• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásértBács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Csecsemő és Gyermekosztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 76/516-900

BAZ megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 46/515-200 mellék: 5384

Békés m. Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 66/463-633

Csolnoky Ferenc Kórház RI Veszprém Perinatális Intenzív Centruma


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 82/420-211 mellék: 3628

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekklinika


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 52/411-600, 52/411-717 mellék: 54281

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neonatolgiai Tanszék


Besorolás: PIC III.

Telefonszám:

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Buda Egyesített Kórházai, Gyermekosztály, Koraszülött és Patológiás Újszülött részleg


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 458-4500 mellék: 4843, 4844 vagy 4304

Heim Pál Gyermekkórház - Madarász utcai telephely II. sz. Gyermek belgyógyászati, csecsemő, koraszülött és onkológiai osztály Koraszülött és Csecsemő részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 450-3722

Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Neonatológiai Intenzív Centrum, Újszülött Részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 289 6224, 289 6200 mellék: 1124, 1120

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Csecsemő és Gyermekosztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 56/503-603

Jósa András Oktatókórház Egsézségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Gyermekosztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 42/599-700

Markhot Ferenc Kórház Csecsemő-Gyermek-Ifjúsági osztály - Koraszülött és újszülött részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám:

MH EK Honvédkórház - PIC


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 061 475 2750

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 72/536-370, 72/536-000

Pest megyei Flór Ferenc Kórház


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 06-28-507-600

Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Neonatológiai Intenzív Centrum


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 505-4249; 461-4700 mellék: 1333

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 96/507-913, 96/507-948

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 334-3186

A napi rutin hasonló nap mint nap.
Reggel fél hét és hét között műszakváltás van az ápolók között, majd hét és fél nyolc között elkezdődik az osztályos orvosi vizit, ahol minden babáról elhangzanak az elmúlt 12-24 óra történései, állapotváltozások, eszközölt terápiás beavatkozások, valamint az aznapi tervek (labor- és egyéb vizsgálatok, esetleges sebészeti beavatkozás, áthelyezés, hazaengedés, stb.) Ezután orvosaink rövid időre (kb. nyolc, fél kilenc-ig) elhagyják az osztályt, ugyanis úgynevezett referáló megbeszélés van minden hétköznap a klinikán, amelyen részt kell venniük. Mindeközben mi eltervezzük a napot, sebtiben megreggelizünk, megbeszéljük melyikünk melyik babát fogja aznap ápolni. Nyolc és kilenc óra között történnek az első vérvételek, orvosaink pedig megvizsgálják az újszülötteket, és megírják aznapi terápiás tervüket.

Mi ápolók folyamatosan mozgásban vagyunk, etetünk, gyógyszereket állítunk össze, vért veszünk, így sajnos nem mindig van időnk hosszabb időre megállni és beszélgetni, viszont ha a sürgős és szigorúan időhöz kötött feladatainkat elláttuk, természetesen mindenben a rendelkezésükre állunk, és legjobb tudásunk szerint válaszolunk minden kérdésükre, vagy irányítjuk Önöket kezelőorvosuk felé. Általában délután egy óráig dolgozunk feszített tempóban, kivéve ha nagyon sok kisbaba fekszik az osztályon, vagy új babát kell felvenni. Ez bármikor megtörténhet, ilyenkor lehet, hogy megkérjük Önöket, hogy kis időre húzódjanak vissza a szülőváróba, amíg a mentőszolgálat átadja nkünk az újszülöttet és megtörténnek az első vizsgálatok, beavatkozások, valamint megkezdjük a terápiát. Amint ezen túl vagyunk, természetesen rögtön visszajöhetnek gyermekükhöz. Azokban az esetekben, ha a baba épp kenguruzik, természetesen nem kell visszatenni.


A délután folyamán egy kicsit nyugodtabb a légkör, egy-egy kiegészítő vizsgálat, gyógyszerek, etetés, kisebb beavatkozások lehetségesek. Az osztály átadása az ápolók között fél héttől hétig történik.


Az éjszakai műszak munkája az újszülött intenzív osztályon igen hasonló a nappalos műszakéhoz, talán kicsit nyugodtabb. A babák mosdatása-fürdetése (állapottól függően) az esti órákban, vagy éjszaka történik, valamint két, vagy három óránként etetünk, pelenkázunk, gyógyszerelünk.


