• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért
Család konferencia a parlamentben

Család konferencia a parlamentben

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata szervezésében "Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban” konferenciát rendeztek a Parlamentben.

Egyesületünk alelnaköke, Nagy Lívia "Koraszülöttek és családjaik támogatása, Európai kitekintés" címmel tartott előadásában kiemelte, hogy évente több, mint 8000 újszülött
kezdi meg életét különböző besorolású koraszülött intenzív osztályokon, 8000 család formálódik az egészségügyi dolgozók segítségével. Számos osztályról hiányoznak a családbarát ellátás alappillérei, az egyik legjelentősebb a pszichés segítő szakemberek hiánya mind a szülők, mind a szakszemélyzet részére.


Tovább olvasom

MEGHÍVÓ Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban

MEGHÍVÓ Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Család nemzetközi napja alkalmából konferenciát rendez "Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban" címmel.
Helyszín: Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Időpont: 2019. május 17. péntek, 1000 - 1300


Tovább olvasom

Május 1-jén indul a 2019-es kenguru verseny

Május 1-jén indul a 2019-es kenguru verseny

Tudtad, hogy a legkisebb kenguruk tudnak a legnagyobbat ugrani?

A Melletted a helyem Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Kenguruzás Világnapja alkalmából immár hagyományosnak számító Kenguruversenyét, melynek pontos dátuma : 2019. május 1-15.  
Az idén legfőbb célunk, hogy a kengurubébiket együtt nevelgető Szülők és a PIC-en dolgozó Szakemberek a gyakorlatban is megismerjék a fenti kérdésre adandó helyes választ.

Ezért, bár minden PICit és Szüleit biztatunk az aktív részvételre, az idei versenyen azt az 1500 gramm alatti súllyal született, győztes kengurubébit keressük, aki már élete első hetétől, nap mint nap élvezhette a szülei mellkasán töltött minimálisan egy, de inkább két órát.

Hajrá PICik, s ne feledjétek, ebben a versenyben mindenki csak nyertes lehet!

A kenguruverseny az alábbi weboldalon érhető el: http://kenguru.mellettedahelyem.hu


Tovább olvasom

SOTE előadás a koraszülöttekről

SOTE előadás a koraszülöttekről

Dr. Szabó Miklós (PhD Med Habil egyetemi docens), felkérésére a 2019 II. félévi graduális képzés Neonatológia kötelezően választható tárgy oktatás keretében szemináriumi előadás megtartására kérte fel Dr. Nádor Csabát, a SOTE II. számú nőgyógyászati klinika, koraszülött intenzív osztáyának főorvosát és Nagy Líviát, a Melletted a helyem Egyesület szülői képviselőjét.


Tovább olvasom

Dr. Nádor Csaba vehette át a Szent Kristóf-díjat

Dr. Nádor Csaba vehette át a Szent Kristóf-díjat

A Szent Kristóf-díjat olyan személyiségek kaphatják, akik kiemelkedő munkát végeznek a gyermekek és a hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén. Idén ezt a díjat március 6-án Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkártól Nádor Csaba, egyesületünk elnöke vehette át.

Beneda Attila méltatásában kiemelte, hogy a koraszülöttek gyógyításában a XXI. században már kevés az eszközökre és gyógyszerekre fókuszálni, szükség van a családok bevonására is. A családbarát koraszülött ellátás egyik hazai úttörőjének nevezte Nádor Csabát, aki ezért a tevékenységéért részesült az elismerésben.


Tovább olvasom

MPPPOT XVI. kongresszusa - beszámoló

MPPPOT XVI. kongresszusa - beszámoló

Írta: M. Rácz Beatrix

2019. februárjában, immáron tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) kongresszusa. A rendezvény mottója: „Pendülő húrok - emlékek, élmények rezonanciája a szülés születés terében.”


Tovább olvasom

FINE Képzés Szeged

FINE Képzés Szeged

Pár héttel ezelőtt ismét abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy együtt tölthettem pár napot Inga Warrennel, a FINE képzés alapítójával. Közel 4 éve ismerem személyesen Ingát, először a Budapesten szervezett első jENS konferencián volt szerencsém meghallgatni előadását a fejlődéstámogató ellátás fontosságáról. Lélegzetvisszafojtva hallgattam Nick Conneman-nal közös prezentációját a NIDCAP módszerről, a baba megfigyelésén alapuló ápolásának és összefonódásának fontosságáról és a szülő, mint elsődleges ellátó szerepéről.


