• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Liége – Montlégia PIC

Ez alkalommal Liege-ben látogattunk PIC osztályt és ismerve a belgiumi családbarát koraszülött intenzív ellátás hírét, nagyon vártam milyen is lesz „élőben” megtapasztalni.


A kórház minden épülete 2019-ben került átadásra, és ahogy a fényképekből látszik törekedtek a legújabb nemzetközi PIC design irányelvekhez a kialakítás során, melyek figyelembe veszik a NIDCAP program által meghatározott 8 családbarát alapelv pillérek megvalósításához szükséges infrastruktúrát is. Az osztályon Dr. Sophie Smeets főorvos kísér végig, a nővérek a teljes „felfedező túra” során bekapcsolódnak a beszélgetésünkbe. Legtöbbjük NIDCAP, de minimum FINE I végzett nővér, Belgiumban közel 10 éve a kötelező képzés részét képezi a fejlődéstámogató ellátás képzése. A család az ellátás középpontja, melyben a baba mellett a szülőket, ha kell a testvéreket is „gyógyítják”. Az osztálynak saját pszichológusa van, aki a személyzet szupervíziójában is részt vesz. Ahogy minden országban, így Belgiumban is a nővérhiány a legnagyobb probléma, ezen az osztályon sincs másképp. Ezért is fontos a szülők folyamatos jelenléte az osztályon, hiszen számos olyan feladatot eltudnak látni gyermekükkel, amelyhez nincs szükség a szakszemélyzet segítéségre. A szülők tanítása a nővérek mindennapi munkájának a része. 

 

 

 

 

Nyilván „anya” szempontok szerint figyeltem minden apró részletet, na nem mintha újra szeretném élni a koraszülés traumáját, de vajon, ha most járnék ebben a cipőben, milyen benyomások érnének. Ahogy a legtöbb belgiumi kórházban, itt is „utcák” vezetnek az egyes osztályokra, már nem a megszokott „PIC” vagy „Koraszülött/újszülött intenzív osztály” feliratot keresi a látogató, hanem itt adott esetben a 820-as utcát, melyhez lila szín vezet már a parkolóból. 

A szülők a nap 0-24 órájában jelen lehetnek a PIC osztályon, ami az én „magyar szemünknek” elképzelhetetlen, itt nem is kérdés, hogy a szülést követően az édesanya ugyanabban a szobában kerül elhelyezésre, ahol a gyermeke gyógyul. Az anya ágya és az inkubátor mellett egy kinyitható ágy is helyet foglal, hiszen, ha az édesapa is velük szeretne lenni akár éjjel, ezen az ágyon aludhat. A nagyszülők, testvérek vagy akár a barátok 14-20 óra között látogathatják meg a szülőket és a PICit (mely nyilván a baba állapotától függ), erre kialakított játszó és családi szobákban – ahol akár tanulni is lehet a nagyobb testvérrel, emellett nappali és konyha - étkező is rendelkezésre áll a szülőknek. Az osztály a magyar ellátási rendnek megfelelően PIC III és PICII osztályként funkcionál, tehát egy extrém koraszülött baba esetében hónapokat élnek itt a családok, fontos, hogy még ha kórházi körülmények között is, de valamilyen szintű komfortban és intimitásban élhessenek.

Az osztályra kerüléstől kezdve egy vaskos kézikönyv segíti a szülőket.  Annak megfelelően, hogy a baba mennyire stabil, különböző folyosókon (zsiráf, panda, koala, kenguru) történik az ellátása. 
A zsiráf szobák a legkisebb pácienseké, ahol III-as szintű ellátás folyik majd a koala és panda szobák az átmenetet képezik a kenguru szobákig, ahol már csak híznia, növekednie kell a babának.
A bőr-bőr kontaktus a mindennapi ellátás része, melyet a baba állapotától függően minimum 4-6 órában naponta megvalósítanak, attól függően mennyire bevethető az édesapa is.

 

 

 

 

A kézhigiénia szabályait mindenkinek be kell tartania, piktogramok segítik a kistestvéreket, hogy könnyen tudják követni a kézmosás és fertőtlenítés szabályait. 
Az osztály elég tágas ahhoz, hogy minden helyiségben a higiéniai előírásokat betartva tudjanak dolgozni a szakemberek, saját gyógyszerész és az arra a napra kijelölt nővér végzi a gyógyszerkészítmények elkészítését. A vizitek családonként a szülőkkel egy erre kialakított helyiségben történnek, és ami egyből feltűnő, amikor belépsz az osztályra az a csend.

 

 

 

 

 

A személyzet mindent megtesz annak érdekében, főleg a kenguru folyosón, hogy elkerüljék az ártalmas zajokat. Az édesanyákat szakember segíti, hogy mesét olvasva a lehető legtöbbet beszéljenek gyermekükhöz. Annak érdekében, hogy elkerüljék az édesanyák izolációját, a fejésre alkalmas közös szobát is kialakítottak a tejkonyha mellett, ahol beszélgethetnek a szülők, illetve hetente veterán szülők látogatják meg az osztályt, így feltehetik a kérdéseiket - beszélgethetnek a sorstársakkal.

Ottlétemkor éppen egy család távozott haza, közös fénykép készült róluk mielőtt kiléptek az ajtón. A hazaadás menete legalább annyira „szigorú”, mint a PIC lét szabályai. A szülők felkészülve, már időpontokat egyeztetve hagyják el a PIC osztályt és az osztály orvosai és nővérei még hetekig követik a baba fejlődését a család otthonában.
Jó pár PIC osztályon jártunk már Európában a konklúzió minden egyes látogatás után a sóvárgás „a bárcsak nálunk is így, ilyen körülmények között gyógyulhatnának a gyerekek...” érzés mellett ki kell mondani, hogy érzésre és látványra sajnos egyre jobban leszakadunk az európai kórházi ellátási viszonyoktól és színvonaltól, egyre fontosabb lenne a mielőbbi felzárkózás a jövő generáció egészsége érdekében. Mert nem mindegy, hogy hogyan, milyen körülmények között kezdi meg az újszülött az életét.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!