• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Anyatejes táplálását segítő információs anyagok

Anyatejes táplálását segítő információs anyagok

Melletted a helyem Egyesület által készített, fordított vagy publikált, a koraszülött babák Anyatejes táplálását segítő információs anyagok.

A Késői koraszülöttek és korai érettek a laktációs szaktanácsadó szemszögéből

A Késői koraszülöttek és korai érettek a laktációs szaktanácsadó szemszögéből

2019 június 6-8. között került megrendezésre negyedik alkalommal Kecskeméten a fiatal Neonatológusok Találkozója. A program nagyon sokszínű volt, hiszen a Koramentor programtól, a vitiumok ellátásán, a klinikai vizsgálatok, légútbiztosítások és manuális lélegeztetésen, mentálhigiénés előadásokon keresztül hallgathattunk előadókat a képalkotó vizsgálatokról, fertőzésekről, a családközpontú ellátásról egészen a neurológiai betegségekig egyaránt.

Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Az anyatej és a BPD. Minden csepp számít!

Anyatejet biztosítani újszülöttednek nem egyszerű, főleg, ha extrém koraszülött gyermeket hoztál világra az összes ezzel járó stresszel együtt. Az anyatej koraszülöttekre gyakorolt jótékony hatását már számos vizsgálat leírta. Egy 2014-es Cochrane áttekintés szerint a női tej alkalmazása tápszer helyett összefüggésbe hozható a nekrotizáló enterokolitisz előfordulásának csökkenésével.

Koraszülött szoptatása

Koraszülött szoptatása

Korai bőrkontaktus
Több lépcsőn mennek végig ezek a pici gyerekek, amíg eljutnak a kizárólagos és igény szerinti szoptatásig. Az alapozás már a szülőszobán megkezdődhet. Szülés után, ha a gyermek állapota engedi, néhány percig bőrkontaktusba kerülhet az édesanyjával, az intenzív osztály baktérium flórája helyett az édesanyja normál flórájával kolonizálódhat.

A tejtermelés beindítása

A tejtermelés beindítása

A tejbelövellés hormonális okok miatt a szülést követő 24-102 órán belül megtörténik akkor is, ha nem szopik az újszülött, azonban ezt követően, ha nem ürül rendszeresen az emlő, apadni kezd a tej. Ennek megelőzésére javasolt a fejés megkezdése a szülést követő 6 órán belül:

Miért fontos az anyatej

Miért fontos az anyatej

Magyar és nemzetközi szakmai szervezetek (WHO, AAP, MGYT) ajánlásai szerint a csecsemők optimális táplálásának módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely 6 hónapos kor után folytatódjék a hozzátáplálás megkezdése mellett a gyermek 1-2 éves koráig, vagy amíg azt a anya és gyermeke is igényli. Az alacsony születési súlyú koraszülöttek számára ennek az ajánlásnak a figyelembe vétele még fontosabb!  Adott esetben életmentő lehet, hogy mit és mikor kap a baba.