Hírek

Kenguruverseny 2018

2018 májusa Egyesületünk életében a kenguruzás jegyében telt. A Korábban Érkeztem Alapítvány és Egyesületünk meghívására ismét Magyarországon üdvözölhettük Prof. Nils Bergmant, a kenguru módszer egyik leghíresebb kutatóját, nagykövetét. A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából immáron harmadik alkalommal kenguruversenyt hirdetettünk a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.

Családi konferencia

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége “Családnak lenni” címmel immáron második alkalommal rendezett konferenciát a Parlamentben. Megtisztelő meghívásukra ebben az évben is betekintést nyújthattunk előadásunkkal a koraszülést átélt családok életébe.

A konferenciát Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és a Konferencia fővédnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte: “ A család egy különleges szövetség. Védelmet ad, oldja a kétségeket és támaszt nyújt a bajban. A család egyben a hiteles önismeret világa is.”

Novák Katalin államtitkár 3 nő, 3 különbőző életutat megjárt család történetén keresztül világított rá: “Családnak lenni nem rózsaszín álom, hiszen a félelem, teher, csalódás érzése, betegségek és akár egyedüllét, a magány is nehezítheti egy család életét. A gyermekvállalás csak a kezdet, ami nem biztos hogy zökkenőmentes, és gyermeket nevelni rengeteg lemondással jár. A mindennapok állandó megmérettetést jelent, úgyis mint anya, apa, férj – feleség: a család számára, hiszen a gyermekeknek nagyon fontos az állandó jelenlét. De az emberi lét legnagyobb boldogságforrása maga a család.”

Családnak lenni - konferencia Parlament


MEGHÍVÓ

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata
és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége
„A család nemzetközi napja” és a Családok Éve alkalmából konferenciát rendez
Családnak lenni” címmel.

 

Kangaroo Care Awareness Day 2018

koraszülött, koraszülött ellátás

A Kenguruzás Világnapja 2018. május 15.

Immár harmadik alkalommal szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát, nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt!
2018-ban is útjára indítjuk a PICi kenguru versenyt, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Ezúttal 10 napon keresztül gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és az első helyezett PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.

Amennyiben az Önök gyermekét PIC (NIC)-ben ápolják, regisztráljon a honlapunkon! A regisztrációhoz videós segítséget itt is talál: YOUTUBE

Minden ápolással kapcsolatos segítséget, teendőket, pontos instrukciókat a kenguruzáshoz való felkészülésre, kivitelezésre ebben a cikkben találhatók: Ápolási teendők a sikeres kenguruzás érdekében
Nagyon fontos és kiemelendő, hogy a kenguruzás alkalmazkodjon a baba igényeihez  és ne zavarjuk meg a gyermek alvási ciklusát, a kenguruzási idő minimum 2 óra!

A verseny ebben az évben Anyák Napján, május 6-án 10:00 órakor  indul, és május 15-én éjfélkor fejeződik be. Kérjük, jegyezze be, hogy mennyi időt töltött gyermekével kenguruzva és minden egyes "kenguru eseményt" külön jelöljön!

Két nyertest fogunk hirdetni, az első PIC-et, ahol a 10 nap alatt a legtöbbet kenguruztak a babák, és egy PICit, aki a szüleivel a legtöbb időt töltötte kenguru módszerrel.

A nyeremények kapcsolódnak a kenguru(k)hoz :)

A 2016-os kenguruverseny összefoglalóját itt olvashatják el: kenguruverseny 2016

A 2017-es eredményt pedig itt lehet megtekinteni : Kenguruverseny 2017


Még pár nap és újraindulnak a számlálók, hajrá PICik, hajrá PICi szülők és PICi nővérek!

Anyák Napi ajándék fotózás

Időpont: 2018. április 21. 10:00-13:00

Helyszín: Budapest 11. kerület, Bartók Béla út 40. Manó Fotó studió


Ebben az évben Egyesületünk Anyák Napja alkalmából Kabai Katalin fotós segítségével ingyenes anya-"kora"gyerek fotóval szeretne megajándékozni minden koraanyut és gyermeké(ei)t.
 

A fotózás regisztrációhoz kötött!

