• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért
Stockholmi PIC orvos és nővér szemmel

Stockholmi PIC orvos és nővér szemmel

2017 október 5.-7. között  Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa melynek kezdetén Egyesületünk “családbarát versenyt”  hírdetett az “Ápolás és Táplálás szekció” előadói között. Arra voltunk kiváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás  fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.

Egyesületünk tagjai (Dr. Gárdos, László, Dr. Nádor Csaba és Nagy Lívia) a szekció végeztével Bognár Márta előadását emelte ki és jutalmazta. Az előadás olyan, a koraszülött babák táplálását érintő mindennapi problémát közelített meg mind nővéri, mind szülői szemszögből, mely még mindig tabunak számít. Márti velünk utazott Stockholmba, ahol évente megrendezésre kerül az Ultra Early Intervention konferencia, melynek a Karolinska Egyetem ad otthont. Témája ebben az évben a koraszülött gyermekek táplálása volt. A konferencia programjában ebben az évben is szerepelt a PIC látogatás, és mi örömmel sétáltunk körbe Európa egyik legcsaládbarátabb koraszülött intenzív osztályán.

 


Tovább olvasom

Koraszülött Utógondozó Centrum Genf, Svájc

Koraszülött Utógondozó Centrum Genf, Svájc

A Genfi Egyetemi Gyermekkórház (HUG) megnyitotta Koraszülött Fejlesztő és Utógondozó Centrumát. A centrum megnyitásának célja és egyben mottója:Megadni a lehetőséget minden gyermeknek, hogy a saját képességei szerint tudjon fejlődni. Még igen élénken emlékszem azokra a napokra, amikor utógondozáson kellett megjelennünk a kisfiammal. Ugyan Eduárd Genf helyett Budapesten született meg terhességi toxémia következtében, a koraszülött utógondozását és fejlődésének követését már a genfi PIC neurológusai és gyermekorvosai végezték.


Tovább olvasom

A PIC-ek fellegvara, Stockholm Karolinska Huddinge PIC

A PIC-ek fellegvara, Stockholm Karolinska Huddinge PIC

Egy PIC ajtó. Egy ajtó, amely előtt sok ezer szülő álmában újra és újra ott áll. Teljesen mindegy, hogy az az ajtó magyar vagy svéd, átlátszó vadonatúj vagy régi, átláthatatlan.  Sok-sok évtizede az a funkciója, hogy elzárja a beteg és korábban született újszülötteket a külvilágtól. Attól a világtól, ahová még nem szabadott volna megérkezniük, amelytől védeni kell őket, hiszen látható és láthatatlan veszélyek leselkednek rájuk.


Tovább olvasom

III. Nemzetközi koraszülött találkozó Szófia, Bulgária

III. Nemzetközi koraszülött találkozó Szófia, Bulgária

"Tiny hope for a great Life" címmel immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az a koraszülöttek ellátását támogató tanácskozás, melyen 5 kontinens 26 országának szakemberei  gyűltek össze az ellátás különböző területeiről. A találkozó célja, hogy a nemzetközi szülői szervezetek bevonásával és segítségével még hatékonyabbá tegyék a koraszülött babák ellátását és javítsák életminőségüket.

Lengyelországot, majd Kolumbiát követően ezúttal Bulgáriában került megrendezésre a találkozó a bolgár szülői szervezet és a bolgár neonatológiai társaság szervezésének köszönhetően, az AbbVie támogatásával.


Tovább olvasom

Toronto - Kanada

Toronto - Kanada

Kanada: ahol az inkubátort is a szülői kéz ringatja
Engem eddig mindig mindenki, akinek elmeséltem hogyan zajik a keguruztatás a francia, svájci koraszülött osztályokon, milyen az édesanyékhoz való hozzáállás, nagyon finoman vagy éppen kevésbé finoman csöndre intett. " Tudod, itt erre nincs pénz, nincs elég nővér." "Ne nyugatról hozd a példát, hanem a környékünkről, keleti irányból" Kifogás mindig van, kiváncsi vagyok, vajon akik csendre intenek, ismerik-e a kis Charlie történetét. Gyanítom, hogy nem.  Miután ezt elolvassák, vajon új kifogás után néznek, vagy végre belátják, hogy ez a magyar neonatológia útja a következő esztendőkben?


Tovább olvasom