• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Gyermekkori elhízás - valóban a szülők hibája?

Február első napjaiban vette kezdetét az EndObesity kutatási projekt konzultációs szakasza, melyben a kutatók mellett az európai szülőszervezet (EFCNI) különböző országainak szülői képviselői vettek részt. 
A gyermekkori elhízás számos egészségügyi problémához vezet, ezért foglalkozni kell vele.

A fogamzás előtti és a várandósság időszakát célzó életmódbeli beavatkozásokról azonban vegyes eredmények születtek, ami arra ösztönözte az EndObesity projekt kutatóit, hogy a szakirodalomban fellelhető ellentmondások tisztázása érdekében kidolgozzák és bemutassák egy átfogó áttekintés protokollját. A felülvizsgálat hat szakaszból áll és a szerzők arra számítanak, hogy a jövőben közzétett eredmények érdesek lehetnek nemcsak a kutatók és a gyermekek egészségével foglalkozó szakemberek, hanem a szülők számára is.

A gyermekkori elhízás komoly közegészségügyi problémát jelent, amely rövid és hosszú távon kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár a gyermekek számára. Bizonyított, hogy a fogamzás előtti, a várandósság és a korai gyermekkor alatti életmódbeli tényezők növelhetik a gyermekkori elhízás kockázatát. A fogamzás előtti és a várandósság alatti megelőző programokat elemző legújabb szisztematikus áttekintések eredményei azonban vegyes eredményeket mutattak. A programok általában korlátozott hatásúak lehetnek, vagy a tervezésük hiányosságai miatt, vagy azért, mert nem megfelelően hajtják végre őket.

Az elmúlt hetekben a protokoll kidolgozásának egyik legfontosabb szakaszába érkezett a kutatás, megkezdődött a szakértői konzultáció, ahol az érdekelt felekkel és a tartalmi szakértőkkel történő egyezetetés során meghatározzák, mely további tanulmányokat kell bevonni, és hogy a jelen szűkítő felülvizsgálat eredményeinek benyújtása előtt összegyűjtsék a visszajelzéseket.


A család az elsődleges szocializációs színtér, ezért a szerzők a szülők véleményére és visszajelzéseikre is kíváncsiak voltak: mennyire tudatosak a szülők a családon belüli táplálkozási szokásokkal kapcsolatban, mennyire látják reálisan a gyermek szokásait, testsúlyát, alkatát. Honnan és milyen formában tájékozódnak akkor, amikor ezen kérdéskör felmerül, egyáltalán találkoznak-e figyelemfelhívó programokkal a megelőzéssel kapcsolatban?

Ahány ország, annyi szokás, de a szülők véleménye szerint alapvetően a család és a családi szokások határozzák meg a gyermek későbbi táplálkozását és táplálkozási szokásait, amelyre a közétkeztetés jelentős befolyással bír. A szülők és a nagyszülők, az ország kultúrájából, történelmi behatások következtében sok esetben a gyermek alkatát nem reálisan ítélik meg, normál testalkatot hajlamosak soványnak, míg az enyhén túlsúlyost normális tekinteni. A gyermekek rendszeres étkezése már ebben az életkorban jelentős mértékben sérül, mivel a reggeli a gyermekek nagyrészénél sajnálatos módon elmarad, vagy kizárólag (nagy mennyiségű) cukrot tartalmazó péksüteménnyel kerül megoldásra.

A bölcsődei és óvodai napirend és étkeztetés még sokszínű étkeztetést biztosít, de sz iskolai étkeztetés országonként változó, ahol a gyermek családjának pénzügyi háttere nagyban befolyásolja a napi étkezési szokásokat. Sok esetben az olcsóbb ételautomatából (egyes országokban TILOS ételautomaták elhelyezése a közoktatási épületekben, pl.: Franciaország) a gyermek maga választ táplálékot sokszor a cukros, sós gyors ételeket preferálva a menzán készült drágább főtt étellel szemben. A legtöbb európai országban a várandósgondozás során nem találkoznak a szülők a gyermekkori elhízás problémájával és annak megelőzési lehetőségeivel.

Miért fontos az első 1000 nap? 

Várandósság során Az élet első 1000 napja, azaz a fogantatástól a gyermek kétéves koráig tartó időszak - egyedülálló lehetőséget kínál a gyermekek megfelelő fejlődésének támogatására és egészségük hosszú távú megőrzésére. Ez a kritikus időszak rövid és hosszú távon egyaránt hatással van a magzatok, a csecsemők és a kisgyermekek, valamint édesanyjuk, a várandós és szoptató nők egészségére. Ezen 1000 napos időszak alatt a környezeti tényezők és a táplálkozás pozitív hatással lehetnek a magzat, majd a csecsemő és gyermek növekedésére, az idegrendszerének fejlődésére, az emésztőrendszerének, az anyagcseréjének és az immunrendszerének megfelelő érésére. Éppen ezért az élet korai szakaszában az alapvető tápanyagok megfelelő mennyiségét tartalmazó, kiegyensúlyozott táplálkozás kiemelten fontos szerepet játszik a gyermekek egészséges jövőjének megalapozásában.

Ez az áttekintés az "EndObesity" európai projekt keretében készült, amelynek célja innovatív, multidiszciplináris stratégiák kidolgozása, végrehajtása és értékelése a gyermekkori elhízás megelőzésére. A projektben különböző országok érdekelt felei és számos különböző terület szakértői vesznek részt. Az EFCNI harmadik félként együttműködőként vesz részt a különböző konzultációs szakaszokban.
Várjuk a protokoll további lépéseit és a kutatási eredményeket, melyekről természetesen beszámolunk a jövőben.


Keresés





Támogasd Őket, támogass bennünket!