• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Bronchiolitis - Hörgőcskegyulladás

Bronchiolitis - Hörgőcskegyulladás

Mit jelent a bronchiolitis (hörgőcskegyulladás)?

A bronchiolitis leggyakrabban a téli hónapokban jellemző, elsősorban vírusfertőzés következtében kialakuló, a hörgőcskéket érintő tüdőbetegség. Két éves kor alatti gyermekeknél, kisfiúknál talán kicsit gyakrabban fordul elő ez a betegség. Statisztikák szerint a kórházi bentfekvések leggyakoribb oka ebben az életkorban.

Koraszülöttek oltásai

Koraszülöttek oltásai

Egy éretlen baba világra jövetele és a hazaadásig lezajló események bizony nagymértékben átformálják a korababák családjának az egészségügyhöz és az egészségügyi dolgozókhoz fűződő viszonyát. Optimális helyzetben egy különleges bizalom alakul ki a személyzettel, ami éveken át megmarad. Ebben a helyzetben az ápolók és orvosok "pótszülőként" gondolkodnak, miként segíthetik a koraszülött egészséges fejlődését.

Laktációs szaktanácsadó a koraszülött osztályon

Laktációs szaktanácsadó a koraszülött osztályon

Mitől függ, hogy egy koraszülő édesanya tudja-e saját tejével táplálni babáját?
A választ egy több lábon álló székhez hasonlítanám, amire nem lehet ráülni, ha valamelyik láb nincs a helyén.

BPD - Koraszülött babák tüdőbetegsége

BPD - Koraszülött babák tüdőbetegsége

BPD - Bronchopulmonalis Dysplasia

Sokszor hallják a koraszülött intenzív osztályokon ezt a kifejezést azok a szülők, akiknek gyermeke a terhesség 32. hete előtt született meg: BPD. Így, sok nagy betűvel, de mit rejt az a 3 betűs orvosi diagnózis?
A Bronchopulmonalis Dysplasia olyan krónikus tüdőbetegség, amely elsősorban azért alakul ki, mert a koraszülés megzavarja a tüdő genetikailag meghatározott méhen belüli fejlődését, a baba fejletlen tüdővel jön a világra amelynek következtében légzéstámogatásra van szüksége.

Légzéskimaradás koraszülött babáknál

Légzéskimaradás koraszülött babáknál

A lélegzés kegye kettős: a friss lég
tüdőnkbe jut, s kileheljük ismét.
Amaz nyomaszt, frissít emez;
az élet ily csudamód vegyes.
Johann Wolfgang von Goethe

Újszülöttkori sárgaság

Újszülöttkori sárgaság

Az újszülöttkori sárgaság nagyon gyakori, az újszülöttek jelentős hányada “besárgul“ a születését követő első napokban, de ez az időre érkezett babáknál olyan kis fokú, hogy alig vagy egyáltalán nem lehet észrevenni.  

Monitor értelmezése a P.I.C-en

Monitor értelmezése a P.I.C-en

A koraszülött testén, végtagjain több tapasz, mandzsetta található, amelyek a monitorokkal állnak összeköttetésben. Ezek mutatják a vérnyomást, a szívműködést, a légzés számot, a vér oxigén ellátottságát, az un. oxigén szaturációját, anélkül, hogy ez utóbbi ismeretéhez  vérvételre lenne szükség. Az elfogadható határértékek kissé eltérhetnek a baba gesztációs életkorától függően, illetve az újszülött, koraszülött légzéstámogatási igénye befolyásolja a megengedett határértékeket.   

Interjú Dr. Schill Beátával

Interjú Dr. Schill Beátával

Az elmúlt negyven évben a koraszülöttek ellátása hihetetlen gyorsan fejlődött. Ám a technikai áttörések mellett az egészen természetes gyógyítási formák is teret nyertek maguknak. Talán az egyik legfontosabb természethez visszanyúló módszer, a kenguruzás, amelynek hála rohamosan nő a koraszülöttek egészséges felnövekedésének esélye.

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Az újszülöttek, csecsemők, kisgyermek bőre különösen érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos, emiatt a bőrápolásuk során speciális szempontokat kell figyelembe venni. Különösen igaz ez a koraszülött babákra: az ő esetükben a bőr éretlensége és sérülékenysége igen jelentős probléma. A bőr ápolásának első lépése annak tisztán tartása. Amennyiben a kisbaba alacsony súlyú, légzési, keringési támogatást, műszeres ellátást igényel az inkubátorban, akkor a fürdetés helyett a bőr lemosása, az esetleges szennyeződések, testváladékok eltávolítása steril, langyos vízzel átitatott pamut törlőkendővel javasolt.

Koraszülött fejforma

Koraszülött fejforma

A neonatológiai ellátás robbanásszerű fejlődésével jelentős mértékben nőtt a kis súlyú koraszülöttek túlélési esélye. Napjainkban az élve születés határa a 23. terhességi hétnek megfelelő, megszületéskor életjelenségeket mutató koraszülött. A fentiek alapján könnyen megérthető, hogy azok a fontos agyfejlődési folyamatok, amelyek egy egészséges, kiviselt terhességnél méhen belül védetten zajlanak, a koraszülöttek esetében számos károsító hatásnak lehetnek kitéve.

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

A málló vakolatú kórházak, a futószalagon végzett gyógyítás és a magyar egészségügynek nevezett horror közepette létezik egy speciálisan felszerelt, európai színvonalú osztály, ahol a legkisebbeket ápolják, gyógyítják. Itt a szülők napi huszonnégy órában lehetnek gyermekük mellett (úgy, ahogy azt az 1997-es egészségügyi törvény előírja – a szerk.), itt a nővérek és az orvosok a családok részévé válnak.

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Magyar és nemzetközi ajánlások alapján a csecsemők táplálásának optimális módja a hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatás, amely a hat hónapos korban megkezdett hozzátáplálás mellett célszerű, ha folytatódik a gyermek egy-két éves koráig, vagy azon túl is, amíg anya és gyermeke is igényli. Gyakori tévhit, hogy szoptatni csak akarni kell, menni fog az magától, hiszen ösztönös viselkedés.

Hydrocephalus - Vízfejűség

Hydrocephalus - Vízfejűség

Jellemzője az agyban elhelyezkedő agyvizet tartalmazó ún. agykamrák tágulata.Lehet veleszületett, ami azt jelenti, hogy már méhen belül kialakult. Ennek hátterében lehet örökletes probléma vagy valamilyen méhen belüli történés után jön létre, ezek lehetnek fertőzések vagy a magzat agyvérzése. Mégis leggyakoribb oka a koraszülöttek súlyos agyvérzése.Ismert, hogy az agyvérzés koraszülöttekben az első három életnapon következik be leggyakrabban, általában  3-4 hetes korra derül ki az,  hogy a kialakult jelentős agykamra tágulat miatt műtét szükséges-e. Koponya Uh vizsgálattal jól követhető a folyamat.