• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Agyhártyagyulladás (Meningitis)

A meningitis (agyhártyagyulladás) az agyat és a gerincvelőt burkoló szövetek gyulladásos megbetegedése. Súlyos, életveszélyes állapot, emiatt azonnali orvosi beavatkozást igényel. Elsősorban a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre a legveszélyesebb. Téli szezonalitás jellemzi, de az év bármelyik időszakában előfordulhat. 

Okozói lehetnek különböző baktériumok, ritkábban (speciális esetek) gombák, vagy paraziták. Ha vírus okozza, agyvelőgyulladás – encephalitis - alakul ki. Súlyosságát, lefolyását és szövődményeit a kórokozó típusa határozza meg.

Újszülöttek, koraszülöttek körében a baktériumok közül leggyakrabban a  B csoportú streptococcus (GBS) és a Neisseria meningitidis felel ezért e betegségért, a vírusok közül gyakran Herpes (HSV) áll a háttérben.

Az újszülött, különösen a koraszülött éretlen/érésben lévő, épülő immunrendszerrel rendelkezik a születéskor és ez sokáig még a csecsemőkorra is érvényes. Kevés eszköz áll rendelkezésre a szervezetüknek, hogy felvegyék a harcot a mikroorganizmusokkal. Védőoltásokkal hatékonyan megvédhetjük őket a betegségektől és azok szövődményeitől.

 

Az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet agyhártyagyulladás esetén:

 

  1. Hirtelen jelentkező, magas, nehezen, vagy nem csillapítható láz
  2. Fejfájás (csecsemőknél a domború, feszülő kutacs jelezheti)
  3. Aluszékonyság, nehezen, vagy nem kelthető a baba
  4. Hasfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság (nehéz táplálhatóság, étel teljes elutasítása)
  5. Fényérzékenység (fény hatására fokozódik a fejfájás)
  6. Tarkókötöttség (csecsemő a fejét hátrafeszíti, térdeit behajlítva felhúzza oldalfekvés közben)
  7. Irritábilistás jelentkezik
  8. Tűszúrásnyi „pöttyök”, kiütések, melyekre ha rányomunk, NEM tűnnek el (egy „pötty” is elég!)
  9. Jellegzetes sírás (“fejhangon” sír/sikít a baba)
  10. Pozíció változtatáskor fájdalmas sírás (pl. ha karba vesszük)

 

Fontos tudni, hogy nem minden esetben jelentkezik az összes tünet!

A koraszülöttek körében gyakoribbak lehetnek a fertőzések, mert éretlenebb a védekező rendszerük és az intenzív osztályos ellátásuk során ki vannak téve a különféle kórházi kórokozóknak is (nozokomiális fertőzések). A koraszülés sokszor önmagában már egy elindult fertőzésnek a következménye, mely ebben az esetben nemcsak a baba, hanem az édesanya életét is veszélyezteti!

Koraszülött Intenzív osztályokon (PIC) a fertőzés lehetőségére utalhat, ha a babánál haspuffadás, légzéskimaradás, sárgaság, aluszékonyság, etetési nehézség, vagy hőingadozás jelentkezik.
Ilyenkor a kezelés részeként intravénás antibiotikum terápiát kap a baba.

Koraszülött osztályon a legfontosabb tényező a kórházi fertőzések elkerülése érdekében a higiéniai szabályok betartása. Alapos szappanos kézmosás, kézfertőtleítés könyékig az osztályra érkezéskor és a bent töltött idő alatt több alkalommal is. Csomagok, mobiltelefon, ékszerek osztályon kívüli elhelyezése.

Amennyiben lázas beteg a szülő, köhög, hasmenése van, vagy bármilyen más fertőző betegség gyanúja felmerül, gyógyulásig nem látogathatja a babát. Herpes esetén arcmaszk használata mellett az osztályra a babához bejöhet, a kenguruzás ezen idő alatt viszont sajnos szünetel.

A koraszülöttek számára a védőoltásoknak kiemelt jelentősége van. Ezeket kronológiai sorrendben kapják meg terminustól függetlenül, ugyanabban az időben, mint az időben érkező társaik. A kötelező védőoltások mellett erősen ajánlottak számukra a szabadon felvehető gyermekkori oltások is (Rota, Meningitis)!

Az anyatej jelentősége hatalmas, hiszen tartalmazza az összes, az édesanya által egész életében legyőzött kórokozó ellen elkészült védelmet (immunglobulinok). Gondolhatunk rá, mint egy élő védőoltásra!

Emellett a kenguruzás (bőr-bőr kontaktus) is kiemelten fontos, hiszen az idegrendszer védelmén túl az immunerősödésben is kiemelkedő szerepet játszik, tökéletesen kiegészítve az anyatejet. 
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!