• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Covid-19 kérdések és válaszok

Az európai szülőszervezet EFCNI, és a globális összefogás a koraszülöttekért GLANCE segítségével összegyűjtöttük azokat a gyakran ismételt kérdéseket, melyek az anyák és újszülöttek egészségével kapcsolatosak és felmerültek a COVID-19 járvány közben. A járvány megfékezésének érdekében alkalmazott eljárások kórházanként eltérhetnek.

Fontos folyamatosan tájékozódni a bevezetett országos intézkedésekről, amelyeket az országos egészségügyi államigazgatási szervek általában hozzáférhetővé tesznek.

Lényeges továbbá folyamatosan tartani a kapcsolatot az Önt segítő egészségügyi szakemberekkel, hogy tisztában legyen azzal, hogyan zajlik a továbbiakban az egészségügyi ellátás. Néhányuk még digitális platformokon keresztül is nyújthat segítséget.

Ez a GYIK nem jöhetett volna létre a Berlini Charité Egyetemi Kórház Neonatológiai Osztályának orvos-igazgatója, Christoph Bührer professzor, valamint a Berlin-Neuköllni Vivantes Klinika Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezetője, dr. Dietmar Schlembach készséges segítsége nélkül.

Kiemelt köszönetet érdemel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának fordító mesterszakos hallgatóinak csapata, mely Egyesületünkkel együttműködve fordította angol nyelvről magyarra a koronavírus-járvány során a koraszülött ellátással kapcsolatosan felmerülő „Gyakran Ismételt Kérdések” gyűjteményét. A Gyakran Ismételt Kérdések tartalma megtalálható a GLANCE weboldalán is

 


Várandósság a koronavírus idején

Várandósság a koronavírus idején

A várandósság alaphelyzetben is egy érzelmileg érzékeny időszak, amikor a kismamák szorongást és aggodalmat élhetnek meg a születendő kisbabájuk egészségével kapcsolatban. A jelenlegi vírushelyzet így most különösen érinti őket, ezért tartottuk fontosnak egy csokorba kötni a felmerülő kérdéseket.

Szülés a koronavírus idején

Szülés a koronavírus idején

Ez a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) gyűjtemény azért jött létre, hogy támpontokkal szolgáljon, azonban semmiképp sem helyettesítheti a szülészorvossal, szülésznővel, védőnővel folytatott széleskörű konzultációt. Érdemes papírra vetni a GYIK olvasása közben felmerülő kérdéseket, majd a következő konzultáció során feltenni őket a szakembereknek!

PIC- NIC ellátás a koronavírus idején

PIC- NIC ellátás a koronavírus idején

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása, az Alapvető Jogok Biztosának állásfoglalása alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték vagy szakmai ajánlás, amely arra utalna, hogy a koraszülött intenzív osztályokon ellátásban részesülő babák szülői kapcsolattartásának korlátozására lenne szükség! Az alábbiakban az elmúlt hetekben ellátásban részesült babák szüleinek leggyakoribb kérdéseit gyűjtöttük össze.

Szoptatás és donor anyatej a koronavírus idején

Szoptatás és donor anyatej a koronavírus idején

Amennyiben kisbabája mostanában született vagy szoptató Édesanya, érthető, hogy aggódik a Covid-19 vírus fertőzés miatt, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket ebben a témában. Átfogó, biztos forrásból származó, naprakész információért kérjük, keresse fel az Önre vonatkozó országos egészségügyi államigazgatási szervek, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapját.

Kórházból való távozás, utógondozás és a kisbaba fejlődése a koronavírus idején

Kórházból való távozás, utógondozás és a kisbaba fejlődése a koronavírus idején

A járvány ideje alatt a legtöbb fejlesztő központ és szakember felfüggeszti működését. Fontos, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot az Önt és gyermekét segítő egészségügyi szakemberekkel, hogy tisztában legyen azzal, hogyan zajlik a továbbiakban az egészségügyi ellátás. Néhányuk még digitális platformokon keresztül is nyújthat segítséget. Egyesületünk szakembereket tömörítő online platformja ezen a linken érhető el:  Szakemberek tanácsai: Babák, kisgyermekek fejlődése,fejlesztés

Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!