Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A méhen belüli élet utolsó heteiben kezd kifejlődni. Energiaforrás. A hőtermélésben, hőszabályozásban van szerepe. Koraszülöttekben ez a zsírszövet még nem fejlődött ki.
Alvásban vagy altatásban történő vizsgálat,a fülre speciális fejhallgatót illesztenek, mely tesztjeleket sugároz. A tesztjelek elektromos aktivitást váltanak ki, ami regisztrálható. A vizsgálat az idegi eredetű hallássérülés kimutatatására szolgál.
Segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében, segít a betegnek panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását, a beteg írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, illetve - a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben - eljár az arra illetékes hatóságnál és képviseli a beteget, rendszeresen tájékoztatja az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó szabályokról, azok változásáról, illetve a betegjogok érvényesüléséről az egészségügyi szolgáltatónál.
A bilirubin a vérfesték (hemoglobin – az oxigén szállításáért felelős fehérje) lebontási terméke, a sárgaság kialakulásában van szerepe.
"Lélegeztetett tüdőbetegségnek" is nevezik, mivel általában hosszú ideig tartó lélegeztetés következtében alakul ki. A gépi lélegeztetés alatt - az amúgy is beteg - tüdő további károsodást szenved, többek között a pozitív nyomással belélegeztetett oxigén-levegő keverék miatt. Azok a koraszülöttek , akiknél ez a betegség kifejlódik, hosszú ideig tartó kezelésre szorulnak. Fokozatosan lehet csak megszüntetni a lélegeztetést, az oxigénadást. Ezek a babák nagyon gondos ápolást igényelnek, fontos a mellkas fizikoterápiája, a fekvési pozíciók gyakori változtatása, a tüdőben felgyülemlett váladék kiürítése, gyógyszerek rendszeres adása. Sajnos a fokozatos javulást hirtelen fellépő fertőzések, tődőgyulladás vetheti vissza. A betegség sok odaadást és türelmet kíván elsősorban a szülők részéről, de az orvosok és a nővérek részéről is, hiszen időnként hósszú hónapokig kell a kórházban várnia gyógyulást.
Lassult szívműködés. A légzéskimaradás (apnoe) és a lassult szívműködés általában együtt jelentkeznek koraszülött babáknál. Oka többnyire a légzőközpont éretlensége. A fenti jelenségeket műszerek, monitorok ellenőrzik és jelzik az ápoló személyzet számára. Az állapot megszűntetése érdekében fizikálisan ingerlik a babát, megdörzsölik kezét, lábát, mellkasát és ha ez nem elégséges, akkor gyógyszeresen is támogatják. Ahogy az újszülött egyre érettebb lesz, úgy ritkulnak a légzéskimaradásos állapotok is.
A gyermek psziho-motoros fejlődését mérő teszt.
Vér karbamid nitrogén, vérvétellel a vese mőködését vizsgálják.