Nincs más dolgod, mint jelentkezz üzenetben Facebook oldalunkon https://www.facebook.com/mellettedahelyem/ MIELŐBB, hiszen csak azokat az anya-gyerkőc párosokat tudjuk fogadni, akik beleférnek a 3 órás időkeretbe.

A fotózás INGYENES! Ezúton is szeretnénk megköszönni Katalin és a Manó Fotó (http://manofoto.hu/) felajánlását! https://www.facebook.com/mellettedahelyem/

Az EMMI-ben jártunk...

 

2018. április 5-én Dr. Beneda Attila (család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár) és Dr. Lelkes Ildikó (Családügyi Szervezési és Koordinációs Osztály) meghívására a Melletted a helyem Egyesület alelnöke Livia Nagy, Mandy Daly az Irish Neonatal Health Alliance betegjogi képviselője és Dr. Miklós Szabó a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke egyeztetető tárgyaláson vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, melynek célja a családbarát koraszülött ellátás mielőbbi bevezetése az ország minden koraszülött intenzív osztályán.
Mandy és Lívia, mint az EFCNI szülői tanácsának tagjai és a az Európia koraszülöttellátás irányelvei (European Standards of Care) projekt aktív résztvevői számos javaslattal segítik a dötéshozók munkáját a mielőbbi változtatások érdekében, ezzel is növelve az ellátás hatékonyságát, egyenlő esélyt teremtve minden korababa rövid és hosszútávú egészségének megőrzése érdekében.

 

On the 5th of April Livia Nagy (Vice-President of Melletted a helyem Egyesület) and Mandy Daly (Director of Advocacy & Policy Making, Irish Neonatal Health Alliance) had the pleasure to meet with Dr. Attila Beneda (Deputy of Secretary of States for Families) and Dr. Ildikó Lelkes (Head of department of family policy) from the Hungarian Ministry of Human Capacities and Dr. Miklós Szabó (President of the Hungarian Perinatal Society) to discuss the future of Family Centred Care in Hungary. We look forward to future multi stakeholder collaboration and a better future for Hungarian preterm infants. We have every hope to implement EFCNI`s Standards of Care project and with a detailed benchmark study, every Hungarian preemie will get equal treatment and care in every Hungarian NICU.

 

 

Le 5 avril Mandy Daly (Director of Advocacy & Policy Making Irish Neonatal Health Alliance) et Lívia Nagy (vice-président de Melletted a helyem Egyesület) ont eu le plaisir de rencontrer Dr. Attila Beneda (Secrétaire d`Etat adjoint pour Familles) ainsi que Dr. Ildiko Lelkes (Chef du département de la politique familiale) du Ministère des Capacités Humaines et Dr. Miklós Szabó pour discuter de l`avenir des soins intensif (Family Centered Care) treatment dans les USIN (unités de soins intensifs néonatals). Nous attendons avec impatience la future collaboration de multi-acteurs et un avenir meilleur pour les enfants prématurés Hongrois. Nous avons bon espoir de mettre en ouvre Standards of Care projet et dune étude de référence détaillée, tous les enfants Hongrois obtiendra légalisé de traitement et de soins dans tous les USIN Hongrois.

Adventi jótékonysági vásár

Koraszülöttek világnapja 2017

2017. November 17-én,  a Koraszülöttek Világnapja alkalmából sajtótájékoztató és szakmai konferenciából álló ünnepségsorozatot rendezett Egyesületünk a Honvéd Kórház konferenciatermében, majd a nap végén a lila színben ünneplő Lánchíd lábánál a Te hangodat ismerem program alapítójával Hazay Tímeával énekeltük a PICik himnuszát az egybegyűlt családokkal és szakemberekkel.

A szervezésben és lebonyolításban partnereink voltak a Szakmai Kollégium Védőnői tagozta, a  Fiatal Családosok Klubja  (FICSAK) és a Magyar Honvédség.

A sajtótájékoztatót megelőzően a résztvevő politikusok, szakemberek és a sajtó munkatársai látogatást tettek a koraszülött intenzív osztályon, melyen politikusaink láthatóan elérzékényületek a csöppségek láttán.  Tiszteletüket fejezték ki az ott dolgozók és a szülők erőfeszítéseit látván, illetve mélyen meghatotta őket a babák harca, mindennapi küzdelmei az életben maradásért.

