddig mindig mindenki, akinek elmeséltem hogyan zajik a keguruztatás a francia, svájci koraszülött osztályokon, milyen az édesanyékhoz való hozzáállás, nagyon finoman vagy éppen kevésbé finoman csöndre intett. " Tudod, itt erre nincs pénz, nincs elég nővér."

III. Nemzetközi koraszülött találkozó Szófia, Bulgária

III. Nemzetközi koraszülött találkozó Szófia, Bulgária

"Tiny hope for a great Life" címmel immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az a koraszülöttek ellátását támogató tanácskozás, melyen 5 kontinens 26 országának szakemberei  gyűltek össze az ellátás különböző területeiről. A találkozó célja, hogy a nemzetközi szülői szervezetek bevonásával és segítségével még hatékonyabbá tegyék a koraszülött babák ellátását és javítsák életminőségüket.

Lengyelországot, majd Kolumbiát követően ezúttal Bulgáriában került megrendezésre a találkozó a bolgár szülői szervezet és a bolgár neonatológiai társaság szervezésének köszönhetően, az AbbVie támogatásával.