Tovább olvasom

European Standards of Care Workshop III

European Standards of Care Workshop III

2019. február 22-23. München

Az európai standardok ismerete és az azokhoz kötődő képzések kulcsfontosságúak és elengedhetetlenek, amennyiben a napi gyakorlati ellátásba is szeretnénk bevezetni azokat. Ezúttal 12 európai ország szülői képviselői gyűltek össze, és lépésről lépésre haladva megtanulták "olvasni" az irányelveket, majd különböző projekt menedzsment gyakorlatokat végeztek. Magyarországot Egyesületünk alelnöke, Nagy Lívia képviselte a két napos képzés során.


Tovább olvasom

EFCNI 15. szülő szervezetek találkozója

EFCNI 15. szülő szervezetek találkozója

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, 2019 január végén az EFCNI újra megszervezte az európai szülői szervezetek találkozóját (POM) a németországi Freisingben. A 15. találkozón több, mint 30 ország 100 résztvevő képviselte a koraszülött babák és szüleinek érdekeit az európai, észak és dél-amerikai illetve az afrikai kontinensről.

A találkozón lehetőség nyílt a nemzetközi szervezetek számára, hogy bemutassák munkájukat, tevékenységeiket és célzott projektjeiket a nemzetközi szülői képviselők csoportjának.


Tovább olvasom

A család az újszülöttek egészségének középpontjában - Lancet

A család az újszülöttek egészségének középpontjában - Lancet

Az újszülött érkezését mindig nagy várakozás előzi meg. A koraszülöttek és a beteg újszülöttek családjai számára azonban a fellépő egészségügyi kihívások és a pszichológiai terhek igencsak stresszessé tehetik ezt az eseményt. Európában évente mintegy 500 000 csecsemő - az élve születettek körülbelül 10%-a - születik a terhesség 37. hete előtt. Jóllehet az elmúlt 40 év során jelentősen javultak a túlélési és a gyógyítási eredmények, az öt- évesnél fiatalabb korosztály halálozásának és az élethosszig tartó betegségeknek továbbra is a koraszülöttség az egyik fő oka.


Tovább olvasom

Magyar Perinatológiai Társaság XVI. Kongresszusa 2018.

Magyar Perinatológiai Társaság XVI. Kongresszusa 2018.

Napjainkra Magyarországon társadalmi prioritássá vált a népesség megtartásának, illetve lehetőség szerinti növelésének kérdése. Méltán büszkék lehetünk a hazai perinatológia eredményeire, a csecsemőhalandósági mutatók elmúlt években bekövetkezett látványos csökkenésére, és a túlélés minőségi mutatóinak javulására. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest is nagyobb várakozással fordul a társadalom a perinatológia felé, ami jelenleg a szülészeti és újszülött ellátások családbarát ellátási formákban való megvalósulása iránt támasztott új igényekben mutatkozik meg leginkább.


Tovább olvasom

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Egyesületünk segítségével az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából "Fókuszban az édesapák" címmel konferenciát szervezett a Parlament Felsőházi Termében. Az immáron hagyománnyá vált konferencia, mely harmadik alkalommal került megrendezésre, ezúttal a család támogató szerepére kívánta felhívni a figyelmet, hiszen főleg az édesapák segítsége és támogatása nélkül az egészségesen, betegen vagy korábban érkezett kisbaba anyatejes táplálása nagyon nehéz.


Tovább olvasom

MEGHÍVÓ Anyatejes Táplálás Hete

MEGHÍVÓ Anyatejes Táplálás Hete

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tisztelettel meghívja az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő „Fókuszban az édesapák” című konferenciára.
Helyszín:

Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)


Tovább olvasom

Kenguruverseny 2018

Kenguruverseny 2018

2018 májusa Egyesületünk életében a kenguruzás jegyében telt. A Korábban Érkeztem Alapítvány és Egyesületünk meghívására ismét Magyarországon üdvözölhettük Prof. Nils Bergmant, a kenguru módszer egyik leghíresebb kutatóját, nagykövetét. A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából immáron harmadik alkalommal kenguruversenyt hirdetettünk a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.