Magyar Perinatológiai Társaság XV: Kongresszus

2017 október 5.-7. között  a gyönyörű, őszi színekbe öltözött Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa.

A kongresszus témái között szerepelt a koraszülés – koraszülöttség komplex  szülészeti és neonatológiai megközelítése, az anyai betegségek és azok szűrése, kardiológiai és neurológiai vontakozások- következmények valamint a Korababák táplálása.

Egyesületünk a kongresszus kezdetén “családbarát versenyt”  hírdetett az “Ápolás és Táplálás szekció” előadói között. Arra voltunk kiváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás  fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.

A színvonalas előadások közül megemlítenénk Márkus Anita beszámolóját a szoptatási ambulanciák működéséről, mindennapi küzdelmeikről, hiszen az édeasanyák még napjainkban is főleg saját kezdeményezésből keresik fel az ambulancián dolgozó szoptatási tanácsadókat ( kevés tej, lassú súlygyarapodás stb. miatt) és csak 25%-ban védőnő tanácsára, legritkábban a gyermekorvosok kérik az ambulanciák segtségét szoptatástámogatás ügyében.

Európai ellátási standardok sz újszülöttek egészségéért

Az EFCNI (Európai Alapítvány az újszülött gyermekek ellátásáért) az elmúlt években számos nagy kezdeményezést indított útjára,  a Koraszülöttek Világnapja mostanra már mindenki által ismert, szeretett ünneppé nőtte ki magát.

2010-ben elkészített egy átfogó európai felmérő tanulmányt, aminek eredménye az európai politikai elittet sokkolta, és melynek hatására Dr. Angelika Niebler és Dr. Peter Liese létre hozta az "Édesanyák és Gyermekeik Egészségéért Érdekképviseleti Csoportot" az Európa Parlamentben.

Munkánk meggyőzte a politikusokat, és az EFCNI 2014 április 7-én megbízást kapott az Európa Parlamenti képviselőktől, hogy állítson össsze egy olyan standardokat definiáló dokumentumot, amelynek célja, hogy harmonizálja, és egységes szintre emelje az Európai Unió országainak koraszülött ellátását.

Fineta 2.0 beszamoló

2017 június 8 és 10-e között immár második alkalommal került megrendezésre a FINETA 2.0, azaz a Fiatatal Neonatológusok Találkozója Kecskeméten a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával. A konferencia témája  a lélegeztetés, surfactant kezelés fontossága, a kardiológiai fejlődési rendellenességek és az új diagnosztikai és terápiás eljárások voltak.
FINETA 2.0

Szoptatás Világnapja - 2017 Augusztus 1.

MEGHÍVÓ

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata
és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tisztelettel meghívja az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja  alkalmából megrendezésre kerülő „Egyszerű vagy bonyolult” című konferenciára

Helyszín: Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Időpont: 2017. augusztus 01., kedd, 10:00-13:00
Fővédnök: Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya

Kenguru verseny összefoglaló 2017

2017 Egyesületünk életében a kengurzás jegyében telik. Meghívásunkra Budapesten üdvözölhettük Prof. Nils Bergmant, a kenguru módszer egyik leghíresebb kutatóját, nagykövetét.

A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából immáron második alkalommal kenguruversenyt hirdetettünk a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr- bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A számukra rendkívül fontos nyugodt és  biztonságos helyzeten túl, számos pozitív élettani hatása révén, az egyre fejlődő technikai feltételek mellett, a legjobb módszere az őket fenyegető súlyos károsodások megelőzésének, így a tüdőbetegség, a fertőzések kivédésének. Ez utóbbiban az anyatejnek van jelentős szerepe, melynek mennyisége egyértelműen emelkedik a kenguruzva töltött órák után.

Meghívó Család = Erőforrás Konferencia

 "A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája, és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is."
XVI. Benedek pápa

MEGHÍVÓ


Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tisztelettel meghívja a Család nemzetközi napja alkalmából megrendezésre kerülő

"Család = Erőforrás"

című konferenciára.
 

