• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hopital Erasme PIC, Brusszel

Minden egyes PIC látogatás közben az jár a gondolataimban, ha itt, ezen az osztályon gyógyult volna extrém koraszülöttként a fiam, vajon mennyivel lenne más vagy jobb PIC élményem? Vajon kevesebb trauma ért volna? Vajon egészségesebben kezdhetné meg a felnőttkort a fiam?

Ha rangsorolnám a PIC-eket amelyekben jártam szerte a világban, a szívemhez talán a legközelebbi a brüsszeli Erasme kórház újszülött intenzív osztálya. Mondhatnánk, persze, mert Dr. Kelen Dorottya az osztályvezető főorvos ☺ A válasz igen és nem. Dorka személyisége, szakmai elhivatottsága és a belőle áradó emberség azonnal érezhető, ahogy belép BÁRKI erre az osztályra. Neki ott sem kell lennie, az elhivatottsága érződik a teljes személyzet munkáján. Számos alkalommal jártam már ezen a PIC osztályon, és szívmelengető érezni azt a nyugalmat, ami átjárja az egész osztályt.

 

 

 

 

 

Legutolsó látogatásom egy életre emlékezetes marad számomra, mert nem akárkivel lehettem jelen az osztályon és nemmindennapi dolognak lehettem szemtanúja.
A belga szülőszervezet, Noahs Ark meghívására Dr. Nils Bergman személyesen is megismerhette az osztály működését, hiszen a szülők által az osztály jó híre már körbejárja a világot.  Ottjártunkkor a belga RTL dokumentumfilmet forgatott az országban egyedülállóan megvalósuló a születést követő azonnali bőr-bőr kontaktus és szeparáció mentes ellátásáról. A forgatás során interjút készítettek Dr. Bergmannal, aki lépésről lépésre követte a demo bemutatót, tapasztalatot cserélt Dorka mellett a szülészet vezetőjével (Dr. Clotilde Lamy) és a PIC főnővérével (Emilie Huet) a szakmai és technikai megvalósítással kapcsolatban. A nap végén őszinte csodálattal és elismeréssel nyugtázta, hogy a személyzet és a kórházi vezetés elköteleződése következtében a mindennapokban is megvalósul az általa kutatott és mostanra irányelvként kiadott azonnali bőr-bőr kontaktus a legkisebbeknél is egy viszonylag nagyforgalmú kórház szülészeti osztályán. Pár nappal előtte a vadonatúj, gyönyörű lLiège-i PICen járva első kérdésem volt a személyzet felé, hogy a megszületést követően hogyan történik a korababák stabilizálása. Mosolyogva válaszoltak, hogy hát ezen a területen még van mit tanulniuk és tudják, hogy Brüsszelben ez már megvalósul és szeretnék követni és tanulni az ottani csapattól.

Amikor azt mondjuk, hogy az ellátás középpontjában a koraszülött és/vagy betegen született baba és annak családja áll, az ezen az osztályon maradéktalanul megvalósul. Egy nagymama a kezemet szorongatva könnyek között mesélte kisunokája történetét és pironkodva árulta el, hogy majdnem 3 hete járt már be nap, mint nap az osztályra, mire kiderült számára, hogy az osztályvezető főorvossal és nem az unokája ápolójával beszéli meg a napi történéseket és kap tanácsokat a lánya támogatásához. Részese lehettem egy baba hazaadásának és az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem a fényképet róluk, ahogy családként elhagyják a PIC-et.
Sok-sok év közös munka, képzés és tapasztalatok gyűjtése kellett ahhoz, hogy ez az osztály valóban család és baba barát ellátást tudjon biztosítani, összetartó orvos-nővér gárdával rendelkezzen, akik együtt ebédelnek nap, mint nap. Már többször ért az a megtiszteltetés, hogy részese lehettem az Erasme PIC mindennapjainak és minden elfogultság nélkül mondhatom, bár ide született volna Eduárd 18 éve...

 

 

 

 

 

A PIC az alábbi szakmai szempontokat tartja szem előtt a mindennapi ellátás során.

 

CSALÁDKÖZPONTÚ ELLÁTÁS: A SZÜLŐK BEVONÁSA A GONDOZÁSBA, a SZÜLŐ NEM LÁTOGATÓ!

