• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek oltásai

Egy éretlen baba világra jövetele és a hazaadásig lezajló események bizony nagymértékben átformálják a korababák családjának az egészségügyhöz és az egészségügyi dolgozókhoz fűződő viszonyát. Optimális helyzetben egy különleges bizalom alakul ki a személyzettel, ami éveken át megmarad. Ebben a helyzetben az ápolók és orvosok "pótszülőként" gondolkodnak, miként segíthetik a koraszülött egészséges fejlődését.

Be kell látnunk, hogy a koraszülötteket immunológiailag veszélyeztetettnek kell tekintenünk. Emiatt igénylik a kórházban töltött hetekben a fertőzések elkerülésére irányuló hangsúlyos odafigyelésünket. Az erre vonatkozó szabályok segítik a fertőzések felismerését és a kezelését. De hogyan védhetjük még hatékonyabban koraszülöttjeinket a védőoltással megelőzhető betegségektől?

Védőoltást két okból adhatunk. Első, az egyén védelme, ilyenkor akit beoltunk, védetté tesszük. A másik fontos eset, hogy bizonyos betegségek esetén kialakíthatunk a környezetben élő emberek beoltásával egy biztonságos ún. „fészekimmunitást”, például amikor a védtelen koraszülött még influenza ellen nem oltható (<6hó) , de a családot beoltva, védelmet biztosíthatunk neki.

Egy 32. hét előtt született koraszülött sajnos a méhlepényen keresztül nem kap ellenanyagokat az édesanyjától, mert ez az élettani folyamat csak a várandósság utolsó harmadában zajlik le.  Az éretlen immunrendszer tehát még kiszolgáltatottabbá teszi a korababát.

 

Világszerte fontos szabály, hogy az első kötelező védőoltást minden korababa két hónaposan, lehetőség szerint - amennyiben egészségi állapota megengedi - kapja meg. A kötelező oltásokat már a koraszülött osztályokon is megadják az orvosok, hiszen megfelelő immunitás az úgynevezett alapozó oltások végén alakul ki, tehát időre van szükség. Mielőbb megkezdjük az immunizációt, annál hamarabb védetté tesszük a koraszülöttet. Az európai országokban különböző oltási gyakorlat van a kötelező oltások tekintetében. Például Angliában kötelező a Meningococcus B és C csoport elleni oltás, ami nálunk csak ajánlott.

Tehát, mi a kötelező és mi az ajánlott? Egy korababának minden elérhető oltást célszerű megadni, függetlenül attól, hogy éppen melyek az államilag támogatott oltóanyagok.

Felsorolom, hogy mindenki ellenőrizhesse, koraszülöttje mi ellen lehet-legyen védett. Az oltások optimális időpontja már szakmai szabály, van két hónaposan és van kétévesen adható oltás.

Koraszülöttek oltásai

Az oltások beadásánál mindig a biológiai (és nem a korrigált) kort kell figyelembe venni!

Speciálisan az 1500g alattiak számára: RSV (kérdezzen rá a PICen!)

2 hónapos kortól: Diftéria, pertussis, tetanus, polio, haemophylus influenzae, pneumococcus, meningococcus B, meningococcus C, rotavírus, hepatitis B (korábban is)

6 hónapos kortól: influenza vírus

1 éves kortól: morbilli, mumps, rubeola, varicella

2 éves kortól: kullancs encephalitis vírus, hepatitis A.

A védőoltások olyan betegségek ellen készülnek, amelyek jelenleg sem gyógyíthatóak, vagy komoly szövődménnyel járhatnak. Ezek a kórokozók továbbra is itt vannak körülöttünk a mindennapokban és utazásaink során. Felelőtlenség felesleges kockázatnak kitenni koraszülöttjeinket, akik már néhány küzdelmes szakaszon túljutottak.

Dr. Zátonyi Adél

Gyula

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!