Helyszín: Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Időpont: 2017. május 20., szombat, 10:00-13:00

Fővédnökök: Herczegh Anita, a Köztársasági Elnök felesége és Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya

Koraszülést átélt szülők pszichés támogatása

Egyre több tanulmány igazolja, hogy az éretlen vagy beteg újszülött perinatális intenzív centrumban (PIC) történő ápolása traumatikus életesemény a szülők számára. Pszichés szempontból nehézséget okoz a várandós időszak hirtelen lezárása, anya és gyermeke váratlan elszakadása. Sérül a szülők kompetencia érzése, életüket nem várt és nem tervezett események határozzák meg, felforgatva a család egészének az életét. A pszichés tartalékok kimerülése ellenére ezt a küzdelmet végig kell csinálni, nem lehet kiszállni belőle – a kórházi tartózkodás alatti folyamatos fizikai, pszichés és mentális terhelést nem mindenki kezeli problémamentesen.  Így nem meglepő, hogy koraszülést átélt szülők esetében több pszichés zavar fordul elő.

Nils Bergman Budapesten

A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja, a Magyar Perinatológiai Társaság és a Melletted a helyem Egyesület meghívására Nils Bergman tudományos előadást tartott Budapesten.

 

Ma már tudományos evidenciák támasztják alá azt, hogy a folyamatos bőrkontaktus az anyával nagymértékben növeli az anya kompetens viselkedését és erős hatása van az anya-baba párost védelmező apa szerep kialakulásában is. Számos kísérlet bizonyítja a folyamatos bőrkontaktus és a sikeres anyatejes táplálás – szoptatás összefüggését, illetve a szoptatás kritikus szerepét az agy fejlődésében.

 

 

PICi futas a koraszülöttekért

A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából a Melletted a helyem Egyesület immár második alkalommal kenguruversenyt hirdet a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.

A 2017-es Kenguruversenyt április 22-én az Óbudai Futónapon a 10:30-kor induló Családi Futam startpisztolya indítja el. A verseny 2017. május 15-én éjfélkor zárul.

A Kenguruverseny fővédnöke és futókövete: Dr. Schill Beáta Kengurumama, Aranyanyu

Kenguru világnap 2017 Május 15.

koraszülött, koraszülött ellátásKangaroo Care Awareness Day 2017

Már második alkalommal szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát, nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt!
2017-ben is útjára indítjuk a kenguru PICi versenyt, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Ezúttal 3 héten keresztül gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és az első három helyezett PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.

 

Amennyiben az Önök gyermekét PIC (NIC)-ben ápolják, regisztráljon a honlapunkon! A regisztrációhoz videós segítséget itt is talál: YOUTUBE


Április 22-én 10:00-tól Május 15-én 23:59-ig jegyezze be, hogy mennyi időt töltött gyermekével kenguruzva! Minden egyes "kenguru eseményt" külön jelöljön! Két nyertest fogunk hirdetni, az első 3 PIC-et, ahol a 3 hét alatt a legtöbbet kenguruztak a babák, és egy PICit, aki a szüleivel a legtöbb időt töltötte kenguru módszerrel. A nyeremények kapcsolódnak a kenguru(k)hoz :)


A 2016-os kenguruverseny összefoglalóját itt olvashatják el: kenguruverseny 2016


Még pár nap és újraindulnak a számlálók, hajrá PICik, hajrá PICi szülők és PICi nővérek!

Koraszülött felnőttek

Az extrém koraszülöttek felnőttkorban döntően jól teljesítenek a társadalomban. A koraszülöttek megbetegedései annál gyakoribbak és súlyosabb lefolyásúak, minél alacsonyabb a gesztációs kor. Nehéz megjósolni persze, hogy a koraszülöttek számára mit hoz a jövő, ha elérik a felnőttkort, ezért is fontos számukra a támogatás és a folyamatos megfigyelés.


Számos példát találunk arra, hogy a régmúlt időben is életben maradtak igen alacsony súlyú koraszülöttek, akik meghatározó egyéniségként maradandót alkottak. Közülük is kiemelném Sir Isaac Newton brit matematikus, fizikus és csillagász példáját, aki 1642-ben született karácsonykor, 3 fontot (kb. 1360 g) nyomott, súlyos légzési nehézségei voltak, nem sok esélyt adtak arra, hogy életben marad. De a csoda megtörtént, becsült IQ-ja 170 volt és 85 évet élt.

