• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek a nagybetűs életben

Milyen felnőtt lesz egy koraszülött gyermekből?

Az orvostudomány fejlődésének hála egyre több koraszülött gyermek éri meg a felnőtt kort, így egyre pontosabb képet kaphatunk arról, hogy milyen hosszútávú, felnőttkorban is jelenlévő hatásai lehetnek a túl korai születésnek. Korábban is beszámoltak már arról, hogy a koraszülés hátrányosan befolyásolhatja a társas kapcsolatokat a felnőttkorban. Jelen tanulmányban a Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy egy rövid kommutációs vizsgálat elvégezésével felmérjék a koraszülött fiatal felnőttek párkapcsolataival összefüggő kihívások legfontosabb tényezőit.

 

A koraszülött fiatal felnőttek szociális életét vizsgáló korábbi tanulmányok szerint az idő előtt világra jött személyek kevésbé voltak sikeresek a párkapcsolatokban, a tanulási lehetőségek és a munkahelyi pozíciók terén, mint időre érkezett társaik.

A most elvégzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy a volt koraszülött fiatal felnőttek párkapcsolataiban felmerülő kihívásokban több ok is közrejátszik. Fény derült arra, hogy a méhen belüli és méhen kívüli növekedés és fejlődés koraszüléssel összefüggő kritikus változásai hatással lehetnek a személyes és társadalmi életre.

A kognitív zavarok, a pszichiátriai betegségek, az érzelmi és viselkedési problémák szintén befolyásolhatják a tanulási képességeket, a továbbtanulási- és a későbbi munkalehetőségeket is. Mindezen tényezők befolyásolhatják a kortársi kapcsolatokat, a társadalmi interakciókat, a szexuális kapcsolatot, a párkapcsolatot, illetve a szülővé válást, családalapítást.

Jelen tanulmányban áttekintették tehát azokat a bizonyítékokat, amelyek bemutatják a koraszülés negatív hatását a felnőttkori romantikus kapcsolat kialakítására. A legfontosabb tényezőket ismertetjük most röviden:

 

Fizikai állapot

 

Alap esetben egy terhesség nem véletlenül tart annyi ideig, ameddig. A várandósság hosszú hónapjai alatt a magzat szervei, szervrendszerei kialakulnak, növekszenek és fejlődnek. A koraszülés enyhe, vagy súlyos posztnatális szerkezeti és funkcionális éretlenséget okoz, ami növeli az agyvérzés, az agyi fehérállomány sérülés, a tüdő-, vese-, máj- és kardiovaszkuláris szövődmények, metabolikus, thromboembóliás események stb. bekövetkezését.
Ezek a kedvezőtlen következmények befolyásolhatják mind rövid, mind hosszútávon az életminőséget. A koraszülöttek esetében gyakrabban fordult elő gyengébb fizikai állapot, valamint rendszeresen felírt gyógyszeres kezelés, mint a nem koraszülött kontrollszemélyeknél. Beszámoltak arról, hogy még azok a felnőttek is, akik súlyos fogyatékosság nélkül, de koraszülöttként születtek, szintén számos testi problémával küzdhetnek. Nyilvánvaló, hogy ezek a káros fizikai következmények hatással vannak a kockázatvállaló magatartásra, a szociálisan elkerülő személyiségjegyekre és a párkapcsolatok minőségére is.

Az egészségi állapottól függetlenül a fizikai jellemzők is befolyásolják a szexuális vonzerőt és aktivitást; a volt koraszülött felnőttek gyakran soványabbak, alacsonyabbak, és kevésbé izmosak, kevésbé tartják vonzónak magukat a nem koraszülött személyekhez képest. Ezek a külső testi jellemzők olyan fontos tényezők, amelyek befolyásolják az önmagukról alkotott testképet, a megjelenésükkel való kevésbé elégedettséget és a romantikus magabiztosságot, amelyek csökkentik az élettársi és szexuális kapcsolatok iránti vágyat.