Tovább olvasom

Családi konferencia 2018

Családi konferencia 2018

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége “Családnak lenni” címmel immáron második alkalommal rendezett konferenciát a Parlamentben. Megtisztelő meghívásukra ebben az évben is betekintést nyújthattunk előadásunkkal a koraszülést átélt családok életébe.


Tovább olvasom

Családnak lenni - konferencia Parlament

Családnak lenni - konferencia Parlament

MEGHÍVÓ
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége „A család nemzetközi napja” és a Családok Éve alkalmából konferenciát rendez „Családnak lenni” címmel.


Tovább olvasom

Kangaroo Care Awareness Day 2018

Kangaroo Care Awareness Day 2018

A Kenguruzás Világnapja 2018. május 15.

Immár harmadik alkalommal szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát, nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt!
2018-ban is útjára indítjuk a PICi kenguru versenyt, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Ezúttal 10 napon keresztül gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és az első helyezett PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.


Tovább olvasom

Anyák Napi ajándék fotózás

Anyák Napi ajándék fotózás

Időpont: 2018. április 21. 10:00-13:00

Helyszín: Budapest 11. kerület, Bartók Béla út 40. Manó Fotó studió

Ebben az évben Egyesületünk Anyák Napja alkalmából Kabai Katalin (www.facebook.com/kabai.katalin.5) fotós segítségével ingyenes anya-"kora"gyerek fotóval szeretne megajándékozni minden koraanyut és gyermeké(ei)t


Tovább olvasom

Az EMMI-ben jártunk...

Az EMMI-ben jártunk...

2018. április 5-én Dr. Beneda Attila (család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár) és Dr. Lelkes Ildikó (Családügyi Szervezési és Koordinációs Osztály) meghívására a Melletted a helyem Egyesület alelnöke Livia Nagy, Mandy Daly az Irish Neonatal Health Alliance betegjogi képviselője és Dr. Miklós Szabó a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke egyeztetető tárgyaláson vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, melynek célja a családbarát koraszülött ellátás mielőbbi bevezetése az ország minden koraszülött intenzív osztályán.


Tovább olvasom

Adventi jótékonysági vásár

Adventi jótékonysági vásár


Tovább olvasom

Koraszülöttek világnapja 2017

Koraszülöttek világnapja 2017

2017. November 17-én,  a Koraszülöttek Világnapja alkalmából sajtótájékoztató és szakmai konferenciából álló ünnepségsorozatot rendezett Egyesületünk a Honvéd Kórház konferenciatermében, majd a nap végén a lila színben ünneplő Lánchíd lábánál a Te hangodat ismerem program alapítójával Hazay Tímeával énekeltük a PICik himnuszát az egybegyűlt családokkal és szakemberekkel. A szervezésben és lebonyolításban partnereink voltak a Szakmai Kollégium Védőnői tagozta, a  Fiatal Családosok Klubja  (FICSAK) és a Magyar Honvédség.


Tovább olvasom

Magyar Perinatológiai Társaság XV: Kongresszus

Magyar Perinatológiai Társaság XV: Kongresszus

2017 október 5.-7. között  a gyönyörű, őszi színekbe öltözött Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa. A kongresszus témái között szerepelt a koraszülés - koraszülöttség komplex  szülészeti és neonatológiai megközelítése, az anyai betegségek és azok szűrése, kardiológiai és neurológiai vontakozások- következmények valamint a Korababák táplálása. Egyesületünk a kongresszus kezdetén "családbarát versenyt"  hirdetett az "Ápolás és Táplálás szekció" előadói között. Arra voltunk kíváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.


Tovább olvasom

Európai ellátási standardok sz újszülöttek egészségéért

Európai ellátási standardok sz újszülöttek egészségéért

Az EFCNI (Európai Alapítvány az újszülött gyermekek ellátásáért) az elmúlt években számos nagy kezdeményezést indított útjára,  a Koraszülöttek Világnapja mostanra már mindenki által ismert, szeretett ünneppé nőtte ki magát. 2010-ben elkészített egy átfogó európai felmérő tanulmányt, aminek eredménye az európai politikai elittet sokkolta, és melynek hatására Dr. Angelika Niebler és Dr. Peter Liese létre hozta az "Édesanyák és Gyermekeik Egészségéért Érdekképviseleti Csoportot" az Európa Parlamentben.

