• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Minden (vér)csepp számít!

Minden (vér)csepp számít!

Dr. Enrico Lopriole cikkének fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.
Az átlagos teljes keringő vérmennyiség egy koraszülött baba esetén körülbelül 70 ml/kg, ami azt jelenti, hogy egy 850 g súlyú extrém koraszülött baba testében csak kb. 60 milliliter vér kering. 

Hagyjuk aludni a PICiket!

Hagyjuk aludni a PICiket!

Tudtad, hogy a külső fényhatásokban bekövetkező legkisebb változás is felébresztheti a koraszülött babákat a PIC-en? A tanulmány fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.

Mi az újszülöttkori szepszis?

Mi az újszülöttkori szepszis?

Az újszülöttkori szepszis – vagy, ahogy a köznyelvben ismert – véráram fertőzés/vérmérgezés, egy olyan állapot, amely akkor következik be, amikor káros mikroorganizmusok, például baktériumok, vagy gombák, vírusok az újszülött szervezetébe jutnak, és ott súlyos, összetett, az egész szervezetet érintő egészségügyi problémákat, károsodást okoznak.

Agyhártyagyulladás (Meningitis)

Agyhártyagyulladás (Meningitis)

A meningitis (agyhártyagyulladás) az agyat és a gerincvelőt burkoló szövetek gyulladásos megbetegedése. Súlyos, életveszélyes állapot, emiatt azonnali orvosi beavatkozást igényel. Elsősorban a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre a legveszélyesebb. Téli szezonalitás jellemzi, de az év bármelyik időszakában előfordulhat. 

Tüdőgyulladás, pneumonia

Tüdőgyulladás, pneumonia

Megszületéskor a tüdőben élettani változások jönnek létre, hiszen méhen belül nem használjuk a tüdőt.  Az első légvétellel (felsírás) levegő áramlik a tüdőbe, a korábban ott lévő folyadék pedig felszívódik. Koraszülött babáknál a tüdő fejletlensége és/vagy gyulladása miatt szükséges lehet légzéstámogatás. 

Befolyásolja a koraszülött baba fejlődését a PIC, mint környezeti tényező?

Befolyásolja a koraszülött baba fejlődését a PIC, mint környezeti tényező?

A PIC-ben megélt szenzoros élmények támogatása és javítása (SENSE): A fejlődés szempontjából megfelelő mértékű szenzoros kitettség meghatározása magas kockázatú csecsemők esetén 
Supporting and enhancing NICU sensory experiences (SENSE): Defining developmentally-appropriate sensory exposures for high-risk infants
A tanulmány fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.
 

Fájdalom ellen szülők és oxytocin

Fájdalom ellen szülők és oxytocin

Fájdalom, a szülők bevonása és az oxytocin a Perinatális Intenzív Centrumban Pain, parental involvement, and oxytocin in the Neonatal Intensive Care Unit. A tanulmány fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.
 

Miért fontos a hőstabilizálási irányelv bevezetése?

Miért fontos a hőstabilizálási irányelv bevezetése?

A hőszabályozási eredmények javulása a koraszülöttek hőstabilizálási irányelvének bevezetését követően
Fordította: Pusztai Henriett
Lektorálta: Dr. Sztahovits Petra

Amit tudni kell a koraszülöttekről

Amit tudni kell a koraszülöttekről

Írta: Prof. Ertl Tibor
A Pécsi Tudományegyetem megszervezte a Pluszosok Egyeteme ismeretet és tudást népszerűsítő előadás sorozatát, ennek keretén belül hangzott el Prof. Dr. Tulassay Tivadar előadása, mely a koraszülöttség orvosi és társadalmi kérdéseire keres választ. 

Koraszülöttek hőszabályozása szállítás közben

Koraszülöttek hőszabályozása szállítás közben

A koraszülött (37. gesztációs hét előtt) vagy alacsony születési súlyú (2,5 kg alatti súllyal született) újszülötteknél nagy a testhőmérséklet csökkenésének kockázata a kórházba vagy éppen a kórházak közötti szállítása során.

Bronchiolitis - Hörgőcskegyulladás

Bronchiolitis - Hörgőcskegyulladás

Mit jelent a bronchiolitis (hörgőcskegyulladás)?

A bronchiolitis leggyakrabban a téli hónapokban jellemző, elsősorban vírusfertőzés következtében kialakuló, a hörgőcskéket érintő tüdőbetegség. Két éves kor alatti gyermekeknél, kisfiúknál talán kicsit gyakrabban fordul elő ez a betegség. Statisztikák szerint a kórházi bentfekvések leggyakoribb oka ebben az életkorban.

Koraszülöttek oltásai

Koraszülöttek oltásai

Egy éretlen baba világra jövetele és a hazaadásig lezajló események bizony nagymértékben átformálják a korababák családjának az egészségügyhöz és az egészségügyi dolgozókhoz fűződő viszonyát. Optimális helyzetben egy különleges bizalom alakul ki a személyzettel, ami éveken át megmarad. Ebben a helyzetben az ápolók és orvosok "pótszülőként" gondolkodnak, miként segíthetik a koraszülött egészséges fejlődését.

Laktációs szaktanácsadó a koraszülött osztályon

Laktációs szaktanácsadó a koraszülött osztályon

Mitől függ, hogy egy koraszülő édesanya tudja-e saját tejével táplálni babáját?
A választ egy több lábon álló székhez hasonlítanám, amire nem lehet ráülni, ha valamelyik láb nincs a helyén.