 

Érzelmi és mentális egészségi állapot

 

A koraszülöttek hajlamosak az alacsony agyi véráramlás vagy/és oxigénellátás, ill. agyvérzés miatti agykárosodásra. Ezek a szövődmények a fő okai a hosszútávú idegrendszeri fejlődési zavaroknak, amelyek neuropszichiátriai, beszéd-, kognitív és hangulati zavarokhoz vezethetnek. Tanulmányok kimutatták, hogy a szorongással, depresszióval, figyelemproblémákkal (figyelemhiány vagy hiperaktivitási zavar), az agresszív viselkedéssel, az internalizációs problémákkal és a gondolkodási problémákkal kapcsolatos pontszámok szignifikánsan magasabbak voltak az alacsony születési súllyal született koraszülött felnőtteknél a kontrollszemélyekhez képest. Ezek a normáltól eltérő viselkedések jelentősen befolyásolhatják a szociális készségeket és a kapcsolatokat. Egy vizsgálat megerősítette, hogy a koraszülött felnőtteknél saját bevallásuk szerint a mentális egészségügyi problémák, mint pl. a befolyásolhatóság, a tolakodó viselkedés és az antiszociális személyiségproblémák gyakoribbak a nem koraszülöttekhez képest.

Tanulási képesség, végzettség

 

A volt koraszülötteknél nagyobb a kognitív károsodás, pszichiátriai betegségek, érzelmi és viselkedési problémák kockázata, amelyek szintén ronthatják a tanulási képességeket és így a megszerzett iskolai végzettség fokát és/vagy minőségét. Ezek a tanulási nehézségek számos kihíváshoz vezethetnek úgy az alany identitását, függetlenségét, érzelmi érését és olyan társadalmi területeket, mint a házasság vagy a párkapcsolat kialakítását illetően.
Beszámoltak arról is, hogy az alacsony születési súllyal, idő előtt született felnőttek intelligenciahányadosa (IQ) alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban résztvevőké. A gyengébb iskolai kompetencia és a hozzá kapcsolódó képességek, - beleértve a verbális fogékonyság, a munkamemória és a kognitív rugalmasság hiányát, - hátrányosan befolyásolják a társas kapcsolatokat.
Jelezték, hogy a szülői ház elhagyása, a szexuális élet megkezdése és a párkapcsolatok időbeli megkésettsége gyakrabban fordul elő volt koraszülött felnőtteknél.

Társadalmi és gazdasági státusz

 

Szintén jelentős összefüggés van a koraszülés története és a koraszülött egyén jövőbeni társadalmi élete között. A koraszülés következtében fellépő idegfejlődési károsodás hatással lehet a szociális agyra, ami szociális nehézségekhez vezethet. A volt koraszülött felnőttek félénkek, és az időre érkezett társaikhoz képest kevésbé valószínű, hogy kortárs kapcsolatokat, szociális interakciókat, szexuális érintkezést és párkapcsolatot alakítanak ki, illetve családot alapítanak.
A visszahúzódó személyiséggel rendelkező volt koraszülött felnőttek szociálisan kevésbé elkötelezettek, alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságot mutatnak, gyenge kommunikációt folytatnak és könnyebben szoronganak. Ezek a tényezők felelősek lehetnek a szociális nehézségekért és a sikertelen kortárs/partneri kapcsolatokért.


Összefüggést figyeltek meg a koraszülöttség és a foglalkoztatási státusz vagy a munkával való elégedettség között, ami befolyásolhatja az élet és a társadalmi kapcsolatok különböző aspektusaival kapcsolatos érzéseket. Egy tanulmány kimutatta, hogy a munkanélküliségi ráta magasabb volt a koraszülöttek körében, mint nem koraszülött társaiknál. Ez a különbség összefüggésben állhat tanulmányi eredményeikkel is.

A fentiek mind azt bizonyítják, hogy a várandósgondozás nagyon kiemelt figyelmet igénylő feladat. Fenyegető koraszülés esetén minden erőfeszítést meg kell tenni annak megelőzésére, illetve legalább a késleltetésére. Fontos továbbá az is, hogy amennyiben koraszülés következik be, akkor a hosszútávú utánkövetésre és a további támogatások, fejlesztések biztosítására is időt és pénzt kell fordítania az adott társadalomnak. Ismét bizonyítást nyert, hogy a koraszülés nem ér véget akkor, amikor bezárul egy család mögött a koraszülött osztály ajtaja, egy kisbaba idő előtti érkezése egy életen át elkíséri a koraszülött gyermek családját és a rövidtávú következmények mellett nem szabad megfeledkezni annak hosszútávú hatásairól sem!

A kutatásról bővebben itt lehet olvasni

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!