• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Mennyit bír ki a szülő - bármit megtehetünk velük?

Mennyit bír ki a szülő - bármit megtehetünk velük?

Sajnos mindennapos, hogy a szülőket címkékkel látja el a személyzet gyermekük ellátása során, mint „őrült” neurotikus, a szorongó vagy kontroll-mániás, a folyton boldog-mosolygós, és a doktor Google típus. Ezeknek mind vagy pozitív vagy negatív a hatása, de hatása van a PIC utazásra. Kikerülhetetlen, hozzátartozik az ember természetéhez, de miért gond a szülők megbélyegzése az intenzív ellátás során? Mi van a stigmák mögött?

Mit szeretne tudni a szülő a PIC-en?

Mit szeretne tudni a szülő a PIC-en?

Egy koraszülött gyermek születése hatalmas kihívást jelent az egész család számára. Már rögtön a legelején, az intenzív osztályon töltött időszakban. Ideális esetben, már a koraszülött intenzív osztályon megkezdődik a szülők felkészítése gyermekük hazaadására, annak érdekében, hogy otthon kompetens szülőként, biztonságban gondozzák és neveljék gyermeküket.

Konfliktuskezelés a PIC osztályon

Konfliktuskezelés a PIC osztályon

A jENS 2021-es konferencia egyik kiemelkedő előadásának témája a „problémás” címkét viselő hozzátartozók konfliktuskezelésével volt kapcsolatos, és az elmúlt években számos alkalommal tapasztaltam a szakemberekkel és a szülőkkel történő beszélgetés során, hogy a kialakult konfliktust nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják megoldani az érintett felek.

Kommunikáció a szülőkkel

Kommunikáció a szülőkkel

Hogyan kell(ene) a szakembereknek kommunikálniuk egy koraszülött baba szüleivel?

 

Az MProve Akadémia május 6-i webináriumának központjában egy nagyon komoly és nehéz téma állt, mely nem más, mint a koraszülött babák életképességének határa és magához a koraszüléshez kapcsolódó orvos-szülő közti kommunikáció mikéntje.

A testvérek szerepe a koraszülött ellátás során

A testvérek szerepe a koraszülött ellátás során

Talán még túl optimista a megállapítás, hogy hosszú utat jártunk be, amíg a család minden egyes tagja feldolgozta és túllépett a koraszülés okozta traumán, hiszen “csak” 15 éve élünk együtt az emlékeinkkel, hangokkal, illatokkal és ezek sajnos a mai napig be-be törnek emlékképekként a mindennapokba. Sok időnek kellett eltelnie, mire világossá vált számunkra, hogy a nagytestvér reakciói, viselkedése nem csak közvetlenül az intenzív ellátás során, vagy a baba hazaérkezését követően változhat meg, hanem évekkel később derül fény a poszttraumás stressz zavar jelenlétére.

Hazatérés a koraszülött intenzív osztályról

Hazatérés a koraszülött intenzív osztályról

A szülők leggyakrabban feltett kérdése a koraszülött intenzív osztályon:

A koraszülött babát mikor engedik haza?

 

Egy koraszülött baba hazaengedése a koraszülött intenzív osztályról mindig egyéni, baba függő orvosi döntés, amelyet nagyban befolyásol, hogy mennyivel korábban született a baba a kiírt időponthoz képest. Ahány kórház, annyi szokás és feltétel, de leggyakrabban a baba súlyától és táplálásától függ a baba hazaengedése.

Mire van szüksége a szülőnek a koraszülött intenzív osztályon?

Mire van szüksége a szülőnek a koraszülött intenzív osztályon?

A koraszülést követően, ami a legtöbb esetben váratlanul, egyik pillanatról a másikra következik be a várandósság során, a szülők nincsenek felkészülve sem lelkileg sem fizikailag a hosszú kórházi tartózkodásra és nem tudják mire lesz szükségük a koraszülött intenzív osztályon.

A koraszülött baba fejlődése

A koraszülött baba fejlődése

Minden baba a maga módján növekszik és fejlődik, és ahogy haladnak előre a fejlődési mérföldkövek megtételében válik láthatóvá, hogy mennyire különböző módon fejlődik minden gyermek. A baba kinézete és képességei az életkorától és a kezelési stádiumától is függenek. Figyelve a baba növekedését és erősödését, napról-napra, hétről-hétre észrevehetjük az apró változásokat megjelenésében, reakcióiban. Minél több időt tölt a szülő gyermekével és ez alatt az idő alatt megtanulja megfigyelni gyermeke viselkedését, kommunikációját a világgal és főleg a szülőkkel, segít a kompetens szülővé válásban.

