• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A kenguruzás tudományos háttere poszter

A kenguruzás tudományos háttere poszter

A Nurtured by Design-t egy koraszülött kisfiú, Zachary édesanyja hívta életre. Zachary ma már fiatal felnőtt, de a születésnapja különleges, hiszen édesanyja ezen a napon, május 15-én indította útjára sok sok évvel ezelőtt a kenguru gondozás világnapját. Yamile Jackson engedélyével és segítségével elkészítettük a kenguru gondoskodás tudományos bizonyítékokat összefoglaló poszter magyar fordítását.

Kenguruverseny 2023

Kenguruverseny 2023

2016 óta immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg Egyesületünk a kenguruversenyt. Minden évben feltesszük a kérdést, vajon szükség van-e még rá, hiszen mostanra a szülők visszajelzései alapján tudjuk, hogy minden PIC/NIC III szintű intenzív osztály alkalmazza a kenguru módszert.

A gondoskodás tudománya és a zéró szeparáció

A gondoskodás tudománya és a zéró szeparáció

Dr. Nils Bergman előadásait hallgatni minden szakember, de még a laikus közönség számára is érthető és élvezetes, hiszen az idegrendszer tudományán keresztül, de hétköznapi nyelven vonja be a közönséget az előadás témájába.

A rettegéstől a csodálatos újrakapcsolódásig

A rettegéstől a csodálatos újrakapcsolódásig

Szülői attitűdök a Kenguru módszer kapcsán

November 28-án a Melletted a helyem PICi hídépítők szakmai rendezvénysorozatának soron következő témája a kenguruzás, mint hatékony terápia volt.  A KMC evidenciáiról Dr. Deierl Anikó (Imperial College, London), a gyakorlati oldalról, hazai és külföldi protokollokról pedig Dr. Bodrogi Eszter (Honvédkórház, Budapest) tartott előadást. 

A kengurugondozott PICik okosabbak

A kengurugondozott PICik okosabbak

A kutatás célja, hogy a kengurugondozás hatásainak vizsgálata - (a továbbiakban KMC) - amely elsősorban a koraszülöttek későbbi életminőségére vonatkozik. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a csecsemőkori kengurgondozás befolyásolja-e a az agy térfogatát fiatal felnőttkorban.

Édesapák és a kenguruzás

Édesapák és a kenguruzás

Az újszülöttek császármetszés utáni szeparációja a mai napig az  ellátási gyakorlat része, ezt azonban egyre több kutatási eredmény megkérdőjelezni látszik.

A születés pillanatától megkezdett kenguruzás

A születés pillanatától megkezdett kenguruzás

A születés pillanatától megkezdett kenguruzás pozitív hatásai

A WHO prezentációt előadja: Dr. Rajiv Bahl, az újszülött és kutatási egység részlegvezetője, WHO, Geneva.
A tanulmányt Bill és Melinda Gates alapítványa finanszírozta. A kutatásban részt vevő országok: Ghána, Nigéria, India, Tanzánia, Malawi. A tanulmányt a WHO koordinálta Svédország és Norvégia segítségével. Az azonnali kenguruzás bizonyítottan növeli a túlélési esélyeit az alacsony súllyal született újszülötteknek.

 

A kenguru módszer, mint legjobb gyakorlat

A kenguru módszer, mint legjobb gyakorlat

A kengurugondozás előnyeiről beszélgettünk dr. Susan Ludingtonnal a kenguruzás világnapja alkalmából. Susan szülésznő, diplomás ápoló és nem utolsósorban kutató, aki 1975-ben szerezte meg tudományos fokozatát. Az első kengurukezdeményezések egészen egy 1988-as kolumbiai kutatásig nyúlnak vissza, melyek elsődleges célja a csecsemőket ért trauma és toxikus stressz csökkentése volt.

Kenguru módszer FINE

Kenguru módszer FINE

A FINE (Family and Infant neurodevelopment Education) online képzés első szakaszát lezárva talán a kenguru módszer oktatása közben szerzett tapasztalatokból a legkönnyebb leszűrni az első következtetéseket a képzés sikerességével és eredményeivel kapcsolatban.

A légzéstámogatásban részesülő újszülöttek mielőbbi kenguru élménye

A légzéstámogatásban részesülő újszülöttek mielőbbi kenguru élménye

Mit jelent a KMC?

A KMC, azaz a kenguruzó anyai gondoskodás legfontosabb eleme, hogy az alacsony születési súlyú újszülött a nap 24 órájában édesanyja mellkasán, bőr-bőr kontaktusban tölti a napjait és kizárólag anyatejjel táplálkozik.

Koraszülött babák fájdalomcsillapítása szemvizsgálat közben kenguru módszerrel

Koraszülött babák fájdalomcsillapítása szemvizsgálat közben kenguru módszerrel

Koraszülöttek retinopátiás szűrése kenguruzás közben
Gratulálunk Pirellinek és szerzőtársainak (1) kitűnő szakirodalmi áttekintésükhöz, melyet az Olasz Neonatológiai Társaság Fájdalom-tanulmányozási Csoportja nevében készítettek, s amely beigazolta a jelentőségét annak, hogy mennyire fontos a koraszülött babák számára a ROP szűrés előtt és alatt a megfelelően kialakított környezet, a lehetséges kényelmi intézkedések és gondozási lépések szakszerű kivitelezése, valamint a 24%-os saccharose oldat szájon át történő alkalmazása.

Ápolási teendők a sikeres kenguruzás érdekében

Ápolási teendők a sikeres kenguruzás érdekében

Ápolási intervenciók

A szülőket bátorítani és támogatni kell, hogy a „kenguruzás” ideális esetben legalább 120 percig tartson. Az időintervallum csökkenhet, ha élettani instabilitás jelentkezik, vagy a szülő szeretné előbb abbahagyni. Ügyelni kell a szülők komfortjára is, kényelmes nyugszéket és öltözetet kell használni, innivaló előkészítése hasznos lehet. Cél, hogy a kenguruzás pozitív kötődési élményt jelentsen a szülőknek. Ajánljuk fel minden orvosilag stabil gyermek szülei számára a kenguruzást, a lélegeztetés sem jelent akadályt. Minden KMC epizódot dokumentálni kell (időintervallum, élettani paraméterek)

Amit a kengurukról feltétlenül tudnunk kell!

Amit a kengurukról feltétlenül tudnunk kell!

A koraszülöttek ellátásában az állatvilágból ellesett kengurumódszer azonnali és hosszabb távon érvényesülő, pozitív élettani hatásait számtalan felmérés igazolta. Nem kell hozzá más, csak egy kényelmes vagy szükség esetén egy kevésbé kényelmes szék és türelmes odafigyelés. Pótolhatatlan élményekkel gazdagodhat mindenki, aki részese, babák, szülők, nővérkék és orvosok egyaránt… Hát legyenek "őshonosak" a kenguruk Magyarországon is!