MEGHÍVÓ TUDOMÁNYOS RENDEZVÉNYRE

MEGHÍVÓ TUDOMÁNYOS RENDEZVÉNYREA Semmelweis Egyetem Klinikai Központja és a
Magyar Perinatológiai Társaság és a 
Melletted a helyem Egyesület

tisztelettel meghívja Önt az alábbi tudományos előadásra.

Időpont: 2017. március 31. 14 00
Helyszín: Korányi Klinika Tömb nagy előadó II. emelet, 1082 Budapest, VIII. Üllői út 78/A,
Megközelítés a Korányi Épülettömb főbejáratán, II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika felől.

WHO film a koraszülöttekről

WHO film a koraszülöttekről
 

Magyarországon minden tízedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Jelentős hányaduk a gondos orvosi ellátás ellenére is maradványtünetekkel marad életben. Az Egyesület fő célja, hogy Magyarországon csökkentse a koraszülések számát, és javítsa a koraszülöttek egészséges túlélési arányát.

EFCNI Díj

Az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) éves konferenciáját és díjátadóját 2017. január végén Münchenben tartotta.

Az EFCNI szervezete és Európát átszövő hálózata azért dolgozik, hogy az újszülött és koraszülött babákat, valamint családjukat megillető humánus ellátás és evidenciákon alapuló orvoslás Európa szerte egységes legyen. A szakértő gárda a szülőkkel közösen tesz azért, hogy a gyermekek hosszútávon az elérhető maximális egészségnek örvendjenek, legyenek akár koraszülöttek, akár extrém koraszülöttek, akár maradandó károsodással született babák. Az EFCNI munkájában többek közt olyan neves szakértők vesznek részt, mint Kypros Herodotou Nicolaides professzor, akinek nevéhez a Down szindróma szűrésnél alkalmazott nyaki redő vizsgálat kifejlesztése fűződik, vagy Umberto Simeoni professzor, aki a koraszülöttek anyagcsere problémáinak kutatását végzi és kiemelten foglalkozik a cukorbetegséggel is.

 Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) éves konferenciáját és díjátadóját 2017

Dr. Nils Bergman Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel

Az Egyensúly Centrum  és a Korábban érkeztem Alapítvány regionális szülői szervezet meghívására Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel  címmel előadás sorozatot tartott Dr. Nils Bergman Szegeden.
 

koraszülött, koraszülöttek

Bergman professzor hosszú évek óta kutatja és tanítja a Kenguru módszert. A neves szakember meghívásával az volt a céljuk, hogy bemutassák a Kenguru módszert valamint annak gyakorlati alkalmazását, illetve elfogadtassák a magyar szakemberekkel a módszer gyerekmekek személyiségfejlődésére gyakorolt idegélettani jelentőségét és hatásait.

Az előadás sorozatot Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke nyitotta meg, aki saját koraszülés történetén keresztül mutatta be a módszer fontosságát, illetve annak hiányának következményeit, majd beszélt az Egyesület munkájáról, céljairól.

Továbbra is napirenden a koraszülés

November 17-e, a Koraszülöttek Világnapja sok éven keresztül kihangsúlyozta a koraszülésmegoldására irányuló globális erőfeszítéseket. Az Európai Alapítvány az Újszülöttek Ellátásáért (EFCNI) kezdeményezéséhez később csatlakozott az afrikai LIttleBigSouls szervezet,majd az amerikai March of Dimes és az ausztrál National Premmie Foundation. Mára már rengeteg kezdeményezés helyezi globálisan reflektorfénybe a koraszülött babák és családjaik helyzetét.
Körülbelül 15 millió újszülött születik világszerte a 37. gestatios hét előtt, és ez a szám egyre növekszik, változó értékben (az összes szülés 5-18%-a) a különböző országok között. A March of Dimes legutóbbi, November 1-jei jelentésében az USA-nak C-szintű osztályozást adott, mivel a koraszülés mértéke az elmúlt nyolc évben először növekedett 9.57%-ról 9.63%-ra. Ami viszont még ennél is aggasztóbb, hogy növekvő faji és etnikai egyenlőtlenségek voltak megfigyelhetőek, melyek szerint a fekete bőrű nők körében 48%-kal, és az amerikai indián és alaszkai őslakosok körében 15%-kal volt magasabb a koraszülés aránya, mint a fehér bőrű nők esetében.

