• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szülők jelenléte a koraszülött intenzív osztályon

A szülők 24 órás jelenlétét a “Családbarát koraszülött ellátás 8 alapelve” tudományos összefoglaló még humánus megközelítésként említi meg és jogi szabályozásként szerepel, de 2018-ban a Lancet folyóiratban megjelent újabb kutatás már metaanalízisre alapuló, legmagasabb szintű bizonyítékként említi. “Mára legalább annyi evidenciája van a szülői jelenlétnek, a kenguru módszernek, az anyatejnek, mint a gyógyszerek alkalmazásának, és a terápiás kezeléseknek.” Dr. Nádor Csaba


Az elválás fájdalmas élmény mind a szülőnek, mind a koraszülött babának. Alapvető fontosságú a szülők és a csecsemő közötti közelség lehetőségeinek biztosítása. (Flacking et al, Welch 2012)

A hét minden napján 24 órás szülői jelenlétet hirdető figyelemfelhívó táblák megjelenése a Melletted a helyem Egyesület kezdeményezésére indult el a koraszülött intenzív osztályok ajtaján.
A táblát azok a PIC-ek tehetik ki az ajtajukra, ahol a szülők a hét minden napján, és a nap folyamán bármikor, bármilyen hosszan a babájuk mellett lehetnek az osztályon. Így alkot egységet a koracsalád, a szülőknek a gyermekük mellett van a helye.

Ez nem csupán törvény szerint előírt joguk, de számukra a PIC-en töltött hetek, hónapok így élhetők túl a lehető legkisebb lelki teherrel, s így térhetnek haza végül kompetens szülőként, akik gyermeküket mindenkinél jobban ismerik. Ez a tábla tehát nem szubjektív kitüntetés. Az osztályon dolgozó csapat komoly munkája van mögötte, ami igazi szemléletváltáshoz vezetett.
Egyesületünk elismeri, hogy ezek a PIC-ek végigmentek a saját, nem mindig könnyű útjukon, s ma már a természetes hétköznapokat jelenti számukra mindaz, amit ez a tábla kifejez.

Sajnos még nincs minden PIC osztály ajtaján ez a tábla, pedig számos tudományos kutatásban bebizonyosodott: “Az, hogy a szülők mennyire vesznek részt a baba gondozásában a koraszülött osztályon, hatással van a baba fejlődésére. (Leister et al. 2016)”


A Magyarországon működő 21 III-as szintű PIC osztályból, 10-ben nem látogatónak tekintik a szülőket, hanem az ellátó csapat tagjának.

Koraszülött ellátás -  szülői jelenét a P.I.C-en


Budapest - Semmelweis Egyetem Korányi PIC
Budapest - Honvéd PIC
Debrecen - Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika PIC
Kecskemét - Bács-Kiskun Megyei Kórház PIC
Győr - Petz Aladár Kórház PIC
Gyula - Pándy Kálmán Kórház PIC
Miskolc - BAZ Megyei Kórház PIC
Nyíregyháza - Jósa András Kórház PIC
Tatabánya - Szent Borbála Kórház PIC
Veszprém - Csolnoky Ferenc Kórház PIC
Zalaegerszeg - Szent Rafael Kórház PIC

 

 

 

 

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

 

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.