Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Tüdőérlelő-kortikoszteroid injekció. Az előnye az, hogy akár 24 óra alatt képes a megfelelő szintre érlelni a baba tüdejét. Ha egy koraszülést már nem lehet megakadályozni, az orvos ezt a gyógyszer készítményt adja be az anyának. Ez történhet két részletben 24 óra alatt vagy 4 részletben 48 óra alatt, ezt szteroid-profilaxisnak nevezik. A kortikoszteroidok a méhlepényen átjutva felgyorsítják a baba saját surfactant termelődését, és legkésőbb a beadás után 48 órával a baba tüdeje fejlettségi szempontból eléri azt a szintet, ahol már nem alakul ki RDS vagy ha igen, akkor sokkal enyhébb kezelésekkel lehet gyógyítani, vagyis kevesebb károkat okoz. Ha a 24.-34. héten szűrésekkel vagy más módon érzékelik, hogy egy héten belül beindulhat a szülés a kismamák megkapják a fent említett készítményt. Segítségével nemcsak az RDS előfordulása , hanem az agyvérzés, a bélelhalással járó bélgyulladás, a fertőzések és az újszülött-kori halálozás kockázata is csökkenthető. Az optimális az, ha az eltelt idő a kezelés illetve a szülés között nem kevesebb mint 24 óra, de nem több mint egy hét. Ennek ellenére akkor is javasolják az injekció beadását, ha előreláthatóan már egy nap sincs a szülésig, hiszen bizonyított tény, hogy ilyen kevés idő alatt is vannak nagyon kedvező hatásai. Ugyanakkor, ha nem történik meg a születés egy héten belül, és a várandósság még nem haladta túl a 28. hetet, javasolják a kezelés egyszeri megismétlését.
Magyarul Little-kórnak, vagy újszülöttkori agysérülésnek nevezzük, az angol neve azt jelenti: agyi bénulás. Ez a nagyon általános név is utal arra, hogy a kórkép nagyon sok idegrendszeri tünetben nyilvánulhat meg, melyek legfőbb közös vonása valamilyen bénulás, valamint, hogy számos eltérő kórfolyamat hozhatja létre. A betegség lényege, hogy az éretlen, fejlődésben lévő agyat valamilyen inzultus éri valamikor a magzati kortól a csecsemőkorig (egyesek szerint 3 éves korig bezárólag), emiatt a mozgatórendszer károsodik, és elmarad a gyermek mozgásfejlődése, különböző, de leggyakrabban fokozott izomtónussal járó (spasztikus) bénulások alakulnak ki. Ehhez járulhatnak a központi idegrendszer sérülésének egyéb megnyilvánulásai is, mint mentális retardáció, halláscsökkenés/vesztés, látászavarok, egyensúlyzavarok, epilepsziás rohamok, viselkedészavarok. Ezek azonban nem részei a betegség definíciójának. A tünetek az egészen enyhétől (kisfokú ügyetlenség, enyhe tanulási nehézség) az igen súlyosig (négy végtagi bénulás, vakság, süketség, súlyos epilepszia) változhatnak.
Amennyiben a baba állapota súlyosabb, vérgáz értékei rosszabbak, de a baba képes önálló légzésre, akkor ezt a lélegeztetési módot alkalmazzák. Ennek során oxigén-levegő keveréket juttatnak a tüdőbe, a gyermek orrába helyezett csövek segítségével.
Az agy és a gerincvelő gyakorlatilag ebben lebeg, így ez az elrendezés hatékonyan védi agyat a traumás behatásoktól, emellett táplálja és védi az idegszövetet és eltávolítja a neuronok működése során keletkező anyagcsere végtermékeket.