• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért
Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Anyatejet biztosítani újszülöttednek nem egyszerű, főleg, ha extrém koraszülött gyermeket hoztál világra az összes ezzel járó stresszel együtt. Az anyatej koraszülöttekre gyakorolt jótékony hatását már számos vizsgálat leírta. Egy 2014-es Cochrane áttekintés szerint a női tej alkalmazása tápszer helyett összefüggésbe hozható a nekrotizáló enterokolitisz előfordulásának csökkenésével. Újabban kimutattak hasonló csökkenést a koraszülöttek retinopátiájával (ROP) kapcsolatban is, sőt azt is megállapították, hogy, bármennyi anyatejet is kap a baba, az a ROP előfordulásának esélyét egyértelműen csökkenti. Mindezek tudatában a tej minden cseppjének örülnünk kell amit az édesanyák hoznak babájuknak, valamint támogatni őket, mikor nem termelődik olyan ütemben, ahogy azt szeretnék. Csodálatos lenne, ha minden anyuka elegendő tejet tudna biztosítani gyermekének, sőt mi több, a többlet anyatejet oda tudnánk adni azoknak, akik nem tudnak elegendőt termelni, ám tudjuk, hogy nem ez az elsődleges cél Amit viszont tehetünk, hogy minimálisra csökkentjük az anyatejjel kapcsolatos stresszt úgy, hogy tájékoztatjuk a szülőket, hogy minden csepp számít, és ennek megfelelően örüljenek minden lefejt cseppnek!


Tovább olvasom

Koraszülött szoptatása

Koraszülött szoptatása

Korai bőrkontaktus
Több lépcsőn mennek végig ezek a pici gyerekek, amíg eljutnak a kizárólagos és igény szerinti szoptatásig. Az alapozás már a szülőszobán megkezdődhet. Szülés után, ha a gyermek állapota engedi, néhány percig bőrkontaktusba kerülhet az édesanyjával, az intenzív osztály baktérium flórája helyett az édesanyja normál flórájával kolonizálódhat.


Tovább olvasom

A tejtermelés beindítása

A tejtermelés beindítása

A tejbelövellés hormonális okok miatt a szülést követő 24-102 órán belül megtörténik akkor is, ha nem szopik az újszülött, azonban ezt követően, ha nem ürül rendszeresen az emlő, apadni kezd a tej. Ennek megelőzésére javasolt a fejés megkezdése a szülést követő 6 órán belül:


Tovább olvasom

Miért fontos az anyatej

Miért fontos az anyatej

Magyar és nemzetközi szakmai szervezetek (WHO, AAP, MGYT) ajánlásai szerint a csecsemők optimális táplálásának módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely 6 hónapos kor után folytatódjék a hozzátáplálás megkezdése mellett a gyermek 1-2 éves koráig, vagy amíg azt a anya és gyermeke is igényli. Az alacsony születési súlyú koraszülöttek számára ennek az ajánlásnak a figyelembe vétele még fontosabb!  Adott esetben életmentő lehet, hogy mit és mikor kap a baba. Számos nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy az anyatej bizonyos összetevői védő hatással vannak a koraszülötteket leginkább fenyegető betegségek ellen, mint az IVH, ROP, NEC, BPD, sepsis.


Tovább olvasom