• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

RSV: a vírus, amivel szinte minden kisgyermek megfertőződik

RSV: a vírus, amivel szinte minden kisgyermek megfertőződik

Szinte minden gyermek 2 éves korára átesik az RS vírus okozta fertőzésen, mellyel akár felnőttek is megfertőződhetnek, azonban komoly szövődményeket a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőkön kívül idős embereknél, de akár érett újszülötteknél is okozhat életük első 6 hónapjában.

Fontos felhívás: RSV oltás! (videó)

Fontos felhívás: RSV oltás! (videó)

Szerencsére létezik az RSV ellen passzív oltás, melyre a veszélyeztetett csoportba tartozó gyermekek jogosultak. Az RS vírus elleni vakcina rövid távú, nagyjából egy hónapig tartó védettséget nyújt, emiatt november és március hónapokban, az RSV szezon folyamán többször, havonta adják a kockázati tényezőkkel élő gyermekeknek. Az RSV vakcina vagy más néven palivizumab, nem tartozik a klasszikus értelemben vett oltások közé, az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, nem gyengíti a baba immunrendszerét!

Az RSV tünetei, kezelése és az RSV oltás

Az RSV tünetei, kezelése és az RSV oltás

Évente többször, de főleg az őszi és téli hónapokban gyakori a megfázás okozta tünetek, kellemetlenségek megjelenése. De csak kevesen tudják, hogy pontosan miért “fáznak meg“, mi okozza a kellemetlen panaszokat.

Mi az RSV?

Mi az RSV?

Az RSV (Respiratory Syncytial Virus) egy vírus, amely legtöbbször közönséges megfázáshoz hasonló tüneteket okoz, ám egyes esetekben légzési nehézséghez, súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet. Szövödménye lehet asztma és kialakulhat olyan súlyos állapot, mely kórházi kezelést, oxigén terápiát igényel.

RSV vírus

koraszülött, koraszülött ellátásKedves családtagjaim, anyu-apu barátai!
 

Haza mehetek! Annyira izgatott vagyok, hidd el nekem nálam jobban senki nem örül (talán csak anya és apa) de végre annyi akadály és megpróbáltatás után véget ér ez a hosszú, nem tervezett kirándulás. Minden egyes nappal erősebb és pufibb leszek. Anya és apa nem tudja eléggé megköszönni azt a túláradó szeretet, támogatást, megértést amit az elmúlt hetekben kaptak tőled. Olyan sokat tettél értük, minden kis segítség, ima, telefonhívás annyira jól esett nekik. Helyettem is ölelted őket, és bíztatóan mosolyogtál rájuk.