 • Az osztály filozófiájának középpontjában a szülő aktív részvétele áll. 
 • Nappal vagy éjszaka, a nap 24 órájában partnerként lehet jelen a gyermek gondozásában. A nővérek segítségével megérti és megtanulja a gyermeke által mutatott jeleket értelmezni, annak érdekében, hogy önállóan és magabiztosan, kompetens szülőként láthassa el gyermekét a hazaadáskor. 
 • A nagyszülők, testvérek naponta látogathatják a szülőket és a babát.

PSZICHOLÓGIAI ÉS ÉRZELMI TÁMOGATÁS

 • A pszichológus és az ápolócsapat folyamatos támogató jelenléte, az ápolószemélyzet által szervezett szülői teadélutánokon lehetőséget biztosítanak a beszélgetésre, tapasztalatok átadására.

FEJLŐDÉSTÁMOGATÓ ELLÁTÁS: MÉHEN BELÜLI KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA A KÜLVILÁGBAN

 • Az ápolószemélyzet több tagja NIDCAP képzésben részesült, így a fejlődéstámogató ellátás megvalósulása könnyebben megvalósítható. 
 • A PIC teljes környezete hozzájárul a baba harmonikus fejlődéséhez. 
 • A jelzéseinek, viselkedésének és igényeinek megfelelően alakítják ki a baba környezetét: a fényt gyermek igényeihez igazítva, csökkentve a zajszintet, élettani és kényelmes pozícionálást biztosítva, az ápolás és a vizsgálatok megszervezése a gyermek igényei és tűrőképessége szerint történik. 
 • Az alvási fázisokat nem zavarják meg, az újszülött ritmusa szerinti rugalmas időbeosztással alkalmazkodnak minden baba ellátásához. 

KENGURU GONDOZÁS: BŐR-BŐR KONTAKTUS

 • A bőr-bőr kontaktus egyedi és fontos pillanat (terápia) a baba fizikai és érzelmi fejlődése szempontjából. 
 • Nagyobb élettani stabilitást biztosít számára, növeli a mély alvás időszakát, és javítja idegrendszerének rövid és hosszú távú fejlődését, ráadásul a bőr-bőr kontaktus kevesebb fertőzést, kevesebb fájdalmat, kevesebb sírást, jobb súlygyarapodást és korábbi hazaadást is jelent. 
 • További előnyei közé tartozik a sikeresebb szoptatás, az erősebb szülő-gyermek kapcsolat és a nagyobb biztonságérzet a baba számára az ismerős, megnyugtató környezet által. 
 • A bőr-bőr kontaktus a megszületést követően azonnal megkezdődik az anya hasán vagy mellkasán, itt történik a baba stabilizálása.

FÁJDALOMMENEDZSMENT

 • Az osztály dolgozói évről évre megrendezik a “Fájdalom konferenciát” melyre minden belgiumi PIC meghívást kap. Sokszor más francia nyelvterületekről is érkeznek előadók. 
 • A fájdalom és annak csillapítása és megelőzése protokoll szerint valósul meg az osztályon. 
 • A teljes csapat nagy jelentőséget tulajdonít a személyre szabott fájdalomcsillapításnak, mind a nem-gyógyszeres (cukoroldat szopással (cumi) kombinálva, bugyolálás, bőr-bőr kontaktus és szoptatás), mind a gyógyszeres módszerek alkalmazásával. 
 • A szülőket is bevonják a baba fájdalmának felismerésébe, felmérésébe és a megnyugtatásba.

A SZOPTATÁS TÁMOGATÁSA
      
Ez a családoknak nyújtott támogatás tiszteletben tartja a szülők megalapozott, tudatos döntését az újszülött táplálásával kapcsolatban. Az Erasme Kórház elnyerte a "Bababarát Kórház" címet, amely elősegíti a szoptatást: az ápolószemélyzet teljes csapata támogatja az anyát abban, hogy szoptassa gyermekét.

Szoptatási tanácsadó dolgozik az anyákkal, akinek feladata:

 • információ átadás és beszélgetés 
 • a felmerülő kérdések megválaszolására, 
 • a szoptatás megfigyelése,
 • segít a baba mellre helyezésében,
 • segít a szoptatás beindításában vagy az anyatej fenntartásában.

ANYATEJBANK

 • Az Erasme kórház saját tejbankot működtet, ahonnan a PIC rendszeresen kap tejadományokat más anyáktól. 
 • A tejet ellenőrzik és pasztőrözik, amely ezt követően a rászoruló újszülötteknek, csecsemőknek adható.


 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!