 


Tovább olvasom

Fineta 2.0 beszamoló

Fineta 2.0 beszamoló

2017 június 8 és 10-e között immár második alkalommal került megrendezésre a FINETA 2.0, azaz a Fiatatal Neonatológusok Találkozója Kecskeméten a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával. A konferencia témája  a lélegeztetés, surfactant kezelés fontossága, a kardiológiai fejlődési rendellenességek és az új diagnosztikai és terápiás eljárások voltak.


Tovább olvasom

Szoptatás Világnapja - 2017 Augusztus 1.

Szoptatás Világnapja - 2017 Augusztus 1.

MEGHÍVÓ

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata
és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tisztelettel meghívja az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja  alkalmából megrendezésre kerülő „Egyszerű vagy bonyolult” című konferenciára

Helyszín: Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Időpont: 2017. augusztus 01., kedd, 10:00-13:00
Fővédnök: Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya


Tovább olvasom

Kenguru verseny összefoglaló 2017

Kenguru verseny összefoglaló 2017

2017 Egyesületünk életében a kengurzás jegyében telik. Meghívásunkra Budapesten üdvözölhettük Prof. Nils Bergmant, a kenguru módszer egyik leghíresebb kutatóját, nagykövetét. A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából immáron második alkalommal kenguruversenyt hirdetettünk a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között. A kengurumódszer, melynek lényege a bőr- bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez.


Tovább olvasom

Meghívó Család = Erőforrás Konferencia

Meghívó Család = Erőforrás Konferencia

 "A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája, és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is."
XVI. Benedek pápa


MEGHÍVÓ Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata
és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tisztelettel meghívja a Család nemzetközi napja alkalmából megrendezésre kerülő


Tovább olvasom

Koraszülést átélt szülők pszichés támogatása

Koraszülést átélt szülők pszichés támogatása

Egyre több tanulmány igazolja, hogy az éretlen vagy beteg újszülött perinatális intenzív centrumban (PIC) történő ápolása traumatikus életesemény a szülők számára. Pszichés szempontból nehézséget okoz a várandós időszak hirtelen lezárása, anya és gyermeke váratlan elszakadása. Sérül a szülők kompetencia érzése, életüket nem várt és nem tervezett események határozzák meg, felforgatva a család egészének az életét. A pszichés tartalékok kimerülése ellenére ezt a küzdelmet végig kell csinálni, nem lehet kiszállni belőle - a kórházi tartózkodás alatti folyamatos fizikai, pszichés és mentális terhelést nem mindenki kezeli problémamentesen.  Így nem meglepő, hogy koraszülést átélt szülők esetében több pszichés zavar fordul elő.


Tovább olvasom

Nils Bergman Budapesten

Nils Bergman Budapesten

A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja, a Magyar Perinatológiai Társaság és a Melletted a helyem Egyesület meghívására Nils Bergman tudományos előadást tartott Budapesten. Ma már tudományos evidenciák támasztják alá azt, hogy a folyamatos bőrkontaktus az anyával nagymértékben növeli az anya kompetens viselkedését és erős hatása van az anya-baba párost védelmező apa szerep kialakulásában is. Számos kísérlet bizonyítja a folyamatos bőrkontaktus és a sikeres anyatejes táplálás - szoptatás összefüggését, illetve a szoptatás kritikus szerepét az agy fejlődésében.


Tovább olvasom

PICi futás a koraszülöttekért

PICi futás a koraszülöttekért

A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából a Melletted a helyem Egyesület immár második alkalommal kenguruversenyt hirdet a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között. A 2017-es Kenguruversenyt április 22-én az Óbudai Futónapon a 10:30-kor induló Családi Futam startpisztolya indítja el. A verseny 2017. május 15-én éjfélkor zárul. A Kenguruverseny fővédnöke és futókövete: Dr. Schill Beáta Kengurumama, Aranyanyu


Tovább olvasom

Kenguru világnap 2017 Május 15.

Kenguru világnap 2017 Május 15.

Kangaroo Care Awareness Day 2017 Már második alkalommal szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát, nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt!
2017-ben is útjára indítjuk a kenguru PICi versenyt, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Ezúttal 3 héten keresztül gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és az első három helyezett PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.