Zéró szeparáció a koraszülött osztályon

Zéró szeparáció a koraszülött osztályon

Az anyaméh a magzat számára egy meleg, sötét és hangulatos otthon, ahol a baba a nappalokat és éjszakákat összegömbölyödve, végtagjait összehúzva, behajlítva tölti (magzati tartás). A legfontosabb hang, ami eljut hozzá, az édesanyja szívverése, ami ritmikus és nyugtató, míg a pocakon kívüli hangok, a külvilág hangjai tompábbak. A magzati lét a méh falain belül zajlik, a méhfalat játéknak tekinti, hiszen ezt lehet bökdösni, rugdosni  a magzatvízben lebegni. Ez a környezet ideális esetben tökéletes, és persze létfontosságú a baba növekedéséhez és fejlődéséhez.

A koraszülés élménye

A koraszülés élménye

A koraszülés élménye, még abban az esetben is, ha a gyermek jó túlélési és gyógyulási eséllyel jön a világra, nagy megrázkódtatást jelent mindkét szülő számára. A szülésre váratlanul kerül sor, a várandósság egy olyan fázisában, amikor a szülők még nem készültek fel gyermekük fogadására. A szakembereknek ennek megfelelő kommunikációval kell segíteniük az édesanyát és édesapát.

PICi történet

PICi történet

- Amikor érezted, hogy baj van, hogy menni kell, mennyire voltàl tudatàban annak, hogy pillanatokon belül anya leszel?

P. Gy.: -Azonnal. Villámcsapásként ért a felismerés, amikor az éjszaka közepén egyszer csak felébredtem, és folyni kezdett a magzatvíz. Félálomban egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy csak álmodom, de amikor a következő mozdulatra még egy nagy adag magzatvíz kibuggyant, akkor már tudtam, hogy ez a valóság, és már nincs visszaút. Iszonyú félelem járt át, hiszen először hasított a fejembe, hogy talán el is veszíthetjük a piciket.

A gyermek ellátása sérülhet, ha a szülők összetűzésbe kerülnek az egészségügyi személyzettel

A gyermek ellátása sérülhet, ha a szülők összetűzésbe kerülnek az egészségügyi személyzettel

(Healthday) - a legújabb tanulmány szerint a reklamáló szülők összezavarhatják annyira az egészségügyi team tagjait, hogy az meggyengíti az ellátás minőségét. Az egészségügyi team egy újszülött intenzív osztályon (PIC) rosszabb döntéseket hozhat azon szimulált sürgősségi esetekben, ahol a dühös szülő szerepét játszó színész gorombán bánt velük, derül ki a kutatásból.

Szülőket a PIC-ekbe!

Szülőket a PIC-ekbe!

Szem előtt kell tartanunk, hogy nem csak a babát, hanem az egész családot is gondozzuk.

"Mi nem vagyunk elégségesek a baba számára, az édesanya és az édesapa a kulcs ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, a gyerek, a szülők, a család és a gyógyításban, az utógondozásban dolgozó szakemberek. Nem elég a hazaadáskor az anyuka kezébe nyomni a gyereket, ráadásul a hazakerülés után még egy nagyon hosszú, sorsdöntő és rögös életszakasz következik az egész család számára.

Látogatási idő a koraszülött intenzív osztályokon

Látogatási idő a koraszülött intenzív osztályokon

"A baba a főnök!"


Egy koraszülött kisbaba ellátása mindig komoly felkészültséget és összehangolt csapatmunkát igényel, Ő van a központban. Ahhoz, hogy egy törékeny PICi egészségesen mehessen haza, elengedhetetlen, hogy a számára biztonságot jelentő, szeretetet adó anya és apa a nap 24 órájában mellette lehessen! Ne csak 2-3x15 percre nézhesse meg, esetleg érinthesse, hiszen Ők nem látogatók, nem külső szemlélődök, hanem az ellátó csapat legfontosabb tagjai!

PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből

PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből

A Melletted a helyem Egyesület és az Abbvie Kft. a Magyar Perinatológiai Társaság XIV. Kongresszusának keretein belül nagy sikerrel megrendezte a PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből című szimpóziumát. A beszélgetés négy fő téma köré épült: Látogatási idő - kenguruzás, Anyatejes táplálás, Kommunikáció orvos - nővér - szülő között és Szülői kompetencia a PIC ellátást követően.

Szülői tanácsok a koraszülött intenzív osztályon!

Szülői tanácsok a koraszülött intenzív osztályon!

Gratulálunk, szülő lettél!
A koraszülést követően, pillanatok alatt egy törékeny, apró pici baba őrangyalává válsz. Valószínűleg az első napokban nem érzed elég erősnek magadat ekkora felelősséghez, talán nem is nagyon érted mi történik körülötted, nem érted a speciális PIC nyelvet. Mi szülők, akik már megjártuk a PIC-et, abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan találd meg a benned rejlő szülői hangot, mellyel óvod, félted gyermeked és segíted a szakembereket, hogy kisbabád mielőbb megerősödjön, meggyógyuljon. 

Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!