• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hogyan segítheti kisbabáját a szülő ROP szemészeti vizsgálat során?!

Hogyan segítheti kisbabáját a szülő ROP szemészeti vizsgálat során?!

A középpontban egyértelműen a baba jóléte és szükségletei állnak és nem az, hogy az ellátás vizsgálati rutinját hogyan lehet az ellátók számára kényelmesen időzíteni. A tanulmányban szereplő gyakorlatot a NIDCAP modellből fejlesztették ki, de minden más PIC-ben végzett tevékenység során használható lehet. Az alábbi ellenőrzési lista segíti a szülőket és a szakembereket a vizsgálatra való felkészülésben és a vizsgálat kíméletes végrehajtásában.

NIDCAP

NIDCAP

A NIDCAP egy angol rövidítés (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program = Újszülöttek Fejlődéséhez Személyre Szabott Ellátási és Megfigyelési Program), mely egyénre szabott fejlesztési és gondozási programot jelent az újszülöttek számára.

Halkítsuk le a koraszülött intenzív osztályokat a babák érdekében!

Halkítsuk le a koraszülött intenzív osztályokat a babák érdekében!

Szülőként csak sejtéseink vannak arról, hogy mennyire zavaró lehet egy koraszülött baba számára, milyen sok nyugtalanságot és igen, sajnos fájdalmat tud okozni a környezetükben lévő gépek zúgása és emberek beszéde, de akár még a szalagfüggöny elhúzása is.

Mi lenne, ha a szülőkre is gyógyszerként tekintenénk?

Mi lenne, ha a szülőkre is gyógyszerként tekintenénk?

Továbbra is számos vizsgálat készül a Botallo-vezeték záródásról, felületaktív anyagok (surfactant) alkalmazási technikáiról vagy éppen a bronchopulmonális diszplázia megelőzési stratégiáiról.  Sajnos azonban kevés olyan megbízható bizonyíték áll rendelkezésünkre, amely alapján az egyik kezelési stratégia előnyösebbnek tekinthető lenne a többinél, főleg igaz ez abban az esetben, ha hosszú távú hatásokról is kell beszélnünk.

Koraszülött babák bugyolált fürdetése

Koraszülött babák bugyolált fürdetése

A fejlődéstámogató családcentrikus újszülött és koraszülött ellátás alapvető szempontja, hogy a szülők a gyermek elsődleges gondozói. A babával kapcsolatos gondozási feladatok, mint a gyermek etetése, pelenkázása, fürdetése NEM ápolási, hanem gondozási feladatok.

Családbarát újszülött-koraszülött ellátás Magyarországon v1.0 A kezdetek. Debrecen.

Családbarát újszülött-koraszülött ellátás Magyarországon v1.0 A kezdetek. Debrecen.

„Baba-barát” történetünk Debrecenben

Történetünk az 1970-es évek közepén kezdődött, amikor az egyetemet befejeztük. Ebben az időben nagyon sok gyermek született az országban, Debrecenben is. A sok szülés a szülészeti, újszülöttkori problémák halmozódásával járt együtt, amit tetézett az az egyébként általános gyakorlat, hogy a szülészetekre szakorvos csupán konzíliumba járt át a gyermekosztályról, vagy csak a nap néhány órájában volt jelen.

Koraszülött baba alvásának védelme

Koraszülött baba alvásának védelme

Az alvás védelme az ápoló személyzet kiemelendő feladata, mert a babák extrém keveset alszanak az intenzív osztályon. Méhen belül 20-22 órát alszanak a magzatok, és már a 28. várandóssági héten kimutathatóak a csendes (REM nélküli) és aktív (REM) alvási ciklusok.

Koraszülött baba táplálása

Koraszülött baba táplálása

A koraszülöttek utánkövetése folyamán tapasztalt leggyakoribb probléma a babák, majd kisgyermekek táplálási nehézségei. A szoptatási ambulanciák visszajelzései alapján közel 40%-ban koraszülöttként született gyermekek szülei jelentkeznek különböző kérdésekkel, aggodalmakkal.

Koraszülöttek és a kenguruzás

Koraszülöttek és a kenguruzás

Rey és Martinez fejlesztette ki 1978-ban a kolumbiai Bogotában a kenguru-  módszert, az alacsony születési súlyú babák hagyományos ellátásának alternatívájaként az inkubátorhiány, a nozokomiális fertőzések magas száma és a csecsemőelhagyás problémáinak megoldására. A módszerrel bebizonyították, hogy az anyák “inkubátorként” biztosítják a testhőmérséklet fenntartását, a táplálást és a megfelelő stimulációt.

Koraszülöttek pozícionálása

Koraszülöttek pozícionálása

Az átlagember azt gondolná, hogy a babák fektetése a legegyszerűbb ápolási feladat a koraszülött ellátásban. Egyszerű, mert befektetjük a babát az inkubátorba és el lesz ő, ahogy van. A koraszülött baba kényelmes pozicionálása a megfelelő alátámasztással az ápolási munka egyik legfontosabb része.

Fejlődést támogató környezet

Fejlődést támogató környezet

A fejlődéstámogató környezet kialakítása a koraszülött intenzív osztályokon a magyar ellátó rendszer egyik legnagyobb kihívása. Az osztályok nem vagy nehezen alkalmazkodnak a koraszülött baba idegrendszerének  egészséges fejlődéséhez.

Fájdalom menedzsment

Fájdalom menedzsment

A koraszülött osztályon elkerülhetetlen a fájdalom! Legkevesebb 16, többnyire inkább 20-25 fájdalmas vagy stresszt okozó beavatkozáson esik át minden koraszülött baba naponta (Carbajal, 2016).  Legyen ez csak egy pelenkázás, vagy egy forgatás, ezek mind fájdalmas beavatkozások a PICik számára. Egy infúzió bekötése vagy más invazív beavatkozás még nagyobb fájdalmat okoz számukra.

Szülők pszihés támogatása

Szülők pszihés támogatása

Amikor egy baba korábban érkezik a világra, az édesanyja gyászolni kezd. Gyászolni nemcsak halálesetet lehet, hanem egy nagyon szép állapotot is.
A várandósságban az anya azt gyászolja el, hogy nem 40 hétig tartott ez a gyönyörű állapot, hanem esetleg csak 30, vagy 26 vagy akár csak 24 hétig.

Szülők jelenléte a koraszülött intenzív osztályon

Szülők jelenléte a koraszülött intenzív osztályon

A szülők 24 órás jelenlétét a “Családbarát koraszülött ellátás 8 alapelve” tudományos összefoglaló még humánus megközelítésként említi meg és jogi szabályozásként szerepel, de 2018-ban a Lancet folyóiratban megjelent újabb kutatás már metaanalízisre alapuló, legmagasabb szintű bizonyítékként említi. “Mára legalább annyi evidenciája van a szülői jelenlétnek, a kenguru módszernek, az anyatejnek, mint a gyógyszerek alkalmazásának, és a terápiás kezeléseknek.” Dr. Nádor Csaba

Családközpontú koraszülött ellátás

Családközpontú koraszülött ellátás

A Melletted a helyem Egyesület megalakításának egyik fő gondolata az volt, hogy Magyarországon is megvalósulhasson a családközpontú koraszülött ellátás. A cél, hogy ne csak jó minőségű legyen a koraszülött ellátás, hanem családközpontú, családbarát ellátás történjen a magyar PICekben. A családbarát ellátás ma már nemcsak a szülők kezdeményezése, hanem tudományos adatokkal alátámasztott tény is.