Tovább olvasom

Koraszülött felnőttek

Koraszülött felnőttek

Az extrém koraszülöttek felnőttkorban döntően jól teljesítenek a társadalomban. A koraszülöttek megbetegedései annál gyakoribbak és súlyosabb lefolyásúak, minél alacsonyabb a gesztációs kor. Nehéz megjósolni persze, hogy a koraszülöttek számára mit hoz a jövő, ha elérik a felnőttkort, ezért is fontos számukra a támogatás és a folyamatos megfigyelés.


Tovább olvasom

Meghívó tudományos rendezvényre

Meghívó tudományos rendezvényre

A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja és a
Magyar Perinatológiai Társaság és a 
Melletted a helyem Egyesület

tisztelettel meghívja Önt az alábbi tudományos előadásra.

 


Tovább olvasom

EFCNI Díj

EFCNI Díj

Az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) éves konferenciáját és díjátadóját 2017. január végén Münchenben tartotta. Az EFCNI szervezete és Európát átszövő hálózata azért dolgozik, hogy az újszülött és koraszülött babákat, valamint családjukat megillető humánus ellátás és evidenciákon alapuló orvoslás Európa szerte egységes legyen. A szakértő gárda a szülőkkel közösen tesz azért, hogy a gyermekek hosszútávon az elérhető maximális egészségnek örvendjenek, legyenek akár koraszülöttek, akár extrém koraszülöttek, akár maradandó károsodással született babák.


Tovább olvasom

Továbbra is napirenden a koraszülés

Továbbra is napirenden a koraszülés

November 17-e, a Koraszülöttek Világnapja sok éven keresztül kihangsúlyozta a koraszülésmegoldására irányuló globális erőfeszítéseket. Az Európai Alapítvány az Újszülöttek Ellátásáért (EFCNI) kezdeményezéséhez később csatlakozott az afrikai LIttleBigSouls szervezet,majd az amerikai March of Dimes és az ausztrál National Premmie Foundation. Mára már rengeteg kezdeményezés helyezi globálisan reflektorfénybe a koraszülött babák és családjaik helyzetét. Körülbelül 15 millió újszülött születik világszerte a 37. gestatios hét előtt, és ez a szám egyre növekszik, változó értékben (az összes szülés 5-18%-a) a különböző országok között.


Tovább olvasom

Dr. Nils Bergman Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel

Dr. Nils Bergman Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel

Az Egyensúly Centrum  és a Korábban érkeztem Alapítvány regionális szülői szervezet meghívására Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel  címmel előadás sorozatot tartott Dr. Nils Bergman Szegeden. Bergman professzor hosszú évek óta kutatja és tanítja a Kenguru módszert. A neves szakember meghívásával az volt a céljuk, hogy bemutassák a Kenguru módszert valamint annak gyakorlati alkalmazását, illetve elfogadtassák a magyar szakemberekkel a módszer gyerekmekek személyiségfejlődésére gyakorolt idegélettani jelentőségét és hatásait. Az előadás sorozatot Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke nyitotta meg, aki saját koraszülés történetén keresztül mutatta be a módszer fontosságát, illetve annak hiányának következményeit, majd beszélt az Egyesület munkájáról, céljairól.


Tovább olvasom

Koraszülöttek világnapja és családbarát ellátása 2016

Koraszülöttek világnapja és családbarát ellátása 2016

A koraszülöttek világnapja alkalmából a koraszülöttek családbarát ellátásáért tevékenykedő Egyesületünk figyelemfelhívó sétát szervezett a lila Lánchídon szakmai partnereinkkel, valamint csatlakozott az Első 1000 Nap Programhoz.

A koraszülöttek világnapjának története:

2008 november 17.-én tartotta első szülői konferenciáját az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek Ellátásáért), itt született meg a Koraszülöttek Napja ötlet (akkoriban még így hívták). A megbeszélés közben kapta a társaság a hírt, hogy egészséges kislánynak adott életet az EFCNI egyik alapítója egy drámai koraszülést követően melyben egy 3-as ikreket veszítettek el. Így a résztvevők megállapodtak abban, hogy ez a nap legyen a korababák ünnepe.


Tovább olvasom

WHO film a koraszülöttekről

WHO film a koraszülöttekről

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Jelentős hányaduk a gondos orvosi ellátás ellenére is maradványtünetekkel marad életben. Az Egyesület fő célja, hogy Magyarországon csökkentse a koraszülések számát, és javítsa a koraszülöttek egészséges túlélési arányát.


