• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött? Anyatej? Akkor ICHMSI konferencia, Lisszabon

2024. Február 1-2-án a világ minden tájáról tudósok és klinikusok találkoztak Lisszabonban, hogy bemutassák és megvitassák a humán tejben rejlő tudományos lehetőségeket, és felhívják a figyelmet annak klinikai alkalmazhatóságára. 
A Nemzetközi Konferencia a Humán Tej Tudományáról és Innovációjáról (ICHMSI) a humán tejjel kapcsolatos legújabb tudományos kutatásoknak ad otthont, amelyek a jelenlegi klinikai alkalmazásokat, valamint a lehetséges új alkalmazásokat tárják fel.

A humán tej tudományának és kutatásának vezetői és orvosi szakértői mellett ez alkalommal is helyet kaptak a szülői képviselők a 2 napos megbeszélés során. 
Két erős idézettel kezdődött meg a tudományos megbeszélés: “Amennyiben a szoptatás ma nem létezik, és valaki, aki napjainkban feltalálná kettős, orvosi és gazdasági Nobel-Díjat érdemelne.” Keith Hansen és “Többet tudunk arról, hogy mi van az eperben, mint az anyatejben” Christopher Lynch. Dr. Meghan Azad BEGIN kutatási projektjét mutatta be “Az anyatej ökológiája: A csecsemőtáplálás genezise” címmel, melyben ajánlásokat fogalmazott meg kollégáival a meglévő és jövőben gyűjtött emberi tejre és laktációra vonatkozó metaadatok és biológiai minták összegyűjtésével kapcsolatban. Meghan előadásában kitért az iPOP kutatás eredményeire is, melyben Egyesületünk is aktívan szerepet vállalt, és számos cikkben beszámoltunk a kutatásról weboldalunkon.

Megtiszteltetés volt Egyesületünk számára, hogy nem csak meghívottként vehettünk részt, hanem alelnökünk Nagy Lívia felkérést kapott a fejlődéstámogató szekcióban prezentációra. Prof. Dieter Wolke évtizedek óta kutatja a koraszülöttség, kiemelten az extrém koraszülöttség rövid és hosszútávú hatásait, legutóbbi kutatási eredményeit osztotta meg a hallgatókkal, míg Lívia extrém koraszülöttként született gyermeke, Eduárd idegrendszeri fejlődését és annak kihívásait vonta párhuzamba a kutatási eredményekkel Eduard utógondozása, szociális helyzete és tanulmányi eredményei alapján. 

Kiemelnénk Dr. Roy Phillip “Human tejjel történő táplálás a legveszélyeztetettebb koraszülöttek eredményeinek optimalizálása érdekében és Dr. Colin Meyer-Macauley “Humán tej alkalmazása palliatív veleszületett szívbetegségekben” előadásait. 
Az egyik leggyakoribb kérdés a szülők részéről, és amiről mégis nagyon kevés információt kapnak a PIC osztályokon a koraszülött és/vagy betegen született babák szülei. A szülők sokszor nincsenek tisztában vele, hogy pontosan mit eszik, mikor és hogyan a babájuk és miért fontos az édesanya saját anyatejével való táplálás.

A koraszülött vagy betegen született újszülött babák táplálékigénye más, mint egy időben született, egészséges újszülötté, fontos a növekedés és gyarapodás mértéke, ezért a táplálék minden egyes cseppjével a legoptimálisabb kalória felhasználást szeretnénk elérni. Ezen babák idegrendszeri éréséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen az anyatej dúsítása és az igény szerinti táplálás. Az extra kalóriák adása nemcsak a PIC-en, hanem a hazaadást követően is szükséges lehet annak érdekében, hogy baba felzárkózhasson növekedésben és idegrendszeri érés szintjén is kortársaihoz. Tehát nagyon fontos információ a szülőknek a táplálás módja mellett a táplálék minőségének ismerete is.
Kizárólagos anyatejes táplálásról akkor beszélünk, amikor a bevitt táplálék teljes mértékben női tejből (anyatej, és/vagy donor női tej) áll. Az optimális választás a baba édesanyjának a saját teje, ha ez nem lehetséges, a második legjobb választás a donor tejjel történő táplálás. A címkéken meg kell határozni, mit jelent a „humán tej dúsító” kifejezés és fel kell világosítani a szülőket az összetételről. A legtöbb PIC osztályon még mindig tehéntej alapú dúsítót használnak az orvosok, ez a magyar PIC-ekben is így van, a legtöbb szülő mégis azt hiszi, hogy a „humán tej alapú dúsító”-t kap a babájuk. 

A nemzetközi találkozók mindig jó alkalmat nyújtanak arra, hogy szerte a világban dolgozó magyar szakemberek találkozhassanak. Józsa Eszter már évtizedek óta Sydney-ben dolgozik PIC nővérként és nemzetközi laktációs tanácsadóként, Dr. Bagi Péter Dániel az Ackerman Pharma orvosigazgatójaként örömmel segíti Egyesületünk munkáját a jövőben.
 


Keresés





Támogasd Őket, támogass bennünket!