Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Megszületéskor az egyik legnagyobb változás a keringési rendszerben következik be. Méhen belül a tüdő, mint légzőszerv nem működik, a magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A magzati vérkeringés a tüdőt kihagyja a Botallo-vezeték révén. Születéskor mindez megvátozik: az újszülött lélegzik, a tüdőben történik meg a gázcsere és záródik a Botallo-vezeték. Koraszülöttekben a záródás elmaradhat, vagy nem tökéletes és a már záródott vezeték újra kinyílhat. Mindez a koraszülött babák kb. 20%-át érinti és gyakorisága az éretlenség fokával egyenes arányban nő. A diagnózist a szív ultrahangvizsgálatával lehet felállítani. Ha bebizonyosodik a betegség, javítani kell az oxigénellátást, csökkenteni kell a folyadékbevitelt, ezáltal is segítve a szív munkáját. Ha ezek nem segítenek, speciális gyógyszerkészítményt kap a baba. Ha mindez hatástalan, a vezetéket sebészeti úton kell zárni.
Célja, hogy az idegrendszer ép területeit bevonják a gyakor- latokba, az új kapcsolatok kiépülésével lehetővé tegyék a mozgás elsajátítá- sát. Alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, ame- lyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósítható. 

Perifériásan bevezetett centrális katéter.
Ha a mellhártya lemezei közé, azaz a mellhártyaüregbe - a mellkasfal a tüdő vagy a nyelőcső sérülései vagy betegségei folytán - levegő kerül, a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákuum megszűnik. A tüdő részlegesen vagy teljesen összeesik, légmell alakul ki. Következtében különböző mértékben károsodhat a légzés, az oxigénellátás, romolhat a szív koszorúsereinek keringése, heveny keringési és légzési elégtelenség alakulhat ki, amelyek sürgős orvosi beavatkozást kívánnak.
A vér oxigénmennyiségének mérésére szolgáló műszer.
A kifejezés az átmeneti oxigénhiány miatt kialakult agyszövet lágyulásra utal. Beteg babánál a PVL-t agyvérzés, hematológiai rendellenesség, agyi fertőzés, például agyhártyagyulladás, súlyos átmeneti légzés-kimaradás (apnoé) vagy tartósan alacsony vérnyomás is okozhatja. A PVL által okozott károsodás észlelése több hetet is igénybe vehet; ez a károsodás maradandó problémákat okozhat az izommozgás és koordináció, a látás és a mentális fejlődés tekintetében.