Tovább olvasom

PICi hősökért a BMC-ben - Koncert a Koraszülöttek Világnapja alkalmából

PICi hősökért a BMC-ben - Koncert a Koraszülöttek Világnapja alkalmából

November 13-án, vasárnap délután 17 órakor különleges, meghitt koncertre került sor a Budapest Music Centerben. A Melletted a helyem Egyesület a legkisebb hősök, a koraszülött babák, az Ő szüleik, családjuk és az Őket segítő orvosok, fejlesztők, ápolók tiszteletére szervezett hangversenyt a Koraszülöttek Világnapja alkalmából, a tisztelet, a hála és az összefogás jegyében.


Tovább olvasom

Koraszülöttek Világnapja 2016 November 17.

Koraszülöttek Világnapja 2016 November 17.

Alig egy bő hét és ismét itt a Koraszülöttek Világnapja, sétáljunk együtt a PICi hősökért!

Magyarországon a koraszülés népbetegség. Minden tizedik újszülött idő előtt jön világra. Sétáljunk együtt azokért a PICi hősökért, akiknek már életük kezdetén komoly harcot kell vívniuk az életben maradásért. A Melletted a helyem Egyesület csapata idén is lázasan készülődik, hogy méltó módon hívjuk fel a figyelmet a PICikre. A Koraszülöttek Világnapján, november 17-én 16.00 órakor szimpátiasétát rendez a lilára világított Lánchídon, amelyre várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel szeretnék felhívni a figyelmet a legkisebb hősök, a koraszülött babák erejére és az őket segítő orvosok, fejlesztők, ápolók és nem utolsó sorban a támogató családok, barátok együttműködésére – a családbarát koraszülöttellátás jelentőségére.

A Magyar Tudományos Akadémia elől 16.00 órakor induló séta jelképesen hidat képez az érintettek és a segítők között.

A jelszó: LILA! Öltsetek magatokra valamilyen lila ruhadarabot, vagy hozzatok lila táskát! Lufikról mi gondoskodunk. Már most jegyezzétek fel az időpontot, mert nagyon boldogok lennénk, ha minél többen el tudnátok jönni! Addig is hajrá PIC-ik :-)


Tovább olvasom

Neonatológusok az anyatejes táplálás védelmére

Neonatológusok az anyatejes táplálás védelmére

Az ország négy vezető neonatológusa úgy döntött, hogy szakmai összefogást kezdeményez az anyatejes táplálás védelmére és promótálására. Dr. Szabó Miklós, Egyesületünk alapító tagja, az MPT elnöke, Dr. Gárdos László, Egyesületünk és a Neonatológia Tagozat tagja, Dr. Kovács Tamás, az MGYT főtitkára és Dr. Nádor Csaba, az Egyesület elnöke szerkesztett egy szoptatást támogató deklarációt, és a következő hónapokban felkéri az összes szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. A dokumentum itt letölthető


Tovább olvasom

Az MPT XIV. Kongresszusa

Az MPT XIV. Kongresszusa

Az MPT (Magyar Perinatológiai Társaság) XIV. Kongresszusának legfontosabb célkitűzése a szülők egyre erőteljesebb bevonása a neonatológiai ellátásba illetve a szülészek és neonatológusok szorosabb összefogása olyan nagyon fontos témákat felölelve, mint a fejlődési rendellenességek, a császármetszés kérdésköre illetve a szoptatás elősegítése. Örömmel tapasztaltuk, hogy a 2 napos tanácskozás során, számos szakember visszautalt a szülői szimpóziumon hallottakra és arra reflektálva illetve beillesztve építette fel előadását.


Tovább olvasom

2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben

2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendezett az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából 2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben "Az anyatejes táplálás jelentősége" címmel.


Tovább olvasom

Szoptatás Világnapja - 2016 Augusztus 1.

Szoptatás Világnapja - 2016 Augusztus 1.

MEGHÍVÓ

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendez az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából "Az anyatejes táplálás jelentősége" címmel.
 


