• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

PIC- NIC ellátás a koronavírus idején

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása, az Alapvető Jogok Biztosának állásfoglalása alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték vagy szakmai ajánlás, amely arra utalna, hogy a koraszülött intenzív osztályokon ellátásban részesülő babák szülői kapcsolattartásának korlátozására lenne szükség! Az alábbiakban az elmúlt hetekben ellátásban részesült babák szüleinek leggyakoribb kérdéseit gyűjtöttük össze.

 

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


Christoph Bührer professzor, a berlini Charité Egyetemi Kórház Neonatológiai Osztályának orvos-igazgatója egy, az EFCNI-nak (Európai Alapítvány az Újszülöttekért) adott interjújában értekezett a témáról:
„A felnőttekhez képest a csecsemők sokkal kisebb eséllyel fertőződnek meg az új koronavírussal.

Ezen kívül annak is kevesebb az esélye, hogy tüneteket produkáljanak. Kínában csupán 9 esetben mutattak ki fertőzést 1 évesnél fiatalabb csecsemőnél 2020 februárjában, mikorra a megerősített esetek száma összességében már meghaladta az 50 ezret. Egyetlen pozitívan tesztelt újszülött állapota sem volt súlyos, egyikőjük sem szorult intenzív kezelésre.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre pontos adatok a koraszülöttekről. Tekintettel arra, milyen gyakorisággal publikálnak COVID-19-et tanulmányozó epidemiológiai írásokat, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kora- és újszülöttek nem elsődleges célpontjai a vírusnak.

Amennyiben a koronavírus fertőzés tüdőgyulladáshoz vezet, a bronchopulmonális diszpláziás koraszülötteknél nagy valószínűséggel alakulnak ki súlyosabb tünetek (például légszomj, szapora lélegzetvétel, hiányos oxigénellátás), mint azoknál, akik egészséges tüdővel rendelkeznek, szóval ezeket a gyermekeket nagyobb eséllyel tesztelik koronavírusra. Ugyanakkor megnyugtató, hogy kevés koronavírus fertőzésről számoltak be a koraszülöttek körében.”

Igen, meg szabad fogni és kézbe lehet venni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli a közeli érintkezést és korai kapcsolatot, valamint a kizárólagos anyatejes szoptatást, ami segíti a baba fejlődését.

Ön segítséget kell, hogy kapjon

Ne feledjen el kezet mosni mielőtt és miután érintkezik a babával, és tartson tisztán minden felületet.

A maszk hordása csökkenti az esélyét, hogy egy COVID-19 fertőzött továbbadja a vírust. Ezáltal a maszk hordása segít megóvni másokat, különösen az Újszülött Intenzív Osztályon dolgozó ápolókat és orvosokat. Azonban a maszk használata önmagában nem elegendőg, szükséges a vízzel és szappannal történő rendszeres és alapos kézmosás. További információért kérjük, érdeklődjön a NIC munkatársainál.

Az újszülött felismeri az édesanyja hangját és illatát. Szóval, még ha nem is tud annyi időt tölteni gyermekével, mint szeretne, így is van rá lehetősége, hogy az ismerősség és nyugalom érzését biztosítsa.

Hangészlelés

Érdeklődjön a kórházi személyzetnél, hogy van-e lehetőség telefon- és videóhívásra a babával (különleges kamerarendszer és technikai felszerelés használatával) vagy hangrögzítő készülék behozatalára. Ezen megoszthatja például, mit csinált aznap, felolvashat vagy altatót énekelhet a babának.

Tartsa észben, hogy amikor együtt lesz a gyermekével, több remek lehetőségük lesz majd a kötődés kialakítására, például szoptatás, kenguruzás, közös játék, felolvasás vagy egyszerűen beszélgetés révén.

(Forrás: raisingchildren)

Megjegyzés: Kérjük, figyeljen oda magára. Ezekben a megterhelő időkben az ember könnyen megfeledkezik a saját jólétéről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja, hogy azoknak a szülőknek, akiknek el kell válniuk a gyermeküktől, legyen hozzáférése megfelelően képzett, egészségügyi vagy egészségügyön kívül dolgozó pszichológiai és mentális segítséghez.
(Forrás: WHO)

Továbbá segítségért fordulhat még az országos szülőszervezethez is. Ezen a linken talál egy listát az EFCNI különböző országokban fellelhető partnerszervezeteiről

Érdeklődjön a lehetőségeiről a PIC/NIC személyzeténél. Lehetséges, hogy rendelkeznek biztonságos kamerarendszerrel az osztályon.

Ezek a digitális alkalmazások lehetővé teszik Önnek és a családjának, hogy többet lássák a babát. Talán arra is van lehetősége, hogy rögzítse, ahogy felolvas vagy altatót énekel gyermekének, amit a baba hallgathat az Ön távollétében.

Természetesen ezek az alternatívák nem helyettesítik a bőrkontaktust vagy a közvetlen beszélgetést a babával. Ezek a javaslatok segítséget nyújthatnak a baba támogatásában és abban, hogy minél több lehetősége legyen a családnak a kapcsolattartásra.

Természetes dolog, hogy a szülők és nevelők túlterheltnek érzik magukat ebben a helyzetben. A legtöbb szülő alulértékeli a saját szükségleteit a gyermekükéhez képest. Azonban nagyon fontos, hogy magukra is figyeljenek oda. A szülők feszültségének csökkentése a babára is jó hatással van. Az alapvető igények, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás és folyadékbevitel, valamint az elegendő alvás segíthetnek megszervezni a napot, ami megkönnyítheti a helyzetet.

