Melletted a helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A fertőzés igen súlyos foka. Ilyenkor kórokozók mutathatók ki a vérben.

Keringési elégtelenséget jelent, amely az életfontosságú szervek oxigénhiányos állapotához és anyagcsere-folyamataiban kialakult súlyos károsodásához vezet. A sokk által kiváltott reakciók a folyamat kezdetén visszafordíthatók, ám hosszabb fennállásuk esetén egyes szervek visszafordíthatatlan károsodása jön létre.

A sokk folyamatában az időtényező dupla jelentőséggel bír: egyrészt a beteg kora - tehát a szervek tűrőképessége - másrészt a sokk időtartama is meghatározó a betegség kimenetele szempontjából.

1. Hipovolémiás sokk :  keringő vér mennyisége csökken
2. Kardiogén sokk : a szív teljesítőképességének csökkenése

3. Distributív sokkformák :

-Szeptikus sokk: a szepszis a szervezet fertőzésekre adott válaszreakciója, amelyet okozhatnak baktériumok, gombák, vírusok vagy ezek mérgező termékei.

-Anafilaxiás sokk: allergiás reakció következtében jön létre.

-Neurogén sokk: központi idegrendszeri sérülés következménye.

-Endokrin sokk: hormonális betegségekben - például cukorbetegség, mellékvesekéreg-elégtelenség, pajzsmirigyhormon-túltermelés - kialakuló állapot.

-Toxikus sokk szindróma: a szeptikus sokk speciális, Staphylococcus okozta formája.

 

Az a felületaktív anyag, amelyet a tüdősejtek termelnek és bocsátanak ki a léghólyagocskák felületére. Ez az anyag segít megakadályozni a léghólyagocskák falának összeesését. A surfactant hiánya okozza a hyalin membrán betegséget, amely a koraszülöttek leggyakoribb tüdőbetegsége.
A vér oxigénnel való telítettsége százalékban kifejezve.
Ezek relatíve halk, többnyire a szívciklus első felében hallható (szisztolés) zörejek, melyek intenzitása testhelyzettel változhat. A szívzörejek úgy keletkeznek, hogy a véráramlás a szív üregein belül valamilyen oknál fogva turbulenssé válik. Ezt többnyire billentyűk szűkülete vagy elégtelensége, illetve a pitvari vagy kamrai sövényen levő lyuk, valamint ezek kombinációja okozhatja.
A gyermeket a száján vagy az orrán keresztül, a gyomrába levezetett műanyag csövön át anyatejjel vagy tápszerrel táplálják.