Tovább olvasom

Apróság, de nagy segítség lehet a koraszülöttek  arcvédő párnája

Apróság, de nagy segítség lehet a koraszülöttek arcvédő párnája

Az arcvédő párna kifejezetten a koraszülött intenzív osztályokon használt légzéstámogató eszköz kíméletesebb rögzítéséhez használható kiegészítő elem, melyet egy anyuka az inkubátorban lévő babája mellett álmodott meg kislánya arcocskája védelmében. A prototípus egy kedves tatabányai doktornő ügyes kezei által készült.


Tovább olvasom

Kenguruverseny 2016

Kenguruverseny 2016

A kengurumódszer népszerűsítését tűzte ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület figyelemfelkeltő akciója, melyben a Kenguruzás világnapja alkalmából versenyt hirdetett a PIC-ek közöt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák. A programban való részvételre az Egyesület honlapján lehetett jelentkezni, ahol egy héten át rögzítették a szülők a kenguruzások időtartamát. A verseny 2015. május 9.-től május 15. éjfélig tartott.

 


Tovább olvasom

Kenguru verseny eredmények 2016

Kenguru verseny eredmények 2016

A Kenguruzás világnapja alkalmából a Melletted a helyem Egyesület kenguruversenyt hirdetett a PIC-ek között 2016. május 9.-15. között azzal a céllal, hogy népszerűsítse az evidenciákon nyugvó, bizonyítottan jótékony hatású kenguru módszert. Egy vándorserleggel szeretnénk hagyományt teremteni az adott évben legtöbbet kenguruzó PIC kitüntetésére.


Tovább olvasom

Széchenyi-díjat kapott Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász

Széchenyi-díjat kapott Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász

Nagyon meglepett a kitüntetés híre, ettől magasabbra nem lehet jutni sem mint gyógyító orvosnak, sem mint kutató gyermekgyógyásznak - mondta György csecsemő- és gyermekgyógyász, akadémikus, aki a Parlamentben átvehette a Széchenyi-díjat.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, egyetemi tanár a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként kapta a díjat.


Tovább olvasom

Kenguru világnap 2016 Május 15.

Kenguru világnap 2016 Május 15.

Kangaroo Care Awareness Day - Szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát és nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt! Egy PICi versenyt indítunk, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Egy hétig gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és a nyertes PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.
Amennyiben az Önök gyermekét PIC (NIC)-ben ápolják, regisztráljon a honlapunkon! Május 9-én 00:00-tól Május 15-én 23:59-ig jegyezze be, hogy mennyi időt töltött gyermekével kenguruzva! Minden egyes "kenguru eseményt" külön jelöljön! Két nyertest fogunk hirdetni, egy PIC-et, ahol az 1 hét alatt a legtöbbet kenguruztak a babák, és egy PICit, aki a szüleivel a legtöbb időt töltötte kenguru módszerrel. A nyeremények kapcsolódnak a kenguru(k)hoz :)


Tovább olvasom

Brüsszel EFCNI workshop

Brüsszel EFCNI workshop

2015 November 10-én kedden, csupán néhány nappal a november 17-én tartott Korszülöttek Világnapja előtt ismert egészségügyi szakemberek és akadémikusok különböző EU tagállamokból, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagykövetei és betegjogi képviselők találkoztak Brüsszelben, hogy nézeteiket megosszák egymással az édesanyák és koraszülöttek egészségügyi helyzetével kapcsolatban Európában. 


Tovább olvasom

Érdekkepviseleti csoport EU

Érdekkepviseleti csoport EU

Az Édesanyák és Gyermekeik Egészségéért Érdekképviseleti Csoportot 2011 májusában alapította Dr. Angelika Niebler parlamenti képviselőtársával, Dr. Peter Liese-zel.

A csoport célja, hogy egybegyűjtsön egy változatos, az Európai Parlament Tagjaiból (EPTk) álló képviseleti csoportot, amely nyílt dialógust kezdeményezve segít biztosítani a lehető legjobb kezdetet minden újszülöttnek egész Európában csakúgy  prevenció, mint korszerűsített koraszülött és újszülöttellátás útján egyaránt.


Tovább olvasom

Szóval újszülöttápoló szeretnél lenni?

Szóval újszülöttápoló szeretnél lenni?

Frissen végzett ápoló vagy aki az újszülöttellátásban szeretne elhelyezkedni? Itt van öt dolog amit mindenképp tudnod kell ahhoz, hogy sikeresen kezdhesd karriered.


