• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Családközpontú koraszülött ellátás

A Melletted a helyem Egyesület megalakításának egyik fő gondolata az volt, hogy Magyarországon is megvalósulhasson a családközpontú koraszülött ellátás. A cél, hogy ne csak jó minőségű legyen a koraszülött ellátás, hanem családközpontú, családbarát ellátás történjen a magyar PICekben. A családbarát ellátás ma már nemcsak a szülők kezdeményezése, hanem tudományos adatokkal alátámasztott tény is.


Aki nem így próbálja ellátni a koraszülötteket, az súlyos szakmai hibát követ el, nem tesz meg mindent a szövődménymentes túlélésért, és ezzel árt a babáknak.

“A családközpontú megközelítés a szülészeti ellátásban már több évtizede a legmagas színvonalú ellátási irányelv.“  (American Academy of Pediatrics, 2003; Dunst, Trivette & Deal,1994; Maternal and Child Health Bureau/Health Resources and Service Administration, 2009;Trivette&Dunst,2000)

A családközpontú ellátás 8 alapelve az alábbi cikkben jelent meg 2017-ben:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov:pubmed:28420745

Az alapelvek randomizált, kontrollált tanulmányok metaanalízisein nyugszanak. A metaanalízis a legmagasabb evidencia szintet jelenti. A vizsgálatokat sok esetben állatkísérlettel bizonyították, hiszen etikailag/szakmailag nem helyes, az alvásvédelem fontosságát vizsgálva, babákat felébreszteni, hiszen a koraszülött babák bizonyítottan mély alvásban fejlődnek a legjobb ütemben.

Koraszülött ellátás 8 alapelve
Fotó: Kabai Katalin


A bizonyítékokon alapuló orvoslás a beteggel kapcsolatos döntéshozatal olyan megközelítési módja, melynek során az orvos a legmegbízhatóbb, szisztematikusan feldolgozott tudományos bizonyítékok ismeretében, az egyéni klinikai tapasztalat felhasználásával, a koraszülött/újszülött baba szüleivel vagy képviselőjével konzultálva dönti el, hogy melyik lehetőség a leghatásosabb, leghatékonyabb és legmegfelelőbb az
adott baba számára.


Az egészségügyben dolgozó nővérek számára a legnagyobb kihívás, hogy legtöbbször csak angol nyelven érhetők el az információk és a leterheltség illetve az időhiány tovább nehezíti a képzéseken, szakmai konferenciákon való részvételüket.

 

A 8 alapelv

  1. 24/7 látogatás/szülői jelenlét
  2. A szülők pszichés támogatása
  3. Fájdalomcsillapítás protokollok alapján
  4. Káros környezeti hatások minimalizálása , fejlődéstámogató környezet kialakítása
  5. Megfelelő pozícionálás
  6. Bőr-bőr kontaktus támogatása
  7. A szoptatás és anyatej elválasztás szakszerű támogatása
  8. Alvás védelem

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 9

Átlagos értékelés: 4.8