• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

RSV: a vírus, amivel szinte minden kisgyermek megfertőződik

Szinte minden gyermek 2 éves korára átesik az RS vírus okozta fertőzésen, mellyel akár felnőttek is megfertőződhetnek, azonban komoly szövődményeket a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőkön kívül idős embereknél, de akár érett újszülötteknél is okozhat életük első 6 hónapjában.


Ez a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekek esetében, amely koraszülött csecsemőknél, tüdőbetegségekben vagy veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél könnyen kórházi kezelést, vagy akár intenzív ellátást igénylő tüdőgyulladást válthat ki.

Az elmúlt években már a nyár végén ősz elején igyekeztünk felhívni a figyelmet a vírusfertőzés tüneteire, kezelésére és a megelőzés fontosságára. Számos írásos cikk, brossúra, infografika és videó anyag készült az a szülők és nagyszülők tájékoztatása érdekében.

Az EFCNI június 23-tól 25 között rendezte meg az “RSV Policy and Advocacy Workshop” rendezvényt Münchenben. A világ minden kontinenséről érkeztek szülő- és betegszervezeti képviselők, akik az elmúlt évek RSV kampányainak tapasztalatait összehasonlítva segítsék egymás szakpolitikai és érdekérvényesítő tevékenységeit.

A három napos megbeszélés legfontosabb üzenetei a megelőzés fontosságának kiemelése és a szülők hatékony felkészítésének módjai a következő téli szezonra annak érdekében, hogy minden csecsemő és kisgyermek számára a lehető legjobb egészségügyi eredményeket tudjuk elérni. A találkozó első napján az RS vírusfertőzés tüneteiről, diagnózisáról, kezeléséről és megelőző intézkedéseiről, immunizációról valamint az RSV globális egészségre gyakorolt hatásáról volt szó. Az EFCNI folyamatban lévő közösségi médiakampányának példáján keresztül a résztvevők átbeszélték az immunizáció témájának ellentmondásos és érzékeny jellegét valamint az elmúlt évek tanulságait, a COVID-19 világjárvány következményeit.

 

A második nap a "Bizonyítékok keresése és feldolgozása az RSV-vel kapcsolatban" című hasznos és gyakorlatias műhelymunkával kezdődött, ahol a résztvevők megismerkedtek a megbízható tudományos információk, bizonyítékok elérésének módjával. Ezt követte az "Érdekelt felek bevonása - megvalósítás és végrehajtás tervezése" témájú workshop, ahol az érdekelt felek számának és befolyásának feltérképezésének folyamatát ismertették, számos valós tapasztalat és gyakorlati példa segítségével. A napot az "RSV-állásfoglalás kidolgozása" című informatív workshop zárta, amelynek során felvázolták a legfontosabb szempontokat, amelyeket egy állásfoglalás kidolgozása előtt figyelembe kell venni, valamint azt, hogy hogyan készül és íródik egy állásfoglalás vagy cselekvési felhívás.
A workshop utolsó napján egy globális beteg/szülőiszervezeti cselekvési terv kidolgozását kezdte meg a csapat, felkészülve a közeljövőben megjelenő új RSV elleni vakcina forgalomba kerülésére.
Összefoglalva, a három nap alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kicseréljék az RSV-politikával és az országaikban folytatott érdekérvényesítéssel kapcsolatos egyéni tapasztalataikat, egymás tapasztalataira építve új szakpolitikai és érdekérvényesítési készségeket sajátítsanak el.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!