• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért
Interjú Dr. Schill Beátával

Interjú Dr. Schill Beátával

Az elmúlt negyven évben a koraszülöttek ellátása hihetetlen gyorsan fejlődött. Ám a technikai áttörések mellett az egészen természetes gyógyítási formák is teret nyertek maguknak. Talán az egyik legfontosabb természethez visszanyúló módszer, a kenguruzás, amelynek hála rohamosan nő a koraszülöttek egészséges felnövekedésének esélye.

Hazánkban idén a Melletted a Helyem Egyesület szervezésében immár másodszor kerül sor az április 22. és május 15. közötti kenguruversenyre, amelyben reményink szerint egyre több koraszülött osztály vesz majd részt. Május 15.-én, a Kenguruzás Világnapján hirdetnek győzteseket, mind egyéni, mind osztályos kategóriában. Ám valójában a versenyen minden résztvevő, minden szülő és minden baba nyertes. Az igazi fődíjról, a kenguru módszer jótékony hatásairól Dr. Schill Beátával, a tavalyi év Aranyanyu - díj nyertesével, az ország kengurumamájával Rohr Linda beszélgetett.


Tovább olvasom

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Az újszülöttek, csecsemők, kisgyermek bőre különösen érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos, emiatt a bőrápolásuk során speciális szempontokat kell figyelembe venni. Különösen igaz ez a koraszülött babákra: az ő esetükben a bőr éretlensége és sérülékenysége igen jelentős probléma. A bőr ápolásának első lépése annak tisztán tartása. Amennyiben a kisbaba alacsony súlyú, légzési, keringési támogatást, műszeres ellátást igényel az inkubátorban, akkor a fürdetés helyett a bőr lemosása, az esetleges szennyeződések, testváladékok eltávolítása steril, langyos vízzel átitatott pamut törlőkendővel javasolt. Kerüljük a bőr tisztítása, lemosása során a gyári popsitörlő kendők használatát. Ha koraszülött babája stabil állapotú, a neonatológus szakorvos megítélése szerint, akkor az Újszülött Intenzív Osztályon el lehet kezdeni a fürdetést.


Tovább olvasom

Koraszülött fejforma

Koraszülött fejforma

A neonatológiai ellátás robbanásszerű fejlődésével jelentős mértékben nőtt a kis súlyú koraszülöttek túlélési esélye. Napjainkban az élve születés határa a 23. terhességi hétnek megfelelő, megszületéskor életjelenségeket mutató koraszülött. A fentiek alapján könnyen megérthető, hogy azok a fontos agyfejlődési folyamatok, amelyek egy egészséges, kiviselt terhességnél méhen belül védetten zajlanak, a koraszülöttek esetében számos károsító hatásnak lehetnek kitéve.


Tovább olvasom

Koraszülöttek oltásai

Koraszülöttek oltásai

Egy éretlen baba világra jövetele és a hazaadásig lezajló események bizony nagymértékben átformálják a korababák családjának az egészségügyhöz és az egészségügyi dolgozókhoz fűződő viszonyát. Optimális helyzetben egy különleges bizalom alakul ki a személyzettel, ami éveken át megmarad. Ebben a helyzetben az ápolók és orvosok "pótszülőként" gondolkodnak, miként segíthetik a koraszülött egészséges fejlődését. Be kell látnunk, hogy a koraszülötteket immunológiailag veszélyeztetettnek kell tekintenünk. Emiatt igénylik a kórházban töltött hetekben a fertőzések elkerülésére irányuló hangsúlyos odafigyelésünket. Az erre vonatkozó szabályok segítik a fertőzések felismerését és a kezelését. De hogyan védhetjük még hatékonyabban koraszülöttjeinket a védőoltással megelőzhető betegségektől?


Tovább olvasom

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

A málló vakolatú kórházak, a futószalagon végzett gyógyítás és a magyar egészségügynek nevezett horror közepette létezik egy speciálisan felszerelt, európai színvonalú osztály, ahol a legkisebbeket ápolják, gyógyítják. Itt a szülők napi huszonnégy órában lehetnek gyermekük mellett (úgy, ahogy azt az 1997-es egészségügyi törvény előírja – a szerk.), itt a nővérek és az orvosok a családok részévé válnak. A családbevonó ellátás minél több helyen való meghonosítása a tavaly létrejött Melletted a Helyem Egyesület (https://www.mellettedahelyem.hu/ ) kiemelt célja. A Koraszülöttek Világnapján az egyesület elnökével, Dr. Nádor Csaba főorvossal beszélgetett Rohr Linda, egy 26. hétre született ikerpár anyukája.


Tovább olvasom

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Magyar és nemzetközi ajánlások alapján a csecsemők táplálásának optimális módja a hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatás, amely a hat hónapos korban megkezdett hozzátáplálás mellett célszerű, ha folytatódik a gyermek egy-két éves koráig, vagy azon túl is, amíg anya és gyermeke is igényli. Gyakori tévhit, hogy szoptatni csak akarni kell, menni fog az magától, hiszen ösztönös viselkedés.


Tovább olvasom

Hydrocephalus - Vízfejűség

Hydrocephalus - Vízfejűség

Írta: Dr. Nagy Andrea, Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika PIC vezető főorvosa

Jellemzője az agyban elhelyezkedő agyvizet tartalmazó ún. agykamrák tágulata.Lehet veleszületett, ami azt jelenti, hogy már méhen belül kialakult. Ennek hátterében lehet örökletes probléma vagy valamilyen méhen belüli történés után jön létre, ezek lehetnek fertőzések vagy a magzat agyvérzése. Mégis leggyakoribb oka a koraszülöttek súlyos agyvérzése.Ismert, hogy az agyvérzés koraszülöttekben az első három életnapon következik be leggyakrabban, általában  3-4 hetes korra derül ki az,  hogy a kialakult jelentős agykamra tágulat miatt műtét szükséges-e. Koponya Uh vizsgálattal jól követhető a folyamat.


Tovább olvasom