Pszichológusok, szociális munkások vagy különleges képzettséggel rendelkező egészségügyi szakértők segíthetnek Önnek és a családjának megbirkózni a nehézségekkel, illetve kommunikálni a babával. Az elején és a későbbiekben is sokat segít, ha (lehetőleg digitális megoldások révén) beszél a PIC/NIC munkatársaival, családtagokkal és barátokkal vagy akár más, hasonló helyzetben lévő családokkal.

Ezen kívül felveheti a kapcsolatot az Önhöz legközelebb eső országos szülőszervezettel, akik el fogják látni Önt tanácsokkal, meghallgatják a problémáit és némelyik még internetes segítő csoportot is működtet a koronavírus-járvány idején.

Ezen a linken talál egy listát az EFCNI különböző országokban fellelhető partnerszervezeteiről.

A stressz leküzdésében segítségére lehet számos remek tipp az interneten, például a következő infografika vagy videó.

 

Minden COVID-19 pozitív egészségügyi dolgozót két hétre hazaküldenek, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A két hét lejárta után még mindig kimutathatják a vírus maradványait, de a betegek ekkor már nem fertőznek. Azonban, mivel bármely egészségügyi dolgozónál fennál a veszélye a tünetmentes koronavírus fertőzésnek, az orvosokok és ápolók maszkot hordanak az Újszülött Intenzív Osztályon, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Az inkubátorok amellett, hogy melegen tartják a csecsemőket, védelmet nyújtanak a levegőben fellelhető, apró, koronavírust tartalmazó cseppektől.

Tekintettel a jelenlegi elszigetelt helyzetre, a mobiltelefon/tablet hasznos eszköz lehet ahhoz, hogy a kórházi dolgozók kapcsolatban tudjanak maradni a gyermek családjával. Amennyiben a mobiltelefon/tablet fertőtlenítve lett és megfelelő kézhigiénia mellett használják, nincs ok az aggodalomra.

Nagyon hasznos a lehető legjobban bevonni az idősebb testvéreket az új helyzetbe. Fontos, hogy a megfelelő nyelvezettel magyarázza el gyermekeinek a fennálló helyzetet. Ajánlja fel nekik, hogy fényképezzék le magukat vagy rajzoljanak képeket, amiket majd megmutatnak a babának, ezeket rakja ki az inkubátor közelében, amennyiben ez megengedett.

A szülők pedig csinálhatnak fényképeket a babáról, amiket megmutathatnak az idősebb testvéreknek.

Otthon alakítsa úgy az idejét, hogy minden gyermekével tudjon külön-külön időt tölteni. Rengeteg születésről és koraszülöttekről szóló képeskönyv közül lehet választani, melyek segítenek elmagyarázni a helyzetet az idősebb testvéreknek. Néha a nagytestvérek féltékenyek lehetnek vagy megharagszanak az új testvérükre, amiért ő kapja a legnagyobb figyelmet az első hetekben és hónapokban, ami miatt felborul az addigi életük.

Hagyni kell, hogy a gyerekek beszéljenek az érzéseikről és aggodalmaikról, a szülőknek pedig megértően és következetesen kell reagálnia. Továbbá segítségért fordulhat országos szülőszervezetekhez is. Ezen a linken talál egy listát az EFCNI különböző országokban fellelhető partnerszervezeteiről.

 

Kérjük, érdeklődjön a PIC/NIC dolgozóinál arról, hogyan tudják támogatni gyermeküket ebben a rendkívül nehéz helyzetben. Jelenleg nincsenek irányelvek a palliatív ápolásra vonatkozóan a koronavírus-járvány idején.

Hogyha gyermeke egészségügyi állapota kritikus, beszéljen a kórházi ellátó személyzettel az Ön számára biztosítható védőfelszerelésről (például maszk, kesztyű, stb.) Érdeklődjön arról is, szabad-e fényképet vagy videót, illetve kéz- és láblenyomatot készíteni.  Ha megteheti, keressen pszichológiai és lelki támogatást, tervezze meg előre a saját mentális ellátását.

Mivel minden vírusos légúti fertőzést a levegőben lévő apró cseppek továbbítanak, a COVID-19 kapcsán tett intézkedések mindegyikük esetében hatékonyak: maszk viselése, kézmosás, távolságtartás. Kerüljék a nagyobb rendezvényeket, beleértve a nagy családi eseményeket is.

Az RSV november és március között gyakori, de kórházi ellátást igénylő súlyos tüneteket csak a csecsemőknél okoz. Passzív oltás minden extrém koraszülött baba számára elérhető, aki rendelkezik valamilyen bronchopulmonalis dysplasiaval az életük első RSV szezonja alkalmával.

Ugyanakkor az influenza inkább az idősek számára veszélyes, akiknek ezért kifejezetten ajánlott az aktív immunizálás. Szintén az idősek a leginkább veszélyeztetettek a COVID-19 esetén (amit a legtöbb gyermek egyszerűen leráz magáról), éppen ezért nekik kifejezetten fontos lenne, hogy legyen elérhető oltás.

(Forrás: EFCNI in collaboration with Professor Christoph Bührer, Medical Director Department of Neonatology, Charité Berlin)