• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A születés pillanatától megkezdett kenguruzás

A születés pillanatától megkezdett kenguruzás pozitív hatásai

A WHO prezentációt előadja: Dr. Rajiv Bahl, az újszülött és kutatási egység részlegvezetője, WHO, Geneva.
A tanulmányt Bill és Melinda Gates alapítványa finanszírozta. A kutatásban részt vevő országok: Ghána, Nigéria, India, Tanzánia, Malawi. A tanulmányt a WHO koordinálta Svédország és Norvégia segítségével. Az azonnali kenguruzás bizonyítottan növeli a túlélési esélyeit az alacsony súllyal született újszülötteknek.

 

 

Az alacsony születési súly globális teher

 

 

Minden évben közel 20 millió gyermek alacsony születési súllyal jön világra. Ez a születések csaknem 15%-a. Ezeknek több mint 95%-a az alacsony jövedelmű országokban (a harmadik világban) következik be.

Ez okozza 70-80%-ban az újszülöttkori halálozásokat. Ezek az újszülöttek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a korai növekedési visszamaradás és a megkésett fejlődés tekintetében is.

Jelenleg is érvényben lévő kengurumódszerre vonatkozó WHO ajánlások, melyek a 2000 g alatti újszülöttekre érvényesek, figyelembe véve a gyermek állapotát. Stabil állapotú újszülötteknél javasolt a folyamatos kengurugondozás gyakorlata.

 

Az ehhez vonatkozó 2016-ban készült Cochrane tanulmányt idézve

40%-al csökkent a halálozási ráta. 65%-al kevesebb lett a fertőzés. 58%-al csökkent a kórházba visszakerülés előfordulási aránya. 72%-al csökkent a kihűlés veszélye. 88%-al csökkent a hipoglikémia előfordulása. 1-2 hónappal meghosszabbodott a szoptatás időtartama, a súlygyarapodásban, növekedésben és fejkörfogatban is pozitív változások álltak be.

 

A megszületést követő azonnali kengurugondozás megkezdésének indoklása

 

 

A Cochrane halálozási rátában az átlagéletkor 3 nap volt. A koraszülöttek fele elhunyt az első 24 órában. 3/4-ük az első héten. Mivel a koraszülöttek halálozásának többsége azelőtt következett be, hogy kenguruzhattak volna, a jelenlegi iránymutatások szerint el kell kezdeni a kengurugondozást.

A kérdés továbbra is az, hogy az azonnali (születés után megkezdett) és folyamatos kengurugondozás -a jelenlegi irányelvek alkalmazásával- milyen mértékben javítja az újszülöttek túlélési esélyeit?!

Két vietnámi és dél-afrikai tanulmány is bizonyítja, hogy a születéskor megkezdett azonnal bőrkontakt segít gyorsabban stabilizálni az alacsony súlyú újszülöttek állapotát.

 

Az azonnali kengurugondozási tanulmány tervezete

 

 

A tanulmányhoz szükség volt egy random kontroll csoportra és referencia kórházakra világszerte (Ghána, India, Malawi, Nigéria és Tanzánia). A vizsgált csoportba olyan anyukák és újszülöttek kerültek, ahol a születési súly 1 és1.8 kg közötti. A kutatók, hogy a kengurugondozás csak stabil életjelek mellett kezdődött meg és azt is biztosították, hogy valaki más bőrkontaktba kerüljön a babával, ha az anya állapota ezt nem tette ezt lehetővé.

A vizsgálatba 1609, a kontroll csoportba1602 édesanyát vontak be. A vizsgált csoportban a megszületést követően egyből bőrkontaktusba kerültek az újszülöttek, míg a kontroll csoportban lévő babák inkubátorba. Az intenzív osztályon töltött idő alatt a vizsgált csoport folyamatosan kenguruzhatott, míg a kontrol csoportba tartozó édesanyák csak rövidebb időszakokra kapták meg a babát.

 

A tanulmányban való részvétel kritériumai

 

 

1 és 1.8 kg súly közötti babák, akkor is ha ikrek, és császármetszéssel jöttek a világra.

Kizáró okok: az anya állapota nem teszi lehetővé, hogy beleegyezzen a bőrkontaktus megkezdésébe, továbbá anyai komplikációk, pl. eklampszia, hármas vagy négyesikrek, a baba nem képes spontán légvételre az első egy órában, olyan veleszületett rendellenességek, amelyek nem teszik lehetővé a bőrkontakt megkezdését illetve a lakóhely a vizsgált területen kívül esik (a 28 napos utánkövetést figyelembe véve).

 

A tanulmány célja

 

 

  • Lehetőség szerint a szülést követő első két órában kezdődjön meg a kengurugondozás, és legalább napi 20 órát tartson.
  • Tanácsadással támogassák az anyatejes táplálást.
  • Az anya számára - amennyiben szükséges - úgy biztosítsák az orvosi segítséget, hogy az szeparáció nélkül valósuljon meg!

Ez a tanulmány végzése során olyannyira sikerült, hogy légzéstámogatás mellett is átlagosan 17 órát kenguruzhattak a babák.

 

A teljes kutatás eredményeiről részleteiben

 

 

77 ezer édesanyát és közel 80 ezer gyermeket vontak be a kutatásba, de közülök csupán 4859 édesanya és 5157 gyermek volt alkalmas a tanulmányban való részvételre.

1915-en lettek kizárva, mert beteg volt az édesanya, nem adott hozzájárulást vagy az újszülött elhunyt a kutatás kezdete előtt. 2944 édesanya és 3211 gyermek volt a random kontroll csoportban. 1609 újszülött megkapta az azonnali KMC lehetőségét, további 1602 gyermeken pedig a már meglévő standardok alapján alkalmazták időnként a bőrkontaktust.

Az első és másodlagos eredmények azt mutatták, hogy az első 28 napban sokkal alacsonyabb volt a halálozás azoknál a babáknál, akiknél a születést követő azonnali kenguruzás módszerét alkalmazták valamint csökkent az első 72 órában elhunytak száma. Kevesebb volt a hipotermia és a szepszis.

Csökkent a szülés utáni depresszió az édesanyáknál. Nagyobb sikerességgel kaptak az újszülöttek az első 24 órában anyatejet, illetve 72 órán belül már mellre kerültek.

 

Konklúzió

 

25%-al csökkent a halálozási ráta a 2 kg-nál kisebb súlyú újszülöttek esetén ami azt jelenti, hogy minden 27. babánál alkalmazott azonnali KMC évente 150 ezer megmentett életet jelent. Szükségszerű a paradigmaváltás a pici súlyú újszülöttek gondozásában!