Koraszülöttek világnapja és családbarát ellátása 2016

A koraszülöttek világnapja alkalmából a koraszülöttek családbarát ellátásáért tevékenykedő Egyesületünk figyelemfelhívó sétát szervezett a lila Lánchídon szakmai partnereinkkel, valamint csatlakozott az Első 1000 Nap Programhoz.

A koraszülöttek világnapjának története:

2008 november 17.-én tartotta első szülői konferenciáját az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek Ellátásáért), itt született meg a Koraszülöttek Napja ötlet (akkoriban még így hívták). A megbeszélés közben kapta a társaság a hírt, hogy egészséges kislánynak adott életet az EFCNI egyik alapítója egy drámai koraszülést követően melyben egy 3-as ikreket veszítettek el. Így a résztvevők megállapodtak abban, hogy ez a nap legyen a korababák ünnepe.

PICi hősökért a BMC-ben - Koncert a Koraszülöttek Világnapja alkalmából

November 13-án, vasárnap délután 17 órakor különleges, meghitt koncertre került sor a Budapest Music Centerben.

A Melletted a helyem Egyesület a legkisebb hősök, a koraszülött babák, az Ő szüleik, családjuk és az Őket segítő orvosok, fejlesztők, ápolók tiszteletére szervezett hangversenyt a Koraszülöttek Világnapja alkalmából, a tisztelet, a hála és az összefogás jegyében.

Koraszülöttek Világnapja 2016 November 17.

Koraszülött, koraszülött világnap 2016Alig egy bő hét és ismét itt a Koraszülöttek Világnapja, sétáljunk együtt a PICi hősökért!

Magyarországon a koraszülés népbetegség. Minden tizedik újszülött idő előtt jön világra. Sétáljunk együtt azokért a PICi hősökért, akiknek már életük kezdetén komoly harcot kell vívniuk az életben maradásért.

A Melletted a helyem Egyesület csapata idén is lázasan készülődik, hogy méltó módon hívjuk fel a figyelmet a PICikre. A Koraszülöttek Világnapján, november 17-én 16.00 órakor szimpátiasétát rendez a lilára világított Lánchídon, amelyre várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel szeretnék felhívni a figyelmet a legkisebb hősök, a koraszülött babák erejére és az őket segítő orvosok, fejlesztők, ápolók és nem utolsó sorban a támogató családok, barátok együttműködésére – a családbarát koraszülöttellátás jelentőségére.

A Magyar Tudományos Akadémia elől 16.00 órakor induló séta jelképesen hidat képez az érintettek és a segítők között.

A jelszó: LILA! Öltsetek magatokra valamilyen lila ruhadarabot, vagy hozzatok lila táskát! Lufikról mi gondoskodunk. Már most jegyezzétek fel az időpontot, mert nagyon boldogok lennénk, ha minél többen el tudnátok jönni! Addig is hajrá PIC-ik :-)

Neonatológusok az anyatejes táplálás védelmére

Az ország négy vezető neonatológusa úgy döntött, hogy szakmai összefogást kezdeményez az anyatejes táplálás védelmére és promótálására. Dr. Szabó Miklós, Egyesületünk alapító tagja, az MPT elnöke, Dr. Gárdos László, Egyesületünk és a Neonatológia Tagozat tagja, Dr. Kovács Tamás, az MGYT főtitkára és Dr. Nádor Csaba, az Egyesület elnöke szerkesztett egy szoptatást támogató deklarációt, és a következő hónapokban felkéri az összes szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz.

