• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért
 

2023. december 7. 1400 - 1500  

 

 


 

Valami nincs rendben, érzem és látom. Mit tegyek?

Mikor vihetem haza a gyermekemet a PIC-ből? Ez az a kérdés, melyet a leggyakrabban feltesznek a szülők a koraszülött intenzív ellátás során. Ez az a kérdés, amely már a születést követően talán cask halkan félve és reménykedve elhangszik a szülőktől. Aztán elérkezik ez a nap is, de a hazatérés vegyes érzelmekkel jár, a hazatérés egyszerre Izgalmas és örömteli, hiszen végre gyermekkel a kezükben hagyják el a kórházat, míg a következő pillanatokban akár félelmet és stresszt és átélhetnek. Egyszerre éreznek megkönnyebbülést, végre nem kell a kórházi mindennapokat élniük és aggodalmat, hiszen már nincsenek ápolók, akik támogatást nyújtanak, és úgy érezhetik, hogy nem tudnak megbirkózni egyedül a gyermek ellátásának feladatával.

 

Mire számíthat, és hogyan készüljön fel a szülő koraszülöttként született gyermeke ellátására az otthoni környezetben?
Miért fontos az utógondozás és miért szakembernek kell eldöntenie, ha valamilyen fejlesztés szükséges a baba fejlődésének segítése érdekében?
Melyek azok a jelek, amelyekre a szülőknek fel kell kapniuk a fejüket és jelezniük kell az UTÓGONDOZÁSBAN résztvevő szakemberek számára?

 

 

 

 

 

 

Az előadás során egy extrém koraszülöttként született gyermek betegútját járjuk végig először szülő majd a szakember szemével. Szó lesz az optimális utánkövetés mérföldköveiről, valamint áttekintjük a fejlődésben és viselkedésben megjelenő “rizikó jeleket” , amelyeknek fontos utánamenni az utógondozás során.

 

ddddd

 

Bachraty-Gerencsér Alexandra
Valami nem stimmel. Mit tegyek?
2 extrém koraszülött Hős anyukája vagyok. Egykor a színház volt az életem. De 6 éve fenekestül felfordult minden, amikor Ikreink 26 hétre megérkeztek...

 

 

Nagy Lívia
Koraszülöttből felnőtt. De hogyan?

Kisfiam Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében 2006-ban, speciális élethelyzetünkből adódóan a magyar, francia és svájci koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett a saját bőrön szerzett tapasztalat hatására kezdtem önkéntes munkába érintett szülőként, azóta számos képzés segítségével képzett páciensként segítem a magyar neonatológiai ellátást.

 

 

Dr. Merő Gabriella
Idegrendszeri érintettség korai felismerése, a rizikó újszülöttek nyomonkövetésének jelentősége

Több mint 30 éve kezdtem az orvosi tevékenységemet Nyíregyházán a megyei Kórház Gyermekosztályán. Csecsemő -és gyermekgyógyászatból, gyermekneurológiából és neonatológiából  illetve klinikai neurofiziológiából szereztem  szakvizsgát. Szűkebb szakterületem az újszülött neurológia . Fontosnak éreztem a kis súlyú koraszülöttek és a hypoxiás károsodást szenvedett újszülöttek mellett a neurológiai szempontból érintett rizikó újszülöttek vizsgálatát, nyomonkövetését, fejlesztésük megtervezését. Jelenleg a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetében  dolgozom és a napi gyakorlatban  gyermekneurológiával illetve  neonatológiával foglalkozom.

 

 

 

A PreNat HUB célja, hogy egységes oktatási és együttműködési platformot hozzon létre a koraszülöttséggel kapcsolatos valamennyi kérdéskörben, az összes érintett szakember de mindenekelőtt a szülők és családok bevonásával. A konzorcium Litvánia, Magyarország, Görögország, Írország és Franciaország, a 2 éves projekt az Erasmus+ támogatásával valósul meg.

 

A webináron a részvétel ingyenes!

Várjuk kérdéseidet akár már most, az előadás előtt, így specifikusan tudnak segíteni előadóink. Kérdésedet ide küldheted 2023. december 5-ig, kedd éjfélig: info@mellettedahelyem.hu Természetesen felteheted kérdésedet a webinár ideje alatt is és amennyiben marad elég időnk, élőben kaphatsz választ szakértőinktől.
 

Ha nem akarsz lemaradni, itt tudod jelezni részvételedet a webináron!

Várunk szeretettel, mert a koraszülött utógondozás nem sprint futás, hanem maratonhoz hasonlítható, és segítséggel könnyebben veszed az akadályokat!

Szülők és szakemberek összefogásával 2015-ben elindult a Melletted a helyem Egyesület, Magyarország egyetlen olyan együttműködési platformja és hálózata, amely a koraszülöttek, az újszülött intenzív osztályon (PIC) ápolt betegen született újszülöttek és családjaik érdekeit képviseli. A szervezet a koraszülés által érintett családokból, multidiszciplináris egészségügyi szakértőkből, oktatókból, kutatókból, politikai döntéshozókból és kereskedelmi partnerekből áll, akiknek közös célja a koraszülés előfordulásának csökkentése Magyarországon, a családbarát fejlődéstámogató koraszülött ellátás meghonosítása és az ezt támogató képzések szervezése, valamint a koraszülöttek egészséges túlélési arányának javítása. *
 *
 *