Néhány szó az ellátásról:
Az ellátás intenzitása nagyban függ a kisbaba betegségétől, annak súlyosságától, a baba állapotától, attól, hogy koraszülött, avagy érett újszülöttről van-e szó.
 
Vannak olyan esetek, amikor egy babához ötpercenként odamegyünk, és van, hogy háromóránként egyszer nyúlunk be hozzá, ez viszont nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk vele, elhanyagoljuk, hanem hogy neki most nyugodt, stresszmentes környezetre van szüksége a megfelelő regenerálódáshoz, fejlődéshez vagy éréshez.


Mi mindent annak érdekében teszünk, hogy kisbabájuk jobban érezze magát, gyógyuljon. Eköré az elv köré építjük az ellátási tervet, ami alapján aznap ápolunk. Az újszülöttellátás egyik legfontosabb alapelve az úgynevezett minimal handling, ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy olyan keveset nyúlj be a babához, amennyire csak lehet (úgyis mondhatnánk, hogy hagyd békén). Ennek az alapja az, hogy a beavatkozásokat, vizsgálatokat, ápolási tevékenységeket a nap folyamán ne elszórtan, hanem "blokkokban" végezzük. Ehhez van szükség az igazi csapatmunkára, a megfelelő kommunikációra az ellátó team tagjai között, és ápolóként a mi feladatunk, hogy ezt koordináljuk és felügyeljük.

 

A minimal handling lényege természetesen az, hogy a baba annyit alhasson amennyit csak lehet megszakítások, felesleges stresszhatások (hang, fény, fájdalom) nélkül, idegrendszeri éréséhez ugyanis elengedhetetlen a nyugodt, pihentető, káros ingerektől mentes alvás. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem vehetik kézbe - úgy az édesapa, mint az édesanya - kisbabájukat. Fontos, hogy a baba érezze, hogy közel vannak hozzá, törődnek vele, fontos, hogy elkezdjenek kötődni egymáshoz, és erre nincs jobb módszer, mint az úgynevezett kenguru-módszer, vagy bőr a bőrrel kontaktus. Ilyenkor a babát pelenkára vetkőztetjük, valamint a szülőket is megkérjük, hogy felsőtestüket tegyék szabaddá, a babát pedig kihelyezzük a szülő mellkasára. Így érezhetik egymás testének melegét, illatát, hallhatja az újszülött szülei szívének dobogását, megnyugtató hangját. Fontos, hogy a "kenguruzás" megfelelő hosszúságú legyen, ez minimum 1 - 1,5 óra, ennyi idő alatt a kisbaba megnyugszik, mély álomba merül és így elérjük a megfelelő hatást.


Ha babájuk nincs olyan állapotban, hogy lehetőséget biztosítsunk kenguruzásra, akkor is fontos, hogy kontaktusba lépjenek vele. Nyúljanak be bátran az inkubátorba, simogassák gyermeküket, beszéljenek hozzá, énekeljenek neki.


Ebben segíti Önöket a Ringató Alapítvány, akik mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek és szüleik közelebb kerülhessenek egymáshoz.
 

 

Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Neonatalis Intenzív Osztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 266-0473 mellék: 54229

Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői utcai részleg PIC


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 459-1500 mellék:3212

Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. Koraszülött Osztály


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 77/522-000 mellék: 2242

Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő - Gyermekosztály - Koraszülött részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 99/312-120 mellék: 359

Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Csecsemő- Gyermekosztály - Koraszülött részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 44 / 511-160

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály (Neonatális Intenzív Centrum)


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 62/545-128, 62/545-129

Szent Borbála Kórház Csecsemő és Gyermekosztály


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 34/515 542

Szent György Kórház Újszülött, Csecsemő, Gyermekgyógyászat


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 22/535-500 mellék: 1648

Szent Lázár Megyei Kórház Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály


Besorolás: PIC II.

Telefonszám:

Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza Gyermekosztály Koraszülött részleg


Besorolás: PIC II.

Telefonszám: 74/501-575 mellék: 259

Vas Megyei Markusovszky Kórház Orvostudományi Egyetemi Oktatókórháza Csecsemő-gyermekgyógyászati és szülészet-nőgyógyászati centrum


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 94/515-566

Zala Megyei Kórház Csecsemő és Gyermekosztály Perinatális Intenzív Centrum


Besorolás: PIC III.

Telefonszám: 92/507-500 mellék: 1375, 1163