BPD - Koraszülött babák tüdőbetegsége

BPD - Koraszülött babák tüdőbetegsége

BPD - Bronchopulmonalis Dysplasia

Sokszor hallják a koraszülött intenzív osztályokon ezt a kifejezést azok a szülők, akiknek gyermeke a terhesség 32. hete előtt született meg: BPD. Így, sok nagy betűvel, de mit rejt az a 3 betűs orvosi diagnózis?
A Bronchopulmonalis Dysplasia olyan krónikus tüdőbetegség, amely elsősorban azért alakul ki, mert a koraszülés megzavarja a tüdő genetikailag meghatározott méhen belüli fejlődését, a baba fejletlen tüdővel jön a világra amelynek következtében légzéstámogatásra van szüksége.

Légzéskimaradás koraszülött babáknál

Légzéskimaradás koraszülött babáknál

A lélegzés kegye kettős: a friss lég
tüdőnkbe jut, s kileheljük ismét.
Amaz nyomaszt, frissít emez;
az élet ily csudamód vegyes.
Johann Wolfgang von Goethe

Újszülöttkori sárgaság

Újszülöttkori sárgaság

Az újszülöttkori sárgaság nagyon gyakori, az újszülöttek jelentős hányada “besárgul“ a születését követő első napokban, de ez az időre érkezett babáknál olyan kis fokú, hogy alig vagy egyáltalán nem lehet észrevenni.  

Monitor értelmezése a P.I.C-en

Monitor értelmezése a P.I.C-en

A koraszülött testén, végtagjain több tapasz, mandzsetta található, amelyek a monitorokkal állnak összeköttetésben. Ezek mutatják a vérnyomást, a szívműködést, a légzés számot, a vér oxigén ellátottságát, az un. oxigén szaturációját, anélkül, hogy ez utóbbi ismeretéhez  vérvételre lenne szükség. Az elfogadható határértékek kissé eltérhetnek a baba gesztációs életkorától függően, illetve az újszülött, koraszülött légzéstámogatási igénye befolyásolja a megengedett határértékeket.   

Interjú Dr. Schill Beátával

Interjú Dr. Schill Beátával

Az elmúlt negyven évben a koraszülöttek ellátása hihetetlen gyorsan fejlődött. Ám a technikai áttörések mellett az egészen természetes gyógyítási formák is teret nyertek maguknak. Talán az egyik legfontosabb természethez visszanyúló módszer, a kenguruzás, amelynek hála rohamosan nő a koraszülöttek egészséges felnövekedésének esélye.

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Az újszülöttek, csecsemők, kisgyermek bőre különösen érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos, emiatt a bőrápolásuk során speciális szempontokat kell figyelembe venni. Különösen igaz ez a koraszülött babákra: az ő esetükben a bőr éretlensége és sérülékenysége igen jelentős probléma. A bőr ápolásának első lépése annak tisztán tartása. Amennyiben a kisbaba alacsony súlyú, légzési, keringési támogatást, műszeres ellátást igényel az inkubátorban, akkor a fürdetés helyett a bőr lemosása, az esetleges szennyeződések, testváladékok eltávolítása steril, langyos vízzel átitatott pamut törlőkendővel javasolt.

Koraszülött fejforma

Koraszülött fejforma

A neonatológiai ellátás robbanásszerű fejlődésével jelentős mértékben nőtt a kis súlyú koraszülöttek túlélési esélye. Napjainkban az élve születés határa a 23. terhességi hétnek megfelelő, megszületéskor életjelenségeket mutató koraszülött. A fentiek alapján könnyen megérthető, hogy azok a fontos agyfejlődési folyamatok, amelyek egy egészséges, kiviselt terhességnél méhen belül védetten zajlanak, a koraszülöttek esetében számos károsító hatásnak lehetnek kitéve.

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

Koraszülöttek világnapja 2016 - Beszélgetés Dr. Nádor Csabával

A málló vakolatú kórházak, a futószalagon végzett gyógyítás és a magyar egészségügynek nevezett horror közepette létezik egy speciálisan felszerelt, európai színvonalú osztály, ahol a legkisebbeket ápolják, gyógyítják. Itt a szülők napi huszonnégy órában lehetnek gyermekük mellett (úgy, ahogy azt az 1997-es egészségügyi törvény előírja – a szerk.), itt a nővérek és az orvosok a családok részévé válnak.

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Magyar és nemzetközi ajánlások alapján a csecsemők táplálásának optimális módja a hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatás, amely a hat hónapos korban megkezdett hozzátáplálás mellett célszerű, ha folytatódik a gyermek egy-két éves koráig, vagy azon túl is, amíg anya és gyermeke is igényli. Gyakori tévhit, hogy szoptatni csak akarni kell, menni fog az magától, hiszen ösztönös viselkedés.

Hydrocephalus - Vízfejűség

Hydrocephalus - Vízfejűség

Jellemzője az agyban elhelyezkedő agyvizet tartalmazó ún. agykamrák tágulata.Lehet veleszületett, ami azt jelenti, hogy már méhen belül kialakult. Ennek hátterében lehet örökletes probléma vagy valamilyen méhen belüli történés után jön létre, ezek lehetnek fertőzések vagy a magzat agyvérzése. Mégis leggyakoribb oka a koraszülöttek súlyos agyvérzése.Ismert, hogy az agyvérzés koraszülöttekben az első három életnapon következik be leggyakrabban, általában  3-4 hetes korra derül ki az,  hogy a kialakult jelentős agykamra tágulat miatt műtét szükséges-e. Koponya Uh vizsgálattal jól követhető a folyamat.