A dokumentum itt letölthető

Az MPT XIV. Kongresszusa

Az MPT (Magyar Perinatológiai Társaság) XIV. Kongresszusának legfontosabb célkitűzése a szülők egyre erőteljesebb bevonása a neonatológiai ellátásba illetve a szülészek és neonatológusok szorosabb összefogása olyan nagyon fontos témákat felölelve, mint a fejlődési rendellenességek, a császármetszés kérdésköre illetve a szoptatás elősegítése.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a 2 napos tanácskozás során, számos szakember visszautalt a szülői szimpóziumon hallottakra és arra reflektálva illetve beillesztve építette fel előadását.

EchoTV Civil összefogás

Az EchoTV 2016. augusztus 28-i "Civil összefogás" című műsorában a magyar családok és az anyatejes táplálás voltak a témák. A műsorban bemutatkozott Egyesületünk, volt szó a Parlamentben megrendezett konferenciáról és egy gyönyörű szoborkompozíció bemutatásáról is.

Megtekinthető: http://www.echotv.hu/video/114940/20160828_Civil_osszefogas

2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben

koraszülött, koraszülött ellátásAz Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendezett az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából 2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben "Az anyatejes táplálás jelentősége" címmel.


Bábiné Szottfried Gabriella (Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat) köszöntőjét követően, Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár nyitotta meg a szakmai konferenciát, és saját családi emlékein keresztül illetve anyai példáját bemutatva emelte ki a női és anyai szerep fontosságát a mai magyar társadalomban.

Szoptatás Világnapja - Augusztus 1.

MEGHÍVÓ

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendez az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából "Az anyatejes táplálás jelentősége" címmel.

Helyszín: Országház, Felsőházi terem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Időpont: 2016. augusztus 01. 10.00
Fővédnök: Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Apróság, de nagy segítség lehet a koraszülöttek arcvédő párnája

koraszülött arcvédő párnaAz arcvédő párna kifejezetten a koraszülött intenzív osztályokon használt légzéstámogató eszköz kíméletesebb rögzítéséhez használható kiegészítő elem, melyet egy anyuka az inkubátorban lévő babája mellett álmodott meg kislánya arcocskája védelmében. A prototípus egy kedves tatabányai doktornő ügyes kezei által készült. Az édesanya ezt az arcvédőeszközt magánkezdeményezésben szeretné terjeszteni az ország minden koraszülött osztályán, ezzel támogatva az ott ápolt csecsemők egészséges fejlődését.

Kenguruverseny 2016

Kenguruverseny koraszülöttek 2016A kengurumódszer népszerűsítését tűzte ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület figyelemfelkeltő akciója, melyben a Kenguruzás világnapja alkalmából versenyt hirdetett a PIC-ek közöt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák.
A programban való részvételre az Egyesület honlapján lehetett jelentkezni, ahol egy héten át rögzítették a szülők a kenguruzások időtartamát. A verseny 2015. május 9.-től május 15. éjfélig tartott.

A versenyre 57 anyuka regisztrált az ország 11 perinatális intenzív centrumából, melyet egyéniben Tóthné Csábi Adrienn és Dani az SE I.sz.Gyermekklinika anyukája és babája (34 óra) nyerte, és még Dani hazatérése előtt átvették a Baby-Paradise Kft. ajándékát, egy Babysense II típusú légzésfigyelőt.

Kenguru verseny eredmények

A Kenguruzás világnapja alkalmából a Melletted a helyem Egyesület kenguruversenyt hirdetett a PIC-ek között 2016. május 9.-15. között azzal a céllal, hogy népszerűsítse az evidenciákon nyugvó, bizonyítottan jótékony hatású kenguru módszert. Egy vándorserleggel szeretnénk hagyományt teremteni az adott évben legtöbbet kenguruzó PIC kitüntetésére.

A kengurumódszer és a családbarát megközelítés népszerűsítése elsődleges feladata és célkitűzése az Egyesületnek. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert az egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében. A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvük számos nyelvre lefordítva több ezer koraszülött központ munkáját segíti.

Gyulai neonatológus lett az év orvosa. Gratulálunk Abdul!

Abdul doktor, a gyulai orvos hitvallása: Sokat mosolyogni, megölelni a beteget, mert annak gyógyító ereje van!

