Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Ez a betegség a koraszülöttek tüdejének éretlenségével függ össze. Akkor jelentkezik, ha elégtelen a felületaktív anyag (surfactant) képzése. Normál esetben ez az anyag stablizálja a levegővelkitöltött tüdőhólyagocskákat, amivel megelőzi azok összeesését a kilégzés végén. A kezelés módja a felületaktív anyag pótlása, célja pedig a légzés biztosítása és a keringés javítása.

-Babkin: A Babkin-reflex nevét Boris Babkin orosz származású filozófusról, ideggyógyászról kapta. Ugyanis először ő figyelte meg azt, hogy ha a baba egyik, vagy mindkét tenyerére egyszerre enyhe nyomást fejtünk ki, akkor a baba különböző mimikai reakciókkal válaszol. Kinyitja a száját, kinyújtja a nyelvét, elfordítja a fejét, stb.

-Fogó: Amikor a baba tenyerét megérinted egy ujjaddal, akkor a megérintett kezével automatikusan ráfog, rászorít az ujjadra, és el sem engedi azt. Olyan, mintha a kezével akaratlagosan meg tudná markolni a gyermek az odanyújtott tárgyat, anya ujját, viszont ez csak egy reflex. Tovább megyek: nem csakhogy megmarkolja az ujjadat és nem engedi el, hanem a karját behajlítva magát akár meg is emeli, odahúz magához.

-Galant: A hason fekvő baba gerincvonala melletti érintésre azonos oldali lábfelhúzással, csípőfordítással reagál. Ha a hasára fekteted a gyermeket, és a derekánál, a gerinc mellett végighúzod az ujjad, akkor erre úgy reagál a kicsi, mintha csiklandós lenne. Azon az oldalon kissé összehúzza magát, elfordítja a csípőjét, felhúzza a térdét.

-Járó: A megtartott baba - talpát szilárd talajt érintve - lépegetni kezd. Az újszülött baba izomzata még nem alkalmas arra, hogy saját súlyát megtartsa, viszont ha óvatosan megtartjuk, megemeljük és szilárdan fogjuk, akkor a talpacskáját a talajhoz érintve azokat egymás elé helyezi, úgy tesz, mintha lépne.

-Kereső: Ha a baba arcát vagy szájzugát megérinted, akkor az érintés irányába fordul, keresi az anyamellet, száját kinyitja táplálkozásra készen.A születés után segít a babának az anyamell megtalálásában, a táplálkozás megkezdésében. Megfigyelhetitek, hogy az arc megérintése után a fej fordulásával már a szájacska szinte azonnal ki is nyílik, szopásra készen. Ez nagyban megkönnyíti az anyukák dolgát, hiszen a gyerek ösztönösen, reflexszerűen táplálkozni kezd. A keresőreflex az édesanya pocakjában már kialakul a babában a 24. terhességi hét környékén, és a születést követő 3-4. hónap végére magától eltűnik.

-Moro: A csecsemő hangosan, hirtelen felsír, karjait szérveti, ujjait kimerevíti, majd karoló, ölelő mozdulatot végez, ha hirtelen zajt hall, érzi a fejének emelkedését, vagy akár akkor is, ha a hőmérséklet hirtelen megváltozik. A baba a ezekben a helyzetekben megriad, karjait széttárja, egy pillanatig meg is dermed, majd a teste előtt keresztezi karjait, mintha valami biztonságos dolgot szeretne megölelni. Előfordul, hogy mindezt hangos visítás kiséretében teszi meg.

-Szopó: Szintén létfenntartó ösztön, reflex, amely a csecsemő táplálékhoz jutását hivatott segíteni. A szopóreflex akkor váltódik ki, ha a baba szájpadlásához hozzáér valami. Ekkor automatikusan szopó mozdulatokat végez. A 4. hónap végére a gyermekek általában elhagyják ezt a reflexet. Ekkor már a tudatos táplálkozás a jellemző rájuk.

Légúti vírusfertőzés. Cseppfertőzéssel terjed, gyermekek többsége 2 éves kora alatt átesik fertőzésen Náthaszerű tünetekkel jelentkezik, csecsemőknél végzetes lefolyású is lehet. A szezonális fertőzésnek a téli hónapokban van a csúcspontja, ekkor van a legtöbb megbetegedés, leggyakrabban a 3-4 hónapos csecsemőknél. Különösen veszélyeztetettek az éretlen, fejletlen tüdejű koraszülöttek, valamint a légúti- vagy szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők. A légúti megbetegedéssel küszködő koraszülöttekben antitestekkel (palivizumab intramuszkulárisan) végzett passzív immunizálás segít a fertőzést megelőzni; ez a késő őszi, téli időszakban havonta adható. (Prof. Ertl Tibor)
A szem ideghártyájának olyan ereződési rendellenessége, amely az ideghártya leválásához, vaksághoz vezethet. A etina ereződése a 16. terhességi hét környékén kezdődik, és a születés utáni első hetekben fejeződik be. Minél kisebb súllíal születik a baba, annál nagyobb a valószínűsége a ROP kialakulásának. A betegség súlyosabb formái (3.-5. stádium) a 31. hét előtt vagy az 1500 gramm alatt született babáknál alakulnak ki. Az első szűrővizsgálatot a 31. terhességi hétnek megfelelő időpontban vagy a baba 4. élethetében végzik. A vizsgálatot rendszeresen megismétlik. Enyhébb esetekben a betegség külső beavatkozás nélkül gyógyulhat és nincs látássérülést okozó következménye. Súlyosabb fokozataiban fagyasztásos és lézeres technikát alkalmaz a szemész, hogy megállítsa a kóros erek burjánzását.
Röntgen-vizsgálat, a baba egész testére kiterjedő röntgenkép készítése, ezen rajta lehetnek a végtagok is, ha szükséges, de általában inkább csak a mellkasra és a hasra koncentrál, valamint lehet külön-külön röntgenvizsgálat a baba mellkasáról, hasáról, vagy ha törést feltételeznek, akkor végtagjairól egyaránt.