• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Fájdalom menedzsment

A koraszülött osztályon elkerülhetetlen a fájdalom! Legkevesebb 16, többnyire inkább 20-25 fájdalmas vagy stresszt okozó beavatkozáson esik át minden koraszülött baba naponta (Carbajal, 2016).  Legyen ez csak egy pelenkázás, vagy egy forgatás, ezek mind fájdalmas beavatkozások a PICik számára. Egy infúzió bekötése vagy más invazív beavatkozás még nagyobb fájdalmat okoz számukra.

Az ellátóknak nagyon fontos tiszteletben tartaniuk, hogy semmiféle fájdalmat nem lehet elviselhetőnek tartani egy újszülöttnél, koraszülöttnél!
Ők ugyanannyira érzik a fájdalmat, mint a felnőttek, bizonyos tanulmányok szerint talán még erősebben is, mint egy időre született újszülött.
Mindent el kell követnünk azért, hogy mielőbb megfelelő protokollokkal, fájdalom menedzsmenttel rendelkezzünk. A fájdalmas beavatkozások a koraszülött babák későbbi idegrendszeri fejlődésében nyomot hagynak!


Tudatos memória hiányában is az újszülöttek “biológiailag emlékeznek” a fájdalomra, ami megváltoztathatja az agy fejlődését és a baba későbbi viselkedését.” (Smith, 2011)
A fájdalomérzés összeadódik, ha egyik beavatkozás követi a másikat. A fájdalom mindig stresszt okoz, de a stressz nem feltétlenül jár fájdalommal.
Nemcsak etikai kötelesség, de a jó stressz- és fájdalomkezelés  javítja a fiziológiai stabilitást, segíti az alvást és védelmet nyújt a fejlődő agy számára.

Módszerek a stressz és fájdalom kezelésére

  • A stressz és fájdalom elkerülése!
  • Gondoljuk át, hogy biztosan szükség van-e az adott beavatkozásra, biztosan ez a legmegfelelőbb időpont a beavatkozás elvégzésére, jelen van-e a szülő vagy munkatárs a baba támogatásához nyújtandó segítségre?
  • A személyzet megfelelő képzése és fájdalommérő skála alkalmazásának bevezetése a mindennapi ellátásba.
  • Figyeljük a koraszülött reakcióit a különböző beavatkozások közben, és reagáljunk a fájdalom és stressz jeleire !
  • A gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett alkalmazzuk a nem-gyógyszeres fájdalomcsillapítási stratégiákat, mint a környezeti stresszhatások csökkentése, kenguruzás közben végezzük a beavatkozásokat, cumi (anyatejbe mártva), szaharóz alkalmazása vagy szoptatás a fájdalmas beavatkozások közben. A szülő vagy személyzet jelenléte, hangja, megfelelő érintése nyugtatja a babát.
  • Lehetőséget kell biztosítani a szülői jelenlétre a bevatkozások ideje alatt ! Sokszor a személyzet úgy gondolja, hogy a szülők nem szeretnék látni, hogy gyermeküket fájdalom éri, de a megfelelő kommunikációval és a kellő információval ellátott szülők annak ellenére is a gyermekükkel szeretnének maradni, hogy ez kellemetlen is lehet számukra (EPIPAGE 2). Amennyiben a szülő tartalmas szerepet kap (beszél a babához, tarthatja, bőrkontaktust létesít vele, szoptat, a baba érzi a szülők illatát) a baba ellátása közben, hasznosnak fogja megélni saját jelenlétét, és biztos lesz abban, hogy a gyermekét segíti ezen beavatkozások közben.

 

 

Forrás: FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education), PEARL (pain in early life research group)