• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Mit (nem) eszik a baba a PIC ellátás során?

A korai megszületés traumatikus! A babának el kell szakadnia a számára biztonságos, gondoskodó, tápanyagban gazdag méhen belüli élettől és alkalmazkodnia kell(ene) a külvilághoz, ahol a túlélése csak megfelelő ellátás mellett biztosított, és amelyben az édesanyja még sem testileg, sem lelkileg nem készült fel az anyai szerepre.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a koraszülött babák szülei gyakran számolnak be etetési és evési problémákról. A koraszülött gyermekek jelentős számban kerülnek vissza csecsemő és kisded korban a kórházba etetési zavar és a növekedés elmaradása miatt. A miértek sokszor a PIC ellátásra vezetnek vissza!

A családközpontú ellátás egyik alapelve az emberi méltóság tisztelete, a szülők jelenléte és bevonása gyermekük ellátásába. Mindemellett szükséges a gyermek állapotára és ellátására vonatkozó információk megosztása a szülőkkel. Miért fontos ezt kiemelni?

Az egyik leggyakoribb kérdés a szülők részéről, és amiről mégis nagyon kevés információt kapnak a PIC osztályokon a koraszülött és/vagy betegen született babák szülei. A szülők sokszor nincsenek tisztában vele, hogy pontosan mit eszik, mikor és hogyan a babájuk és miért fontos az édesanya saját anyatejével való táplálás.

Anyatej fontossága

Miért kiemelt fontosságú a koraszülött baba táplálása?

 

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a még stabilan nem szopó koraszülött babáknak elengedhetetlen a kengurugondozás és az úgynevezett non-nutritív szopás, amely megvalósítható kenguruzás közben. Minél többet kenguruzik egy baba-anya páros, annál több anyatej termelődik, amelynek a fejlődésneurológiai értéke felbecsülhetetlen. Fontos kiemelni bizonyított fájdalomcsillapító hatását is, ezért erre egy apró, korábban érkezett babának a nap folyamán többször szüksége lenne a fájdalmas és stresszt okozó beavatkozásokat megelőzően!

A koraszülött táplálékigénye más, mint egy időben született újszülötté, fontos a növekedés és gyarapodás mértéke, ezért a táplálék minden egyes cseppjével a legjoptimálisabb kalória felhasználást szeretnénk elérni.

A koraszülött babák idegrendszeri éréséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen az anyatej dúsítása és az igény szerinti táplálás. Az extra kalóriák adása nemcsak a PIC-en, hanem a hazaadást követően is szükséges lehet annak érdekében, hogy baba felzárkózhasson növekedésben és idegrendszeri érés szintjén is kortársaihoz. Tehát nagyon fontos információ a szülőknek a táplálás módja mellett a táplálék minőségének ismerete is.

A 25-37. hét között az agy teljes térfogata 230%-kal,  a kisagy térfogata 384%-kal nő. Minden egyes kalória 70%-át az agy növekedésére fordítják – tehát a táplálkozás alapvető fontosságú.

 

Milyen táplálékot adunk a babáknak a PIC osztályon?

 

Anyatej az édesanya lefejt teje, a kisbabák egyik legfontosabb gyógyszere. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy több, mint táplálék!

 

Fortifikált anyatej szénhidráttal/fehérjével/zsírral dúsított anyatej (saját vagy donor)

 

Donor anyatej más, donáció irányába leszűrt, egészséges édesanya lefejt teje, amelyet az anyatejgyűjtő állomáson ellenőriznek, így biztonságos, megfelelő tápértékű. Mind az édesanya saját, mind a donor női tejes táplálás csökkenti a koraszülötteket fenyegető necrotisalo enterocolitis (NEC) kialakulásának esélyét.

 

Tápszer amelynek mindig utolsó lehetőségnek kell lennie a táplálék választás során, elfogadva, hogy nagyon sok oka lehet annak, hogy az anyának nem indul be megfelelően a tejelválasztása, illetve megfelelő információ átadást követően az anya a tápszer adása mellett dönt.

 

Anyatej dúsító Extrém kis súlyú újszülöttek táplálására szolgáló, anyatej-dúsító tápszer a megnövekedett fehérje és energiaigény biztosítására.

 

NEC, ROP, BPD, IVH – a 3 betűs betegségeken túl: Miért fontos az anyatejes táplálás a tehéntej alapú tápszeres tápláláshoz képest?

 

Az Assad és társai által készült tanulmány szerint az anyatej – donor tej (humán dúsítóval) összehasonlítva a tápszer, vagy tehéntej alapú dúsítószer alkalmazásánál:

  • A táplálási intolerancia szignifikánsan jobb volt az humán tejjel táplált csoportban.
  • A nekrotizáló enterokolitisz (NEC) előfordulása 10%-ról 1%-ra csökkent.
  • A koraszülöttkori retinopátia (ROP) legalább felére csökkent.
  • A bronchopulmonális diszplázia (BPD) jelentősen csökkent.

Tápszeres táplálásnál 9-10 nappal hosszabb ideig tartott a teljes táplálás elérése (ami 9-10 nappal több intravénás táplálást és centrális vénás kapcsolattal töltött napot jelent), valamint a kórházi tartózkodás hossza is legalább 4,5 nappal több volt, mint az anyatejjel táplált babáknál.

