• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Dózisfüggő az anyatej neuroprotektív hatása?

Dózisfüggő az anyatej neuroprotektív hatása?

Az anyatejes táplálás hatása a koraszülött babák idegrendszerére

Az anyatej áldásos hatásai mindannyiunk előtt ismertek, mind az újszülött, mind pedig a koraszülött csecsemők estében.  Bizonyított tény, hogy a koraszülött babák édesanyjainak szervezete olyan sajátos összetételű anyatejet termel, amilyenre az idő előtt világra jött kisbabának éppen szüksége van.

Mit (nem) eszik a baba a PIC ellátás során?

Mit (nem) eszik a baba a PIC ellátás során?

A korai megszületés traumatikus! A babának el kell szakadnia a számára biztonságos, gondoskodó, tápanyagban gazdag méhen belüli élettől és alkalmazkodnia kell(ene) a külvilághoz, ahol a túlélése csak megfelelő ellátás mellett biztosított, és amelyben az édesanyja még sem testileg, sem lelkileg nem készült fel az anyai szerepre.

Hogyan (nem) etetünk a PIC-en?!

Hogyan (nem) etetünk a PIC-en?!

Miért olyan nehéz „jól etetni” egy babát a koraszülött intenzív osztályon?
A probléma abból adódik, hogy nemcsak a szülők, de a szakszemélyzet tudásában és gyakorlatában, valamint a döntéshozatalban (amelybe a szülőket is be kellene vonni) különbségek vannak az ellátó személyzet tagjai között.

Miért fontos koronavírus fertőzés alatt és után is a szoptatás?

Miért fontos koronavírus fertőzés alatt és után is a szoptatás?

Aktuális adatok szerint világszerte több, mint 100.000.000 igazolt koronavírus fertőzöttet regisztráltak és több, mint 2.000.000 haláleset történt a vírussal összefüggésben.
Bár szerencsére gyerekek között ritka a megbetegedés, de az egy év alattiak 10 %-nál súlyos a COVID-19 lefolyása, tünetmentes gyerekeknél egyre többször írnak le többszervi gyulladásos szindrómát (MISC- multisystem inflammatory syndrome in children), valamint tünetmentes fertőzőként súlyos megbetegedést okozhatnak a veszélyeztetettebb korosztálynak (akik már akár a szülők, vagy a tanárok is lehetnek, de még nagyobb kockázatnak vannak kitéve a nagyszülők)!

Az anyatej fontossága koraszülött babáknál

Az anyatej fontossága koraszülött babáknál

Az egészséges mikrobiom szerepe koraszülött, újszülött babáknál – Az vagy, amit megeszel, tényleg a bélben dől el minden?

Ha egyedül vagyunk egy szobában, tudnunk kell, hogy mégsem vagyunk teljesen egyedül, hiszen sok milliárd élőlénnyel élünk együtt, egy testben baráti viszonyban.

A félelem ellen a legjobb gyógyszer a tudás!

A félelem ellen a legjobb gyógyszer a tudás!

Nagyon sok kismama aggódik, hogy vajon lesz-e elegendő teje, fogja-e tudni szoptatni gyermekét? Hazánkban igen magas arányban kezdik meg az újszülöttek szoptatását, azonban sokszor a nem megfelelő információk és a támogatás hiánya miatt kudarcba fullad.

 

Anyatejes táplálását segítő információs anyagok

Anyatejes táplálását segítő információs anyagok

Melletted a helyem Egyesület által készített, fordított vagy publikált, a koraszülött babák Anyatejes táplálását segítő információs anyagok.

A Késői koraszülöttek és korai érettek a laktációs szaktanácsadó szemszögéből

A Késői koraszülöttek és korai érettek a laktációs szaktanácsadó szemszögéből

2019 június 6-8. között került megrendezésre negyedik alkalommal Kecskeméten a fiatal Neonatológusok Találkozója. A program nagyon sokszínű volt, hiszen a Koramentor programtól, a vitiumok ellátásán, a klinikai vizsgálatok, légútbiztosítások és manuális lélegeztetésen, mentálhigiénés előadásokon keresztül hallgathattunk előadókat a képalkotó vizsgálatokról, fertőzésekről, a családközpontú ellátásról egészen a neurológiai betegségekig egyaránt.

Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Anyatejet biztosítani újszülöttednek nem egyszerű, főleg, ha extrém koraszülött gyermeket hoztál világra az összes ezzel járó stresszel együtt. Az anyatej koraszülöttekre gyakorolt jótékony hatását már számos vizsgálat leírta. Egy 2014-es Cochrane áttekintés szerint a női tej alkalmazása tápszer helyett összefüggésbe hozható a nekrotizáló enterokolitisz előfordulásának csökkenésével.

Koraszülött szoptatása

Koraszülött szoptatása

Korai bőrkontaktus
Több lépcsőn mennek végig ezek a pici gyerekek, amíg eljutnak a kizárólagos és igény szerinti szoptatásig. Az alapozás már a szülőszobán megkezdődhet. Szülés után, ha a gyermek állapota engedi, néhány percig bőrkontaktusba kerülhet az édesanyjával, az intenzív osztály baktérium flórája helyett az édesanyja normál flórájával kolonizálódhat.

A tejtermelés beindítása

A tejtermelés beindítása

A tejbelövellés hormonális okok miatt a szülést követő 24-102 órán belül megtörténik akkor is, ha nem szopik az újszülött, azonban ezt követően, ha nem ürül rendszeresen az emlő, apadni kezd a tej. Ennek megelőzésére javasolt a fejés megkezdése a szülést követő 6 órán belül:

Miért fontos az anyatej

Miért fontos az anyatej

Magyar és nemzetközi szakmai szervezetek (WHO, AAP, MGYT) ajánlásai szerint a csecsemők optimális táplálásának módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely 6 hónapos kor után folytatódjék a hozzátáplálás megkezdése mellett a gyermek 1-2 éves koráig, vagy amíg azt a anya és gyermeke is igényli. Az alacsony születési súlyú koraszülöttek számára ennek az ajánlásnak a figyelembe vétele még fontosabb!  Adott esetben életmentő lehet, hogy mit és mikor kap a baba.