• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

"A Te hangodat ismerem"
Énekkel, zenével az inkubátorok mellett Magyarországon

Köszönjük a Bábel- Hesnával a világ tévéműsornak és Al Ghaoui Hesnának, a Korábban Érkeztem Alapítványnak, a Kecskemét Televíziónak és a Tatabányai Televíziónak a felvételeket. http://www.korabbanerkeztem.hu/ http://hesna.blog.hu

A világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán egyik híres mondata: "Az anya nemcsak a testét adja gyermekének, a lelkét is a magáéból építi fel."


Ennek a fontos gondolatnak a jegyében dolgoznak a Ringató énekes-játékos foglalkozásokon a pedagógusok Magyarországon, akik a szülőkkel és a három év alatti gyermekekkel való közös éneklés és játék során a művészet eszközeit használják. A Ringató foglalkozásokon a zenei képességek fejlődnek az érzelmi neveléssel párhuzamosan, s anya és a gyermek között erősödik a kapcsolat a zene erejével.


A Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány munkatársai 2014. januárjától azonban már a kórházakban is jelen vannak. Segítik a szülőket abban, hogy rátaláljanak a saját hangjukra, merjenek énekelni, mondókázni a picinek a PIC osztályon töltött idő alatt is. A krízishelyzetben segítségre van szükség, hiszen sokszor még megszólalni is nehéz a szülőknek.... Jelmondatunk: "A Te hangodat ismerem …"- a kisbaba szól így édesanyjához, hiszen az ő hangja a baba számára maga a megnyugvás, a teljesség. Több orvosi tanulmány is alátámasztja, hogy az édesanya énekhangja a zeneterápiában a leghatásosabb a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek gyógyításában: javul a gyermekek szaturációja, harmonizálódik a pulzusuk, légzésük, s az anyában lévő szorongás is csökken, ha énekel.

 

A budapesti Semmelweis Egyetem I. sz Gyermekklinikájának PIC osztálya volt az első, ahová Dr. Szabó Miklós osztályvezető egyetemi docens hívta be a zenét. Együttműködve a neonatológusokkal, nővérekkel folyamatosan figyeltük, mi a legoptimálisabb a babák és a szülők számára, így ma egy olyan módszer van a kezünkben, mely képes a különböző állapotú és korú koraszülöttek, újszülöttek gyógyításában differenciált módon segíteni. A zene egyfajta gyógyszer, így figyelni kell az adagolásra és finoman be kell állítani- mindenkinél egyéni módon.


Az elmúlt közel két év során már további nyolc kórházban indítottuk el a programot, 2016 első negyedévében már elmondhatjuk, hogy Magyarország mind a négy orvostudományi egyetemének gyermekklinikáján rendszeresen jelen van a PIC osztályokon a kodályi gondolatok szerint megvalósuló élő énekszó, személyes kapcsolat, finom érintés. Hazay Tímea, PIC Ringató programvezetőhttps://www.facebook.com/PICRingato
www.ringato.hu

 


A te hangodat ismerem - szól képzeletben egy koraszülött gyermek az édesanyjához, édesapjához. Zenei programunkkal szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik váratlanul, egyik pillanatról a másikra kezükben tartják aprócska babájukat. Az édesanya hangja talán kezdetben bizonytalanul, de segítségünkkel egyre természetesebben és bátrabban támogatja és erősíti gyermekét a gyógyulásban, fejlődésben. Köszönjük, hogy segítségeddel a kórházakban a koraszülött-újszülött intenzív osztályokon biztosíthatjuk az élő énekszó és élő hangszerjáték gyógyító erejét, melyet több orvosi kutatás is alátámaszt. www.atehangodatismerem.hu

 

"Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az alábbi személyeknek: Seiner Károly, Dombi Szilvia és Noel - rendező, stylist és korababa, V. Nagy Attila - operatőr (kora ikrek édesapja) Rossa Levente - hangmérnök, ex-korababa, Géczy Lajos - hangmérnök, Hazay Annamária - forgatókönyv, Gerbert Judit - színésznő, szereplők: Szűcs Zselyke és szülei Viktor és Éva, Morvay Kinga, Gábor és Magdus, Pénzes Boróka, Álmos, Bátor és Dorka, a Batizi család: Cili, Csaba, Annuska és Jánoska, Windt Szandra és Lili, a Szép család: Károly, Edit, Julcsi, Karcsi és Marci, Páll Edit, Léna és Áron, Szász Joli, Bendi és Sarolta, Nagy Lívia és Eduárd, a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 3.a és 2.b osztályos tanulói, Körber Katalin tanárnő, Őri Csilla igazgatónő, a Lipták Villa vezetősége, SE 1. Sz. (Bókay) Gyermekklinika: dr. Szabó Mikós PIC osztályvezető egyetemi docens, dr. Szabó Attila klinikaigazgató"