Az ölelés gyógyító ereje - A Jemenben született dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed rutinosan válaszol a kérdésekre és türelmesen pózol. Néhány napja már szokja „új szerepét”: a gyermekgyógyítás mellett interjúkat ad újságoknak, tévéknek. Ugyanis egy közönségszavazáson őt választották az év orvosának, s ezzel elnyerte az Astellas-díjat.

A teljes cikk elolvasható a szabadfold.hu oldalán.
2016.04.15

Széchenyi-díjat kapott Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász

Nagyon meglepett a kitüntetés híre, ettől magasabbra nem lehet jutni sem mint gyógyító orvosnak, sem mint kutató gyermekgyógyásznak - mondta György csecsemő- és gyermekgyógyász, akadémikus, aki a Parlamentben átvehette a Széchenyi-díjat.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, egyetemi tanár a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként kapta a díjat.

Kenguru világnap 2016 Május 15.

koraszülött, koraszülött ellátásKangaroo Care Awareness Day - Szeretnénk felkérni az összes PICi anyukát és apukát és nővérkét és orvost, hogy ünnepeljünk együtt! Egy PICi versenyt indítunk, melynek igazi nyertesei a PICi Hősök lesznek. Egy hétig gyűjtjük az adatokat arról, hogy melyik PIC-ben mennyi időt töltenek "kenguruzva" a gyermekek. Aztán eredményt hirdetünk, és a nyertes PIC-et és a nyertes PICit megjutalmazzuk.
Amennyiben az Önök gyermekét PIC (NIC)-ben ápolják, regisztráljon a honlapunkon! Május 9-én 00:00-tól Május 15-én 23:59-ig jegyezze be, hogy mennyi időt töltött gyermekével kenguruzva! Minden egyes "kenguru eseményt" külön jelöljön! Két nyertest fogunk hirdetni, egy PIC-et, ahol az 1 hét alatt a legtöbbet kenguruztak a babák, és egy PICit, aki a szüleivel a legtöbb időt töltötte kenguru módszerrel. A nyeremények kapcsolódnak a kenguru(k)hoz :)

Brüsszel EFCNI workshop

koraszülött, koraszülött ellátás

2015 November 10-én kedden, csupán néhány nappal a november 17-én tartott Korszülöttek Világnapja előtt ismert egészségügyi szakemberek és akadémikusok különböző EU tagállamokból, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagykövetei és betegjogi képviselők találkoztak Brüsszelben, hogy nézeteiket megosszák egymással az édesanyák és koraszülöttek egészségügyi helyzetével kapcsolatban Európában. 

Érdekkepviseleti csoport EU

Az Édesanyák és Gyermekeik Egészségéért Érdekképviseleti Csoportot 2011 májusában alapította Dr. Angelika Niebler parlamenti képviselőtársával, Dr. Peter Liese-zel.


A csoport célja, hogy egybegyűjtsön egy változatos, az Európai Parlament Tagjaiból (EPTk) álló képviseleti csoportot, amely nyílt dialógust kezdeményezve segít biztosítani a lehető legjobb kezdetet minden újszülöttnek egész Európában csakúgy  prevenció, mint korszerűsített koraszülött és újszülöttellátás útján egyaránt.

Búcsú


Koraszülöttek Világnapja 2015

2015. november 17. a Koraszülöttek Világnapja

 

Koraszülöttek világnapja Honvédkorház PIC BudapestHonvédkórház PIC


Jótékonysági uzsonna a legkisebb babákért!
2015. november 17.-én 1400 - 1700 a Honvéd Kórház aulájában. Várjuk süteménnyel, habos kakaóval, kávéval.
Cím 1062 Budapest Dózsa György út, 112

GE felhívás

koraszülött, koraszülött ellátásA Melletted a helyem Egyesület szakmai partnere a GE  egyedülálló figyelemfelkeltő akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban kiemelkedően magas, 9% körüli a koraszülések aránya, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden tizedik gyermek idő előtt jön a világra. Az évente közel nyolcezer koraszülött közül pedig körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie. A 2015. szeptemberében alapított, a koraszülöttek körül tevékenykedőket összefogó civil egyesület, a Melletted a helyem célja a legkisebbek és hozzátartozóik szakmai támogatása és hazai koraszülött ellátás érdekképviselete.

Továbbiak...