• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött baba látássérülése - a látás agyi feldolgozásának zavara (CVI)

Koraszülött baba látássérülése - a látás agyi feldolgozásának zavara (CVI)

Magyarországon a 2000-es évek óta egyre nagyobb figyelem fordul a gyógypedagógiai szakirodalomban és a gyógypedagógiai vizsgálat és fejlesztés gyakorlatában a látássérülés addig kevésbé ismert típusára, amikor nem a vizuális inger érzékelése, hanem az inger agyi feldolgozása sérült. Ez a probléma egészen más tünetekkel jár, mint a szem betegségéből eredő látássérülések.

A PICi gyerekek alapellátásba kerülése: sokszoros átmenet, de hogyan csináljuk jól?

A PICi gyerekek alapellátásba kerülése: sokszoros átmenet, de hogyan csináljuk jól?

2022 október elején került sor Bécsben az UEG (Egyesült Gasztorenterológiai Társaságok) 30. nemzetközi konferenciájára. A kapcsolódó társaságokkal közösen, mint például az ESPGHAN (Európai Gyermek-Gasztoenterológiai Társaság), egy teljes héten át tartó nemzetközi multidiszciplináris találkozót rendeztek meg a kutatási eredmények és a legjobb klinikai gyakorlatok megvitatására és megosztására. Az UEG egyik prioritása az európai betegszervezetekkel való aktív partnerség kialakítása és azok bevonása a különböző társaságok munkájába.

Koraszülöttek a nagybetűs életben

Koraszülöttek a nagybetűs életben

Milyen felnőtt lesz egy koraszülött gyermekből?

Az orvostudomány fejlődésének hála egyre több koraszülött gyermek éri meg a felnőtt kort, így egyre pontosabb képet kaphatunk arról, hogy milyen hosszútávú, felnőttkorban is jelenlévő hatásai lehetnek a túl korai születésnek. Korábban is beszámoltak már arról, hogy a koraszülés hátrányosan befolyásolhatja a társas kapcsolatokat a felnőttkorban. Jelen tanulmányban a Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy egy rövid kommutációs vizsgálat elvégezésével felmérjék a koraszülött fiatal felnőttek párkapcsolataival összefüggő kihívások legfontosabb tényezőit.

A koraszülés következményei a koraszlöttként született felnőttek és a szülők szempontjából

A koraszülés következményei a koraszlöttként született felnőttek és a szülők szempontjából

 

 

Absztrakt

 

 

A szülők és a koraszülöttek ritkán jutnak szerephez abban, hogy számukra is releváns kimeneteli mutatókat vizsgáljanak azokban a klinikai kutatásokban, amelyeknek ők az alanyai. Ebben a cikkben körbejárjuk az általunk használatos kimeneteli mérési pontok különböző aspektusait, valamint három olyan személy tapasztalatait mutatjuk be ezekkel kapcsolatban, akik koraszülők, vagy maguk is koraszülöttek voltak.

Koraszülöttek felnőttkorban: esélyek, hosszú távú hatások és a család szerepe

Koraszülöttek felnőttkorban: esélyek, hosszú távú hatások és a család szerepe

Ahogy egyre több koraszülött gyermek jut el felnőttkorba, egyre pontosabb képet kaphatunk arról is, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a koraszülöttségnek a gyermekekre és az őket nevelő családokra.
Az extrém koraszülöttek felnőttkorban döntően jól teljesítenek a társadalomban, hiszen számos példát találunk arra, hogy a régmúlt időben is életben maradtak igen alacsony súlyú koraszülöttek, akik meghatározó egyéniségként maradandót alkottak.

Koraszülött utógondozása

Koraszülött utógondozása

A kisfiam számára, mióta világ a világ, a neurológia és neurológus doktornénik és doktorbácsik az élet teljesen természetes velejárói. Mondhatni sajnos, hiszen 11 évvel ezelőtt extrém koraszülöttként látta meg a napvilágot. Mint szülő, ma már össze sem hasonlítható a 10-11 évvel ezelőtti hozzáállásom a neurológiai vizitekhez. Neurológusra annak a gyermeknek van szüksége, akinek az idegrendszere biztosan, vagy valószínűsíthetőleg sérült, erre utalhatnak olyan jelek, tünetek,  mint  görcshajlam (láz-epilepszia), megkésett mozgás - beszédfejlődés vagy akár a gyakori, migrénszerű fejfájás).

Koraszülöttek utógondozása - Dr. Cziniel Mónika

Koraszülöttek utógondozása - Dr. Cziniel Mónika

Óriási öröm a szülőknek, mikor több hét vagy akár hónap után hazavihetik a PIC-ből koraszülött vagy éretten született, de valamilyen betegség miatt itt kezelt babájukat. És persze szívmelengető sikerélmény ez az ellátó személyzetnek, de a munkánk itt nem ér véget. Ezek a gyermekek továbbra is kiemelt figyelmet, korszerű és gondos utánkövetést igényelnek minimum 6, de optimális esetben 18 éves korukig.