Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Ez a bélelhalással járó vastagbélgyulladás szinte kizárólag a koraszülötteket fenyegető betegség. 1500 gramm alatti babáknál 8-10% az előfordulási aránya. Lényege, hogy a bélfal elveszíti épségét és ez teret ad különböző baktériumoknak, mikroorganizmusoknak, melyek még tovább károsítják. A bélfalban gyulladás is kialakul. Általában a táplálás megkezdése után a baba hasa elkezd puffadni, rosszul érzi magát, hány a széklete véres. Ilyenkor azonnal felgüggesztik a szájon át való táplálást és megkezdik az antibiotkus kezelést. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra van szükség.
Amennyiben a gyermeken idegrendszeri sérülés tüneteit észlelik - mozgásszabályozási zavar, tónus zavar -, akkor a szülőnek meg kell tanítani a Katona-féle neurohabilitációs tréninget. Az előírt program napi 4–6 alkalommal 15–30 percben végezhető gyakorlatsor, amit a szülő végez a gyermek állapotától, korától, fejlettségétől függően, egyénre szabottan. Kisebb sérülés esetén a betanított mozgásmintákat az agy automatizálja, a kóros mozgásminták rögzülése megelőzhető. A csecsemő pszichomotoros fejlődésének nyomon követése történhet koraszülött gondozáson, illetve fejlődés-neurológiai szakrendelésen. Szakember, például gyógypedagógus látja el a csecsemőt, aki speciális pszichomotoros tesztek se- gítségével méri fel a csecsemő fejlődését, vagy gyógytornász, aki betanítja a szülőknek a neurohabilitációs tréninget.

Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program = Újszülöttek Fejlődéséhez Személyre Szabott Ellátási és Megfigyelési Program.
Amikor egy kisbaba túl korán, vagy betegen születik, a világ számára sokkoló hely. A koraszülött intenzív osztályon éles fények, alacsony hőmérséklet, intenzív hanghatások, összegubancolódó vezetékrengeteg, fájdalmas, kellemetlen tapasztalások követik egymást. Az apró újszülöttnek, akinek nem volt ideje teljesen kifejlődni az anyaméhben, ezek megrendító élmények lehetnek. Ami viszont még fontosabb, hogy az intenzív stimulusok akadályozzák a megfelelő fejlődést, és súlyos egészségügyi károsodást okoznak a későbbiekben. A NIDCAP megközelítés arra törekszik, hogy támogató, gyengéd és megnyugtató környezetet biztosítson a legtörékenyebb csecsemőknek.
Dr. Heidelise Als, a Harvard Egyetem Orvostudományi Kar és a Bostoni Gyermekkórház orvosa és kollégái miután éveken keresztül figyelték a PIC-en gyógyuló újszülötteket, kifejlesztettek egy módszert, mellyel értelmezni lehet a csecsemők viselkedését és jelzéseit, mintha hallani lehetne a hangjukat és érteni lehetne azt amit “mondanak” . Ez a gyakorlat tanítja ma arra a szakembereket, hogy az újszülöttek mit várnak el kényelmük és biztonságérzetük megteremtése érdekében, melyek elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez.
(Forrás: http://nidcap.org/en/families/what-is-nidcap/)

Szájon át semmilyen gyógyszert nem fogyaszthat és nem táplálható