Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Vérvétel során vizsgálják a vérben lévő szilárd véralkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) arányát.
A vér oxigénszállító molekulája. Mennyiségének csökkenése a vérszegénység.
Nagyfrekvenciás lélegeztetés
Oxigénhiányos agykárosodás, amely először az agykéregben jelenik meg, majd károsodik a többi agystruktúra is. Az oxigénhiány időtartamától függ súlyossága, lehet enyhe, mérsékelt és súlyos forma.
Vízfejűség akkor alakul ki, ha az agyfolyadék mennyisége felszaporodik. Oka lehet pl. agyvérzés, fejlődési rendellenesség, méhen belüli fertőzés, agyhártyagyulladás. A folyadék miatt az agykamrák megnagyobbodnak, nyomásfokozódás alakul ki bennük, mely az agysejteket károsíthatja. Ennek megakadályozására a nyomást csökkenteni kell. Erre szolgál a shunt: melynek egyik részét az agykamrákba ültetik, másik szára pedig a hasüregbe vezet, ahol a hashártya nagy felületén keresztül felszívódik az agyvíz.
Magas vérnyomás
Alacsony vérnyomás
Oxigénhiányos állapot (asphyxia) után a további idegrendszeri károsodások megelőzésére szolgáló kezelési eljárás, melynek során a babát 33 és 34 celsiusfok közötti hőmérsékletre hűtik mesterségesen, és hetvenkét órán át ebben a hőmérséklettartományban tartják. Fontos, hogy a babák ilyenkor mesterséges kómában vannak, és gépi lélegeztetésre, infúziós terápiára szorulnak.