A babák biológiailag alkalmazkodnak a szoptatáshoz és a bizonyítékok azt mutatják, hogy biztonságosabb ezt hamarabb elkezdeni, mint a cumisüvegből történő etetést, amikor a baba az érdeklődés jeleit mutatja. Kevésbé megterhelő a baba számára és a hiedelmekkel ellentétben nem késlelteti az etetést vagy a kórházból való hazabocsátást, feltéve, hogy van megfelelő laktációs támogatás.

 

De vajon az anyatej dúsító tápszer emberi tejből készül?

 

Erre a kérdésre a legtöbbször a szülők azt válaszolják, hogy humán tej alapú dúsítót kap a babájuk, pedig mindig tehéntej alapú dúsítót használnak a magyar PIC-eken.

2019-ben a nemzetközi NEC társaság szimpóziumán az alábbi gondolatok születtek meg:

"Az optimális étrend nemcsak a növekedéshez és fejlődéshez szükséges kulcsfontosságú tápanyagokat és energiát biztosítaná, hanem javítaná a rövid- és hosszútávú egészségi eredményeket is."

„A szülőket, akik a gyermekük érdekeit képviselik, tájékoztatni, oktatni kell és be kell vonni őket gyermekük ellátásába, valamint a gyermek táplálásával kapcsolatos döntésekbe.”

Egy felmérésben megállapították, hogy mind a szülők, mind az ellátók szerint a „human milk fortifier-HMF” ("emberi tej dúsító) pontatlan címkézése félrevezető számukra.

A jelenlegi dúsítási lehetőségek szerint létezik az úgynevezett standard dúsítás (előre gyártott dúsító alkalmazása, valamint egyéni dúsítás – amikor vérvétel alapján, a baba szükségleteinek megfelelően kap kiegészítést és célzott dúsítást. Az egyéni dúsítás alapja az édesanya saját tejének elemzése és ez alapján a célzott dúsítás. 

Kizárólagos anyatejes táplálásról akkor beszélünk, amikor a bevitt táplálék teljes mértékben női tejből (anyatej, vagy és donor női tej) áll. Az optimális választás a baba édesanyjának a saját teje, ha ez nem lehetséges, a második legjobb választás a donor tejjel történő táplálás. A címkéken meg kell határozni, mit jelent a „humán tej dúsító” kifejezés és fel kell világosítani a szülőket az összetételről.

 

Jóízűen, finomat eszik a baba az intenzív ellátás során?

 

Az étkezés a bizalmon alapul: bízunk abban, hogy akinek készítjük az ételt, szeretni fogja azt, finomnak találja. Az ételt fogyasztó pedig bizalommal fordul a készítő felé, reméli, hogy finom ételt és élvezetes ízeket készített számára.

Képzeljük el, hogyan történik ez egy koraszülött babánál: mennyire bízhat egy baba abban az ételben, amit egy szondán keresztül kap meg, vagy amikor a cumisüvegből történő etetést sok különböző más ember végzi?

Gyakran találkozunk averzív táplálkozási magatartással a korábban érkezett babáknál, ezek a viselkedési formák lehetnek az öklendezés, akár már az étel megpillantásakor is, vagy a hányás, az étel visszautasítása, illetve az, hogy a gyermek nagyon válogatós. A kétségbeesett szülők esetleg tovább ronthatják a helyzetet azzal, hogy nyomást gyakorolnak a gyermekre és átadják neki saját szorongásaikat.

A koraszülöttek gyomra apró, 28 hetesen a térfogata kevesebb, mint 2 ml, míg az időre született babáknál ez már 6 ml. Az, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételt tudnak elfogyasztani attól függ, hogy milyen gyorsan ürül ki a gyomruk, ami probléma lehet egy koraszülött babánál, hiszen emésztőrendszere még éretlen és lassan funkcionál. A bélrendszerben rengeteg neuron található, amivel az agyhoz kapcsolódik, és fogékonnyá válik a stresszre is.

 

Az orális táplálás (szoptatás vagy cumisüveges táplálás) legfontosabb irányító elve az, hogy ismerjük fel annak a jeleit, amikor a baba készen áll rá. Elég stabil a baba állapota ahhoz, hogy tudja koordinálni a szopást, nyelést és légzést? Ébren van a baba és érdeklődést mutat? Keres vagy szopja a kezét? Van elég ereje a babának ahhoz, hogy tartsa a megfelelő pozíciót és van elég energiája az etetéshez?

Az állandóság hiánya kihívást jelent azon babák számára, akiket különböző emberek különböző technikákkal és elvárásokkal etetnek. A kizárólag szoptatás előnye, hogy mindig az édesanya eteti a babát. De ha erre nincs lehetőség, fontos mindig szem előtt tartani, hogy az etetés lehetőséget biztosít a kommunikációra, általa a szülő és csecsemő megismerhetik, megérthetik egymást és megtanulhatnak bízni egymásban. 

 

A szülőket támogatni, tanítani és segíteni kell abban, hogy anyatejjel táplálhassák gyermeküket. A szülőket rendszeresen tájékoztatni kell gyermekük táplálási lehetőségeiről. A szülőknek úgy kell érezniük, hogy választhatnak, kíváncsi a személyzet a véleményükre, lehetőségük van választani a táplálékok közül. A szülőket érthetően megfogalmazott írásos információkkal kell ellátni a gyermekük számára rendelkezésre álló választási lehetőségek közül.
avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!