Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A szülők, gondozók és egészségügyi dolgozók számára megmutatják, hogyan kellene fejlődniük csecsemőknek és hat éves kor alatti kisgyermekeknek, A növekedési görbék a súlyt és a hosszt/magasságot ábrázolják. A jelenleg referenciaként használt növekedési görbék nem mutatják be, hogyan kellene egy gyermeknek fejlődnie a legjobb egészség elérése érdekében, hanem egyszerűen leírják, hogyan nő egy átlagos gyermek.
A koraszülöttek körében gyakoriak a fertőzések, mert gyengébb a védekező rendszerük és gyakran megtámadják őket a különféle kórházi kórokzók is (nozokomális fertőzések). Fertőzés lehetőségére utalhat a haspuffadás, légzéskimaradás, sárgaság, aluszékonyság, etetési nehézség. Ilyenkor antibiotikus kezelést kap a baba. Koraszülött osztályon a legfontosabb tényező a fertőzések elkerülése érdekében a higiéniai szabályok betartása. Alapos kézmosás, védőruha használata kötelező. Ha lázas beteg a szülő, hasmenése vagy herpesze van vagy bármiylen más fertőző betegség lehetősége felmerül, gyógyulásáig nem látogathatja a babát.
A csecsemő koponyájának az a puha része, ahol a koponyavarratok találkoznak. A csecsemő koponyáján hat kutacsot különböztetünk meg, de a szülők általában csak hármat tudnak kitapintani. Ezek az elülső, és a két hátulsó kutacsok.A baba koponya a szülés-születés közben a kutacsok nélkül nagy mértékben deformálódna, de ezek hajlékonysága, rugalmassága biztosítja azt, hogy a szülőcsatornában megnyúlhasson a baba koponyája, és a szülést követő pár napban ismét visszanyerhesse kerekded formáját. A kutacsoknak nagy szerepük van a későbbi koponyanövekedésben is.