Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Stressz hatására a magzat meconiumot ürít és erőteljes légzőmozgásokat végez, ily módon meconiummal kevert magzatvizet aspirálva (« félrenyel ») a hörgőrendszerbe.
A magzati életkorban keletkező sötétzöld- fekete színű béltartalom, mely a megszületés után az első széklettel ürül.
alapja, hogy a kritikus állapotú újszülöttek (főleg koraszülöttek) állapota súlyosbodik egy-egy ápolási/ellátási folyamat, főleg fájdalmas beavatkozás alkalmával. Ennek jelei, hogy a beavatkozások során megemelkedik a szívverésük, a légzésszámuk, és a vérnyomásuk, véroxigénszintjük (szaturációjuk) lecsökkenhet, illetve a kevésbé súlyos állapotot a gyakori fizikális ingerek (pelenkázás, vizsgálatok, vérvételek, stb.) könnyen átbillenthetik súlyossá. Fontos tehát, hogy az ellátó személyzet hagyjon elegendő időt a babáknak a pihenésre, regenerálódásra a beavaktokások és ellátási folyamatok között (minimum 4-6 óra). Célszerű hogy a beavatkozások “blokkokban” kerüljenek elvégzésre. Legegyszerűbben úgy lehet értelmezni, hogy “Kérlek hagyj békén, csak akkor nyúlj hozzám, ha mindenképp szükséges.”
A koraszülött testén, végtagjain több tapasz, mandzsetta található, amelyek a monitorokkal állnak összeköttetésben. Ezek mutatják a vérnyomást, a szívműködést, a vér oxigén-ellátottságát, anélkül hogy vérvételre lenne szükség. Amennyiben a babánál valamilyen rendellenesség lép fel - csökken a szívműködés, esik az oxigénszint - a monitorok időben jeleznek és biztosítják, hogy a személyzet minél előbb a baba segítségére siessen.
Mágneses rezonancia vizsgálat.