1. Nem tudhatod amit nem tudsz. Folyamatosan tanulj, gyarapodj, és soha ne érezd magad kényelmesen semmilyen szituációban.

Ez az állítás nem is lehetne ennél jobban igaz. Amint megkapod a bizonyítványod úgy érzed a világot is képes lennél megváltani. Ha túlélted az ápoló hallgatók fárasztó kalandjait, akkor már bármire képes vagy!

Hatalmas eredményt értél el, olyat amire nem mindenki lenne képes; veregesd hát meg a vállad ezért. Viszont a tudás amit elsajátítottál csak a felszínt súrolja. Megmutatja, hogy miről is szól az ápolás nagyvonalakban, illetve ad némi alapot a kritikus gondolkodás elsajátításához, de a legtöbbet munka közben fogsz tanulni, ehhez viszont nyitottnak kell lenned. Ne ijedj meg az új, és néha ijesztő szituációktól. Teher alatt nő a pálma. Ha valamiben nem vagy biztos, tegyél fel kérdéseket. Az egyetlen hülye kérdés az, amit nem kérdeznek meg. Erősítsd meg magad, és soha ne hagyd abba a tanulást.


Tovább olvasom

Gyakorlott nővérek tanácsai kezdőknek!

Gyakorlott nővérek tanácsai kezdőknek!

1. Nem tudhatod amit nem tudsz. Folyamatosan tanulj, járj képzésekre, és soha ne érezd magad kényelmesen semmilyen szituációban.

Amint megkapod a bizonyítványod, úgy érzed a világot is képes lennél megváltani. Ha túlélted az ápoló hallgatók fárasztó kalandjait, akkor már bármire képes vagy! Hatalmas eredményt értél el, olyat amire nem mindenki lenne képes; veregesd hát meg a vállad ezért. Viszont a tudás amit elsajátítottál csak a felszínt súrolja. Megmutatja, hogy miről is szól az ápolás nagyvonalakban, illetve ad némi alapot a kritikus gondolkodás elsajátításához, de a legtöbbet munka közben fogsz tanulni, ehhez viszont nyitottnak kell lenned. Ne ijedj meg az új, és néha ijesztő szituációktól. Teher alatt nő a pálma. Ha valamiben nem vagy biztos, tegyél fel kérdéseket. Az egyetlen hülye kérdés az, amit nem kérdeznek meg.


Tovább olvasom

Búcsú


Tovább olvasom

Koraszülöttek Világnapja 2015

Koraszülöttek Világnapja 2015

2015. november 17. a Koraszülöttek Világnapja

Honvédkórház PIC


Jótékonysági uzsonna a legkisebb babákért!
2015. november 17.-én 1400 - 1700 a Honvéd Kórház aulájában. Várjuk süteménnyel, habos kakaóval, kávéval.
Cím 1062 Budapest Dózsa György út, 112


Tovább olvasom

GE felhívás

GE felhívás

A Melletted a helyem Egyesület szakmai partnere a GE  egyedülálló figyelemfelkeltő akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban kiemelkedően magas, 9% körüli a koraszülések aránya, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden tizedik gyermek idő előtt jön a világra. Az évente közel nyolcezer koraszülött közül pedig körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie. A 2015. szeptemberében alapított, a koraszülöttek körül tevékenykedőket összefogó civil egyesület, a Melletted a helyem célja a legkisebbek és hozzátartozóik szakmai támogatása és hazai koraszülött ellátás érdekképviselete.


Tovább olvasom

Gyulai neonatológus lett az év orvosa

Gyulai neonatológus lett az év orvosa

Abdul doktor, a gyulai orvos hitvallása: Sokat mosolyogni, megölelni a beteget, mert annak gyógyító ereje van!
Az ölelés gyógyító ereje - A Jemenben született dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed rutinosan válaszol a kérdésekre és türelmesen pózol. Néhány napja már szokja „új szerepét”: a gyermekgyógyítás mellett interjúkat ad újságoknak, tévéknek. Ugyanis egy közönségszavazáson őt választották az év orvosának, s ezzel elnyerte az Astellas-díjat.
Gratulálunk Abdul!

A teljes cikk elolvasható a szabadfold.hu oldalán.


Tovább olvasom