• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött babák bugyolált fürdetése

A fejlődéstámogató családcentrikus újszülött és koraszülött ellátás alapvető szempontja, hogy a szülők a gyermek elsődleges gondozói. A babával kapcsolatos gondozási feladatok, mint a gyermek etetése, pelenkázása, fürdetése NEM ápolási, hanem gondozási feladatok.

UCHealth

Így a baba fürdetése lényegében szülői tevékenység és egy lehetőség arra, hogy szülő és csecsemő között kialakuljon a kölcsönös bizalom, amely növeli a szülők kompetencia érzetét mely alapvető fontosságú megérkezve otthonukba az új családtaggal. Az újszülöttosztályon dolgozó szakembereknek az a feladatuk, hogy megfelelő információval és gyakorlati tanáccsal segítsék a szülőket megtanítani azokra a gondozási feladatokra, amiket főleg egy elsőgyermekes édesanyának és édesapának tudnia kell, mielőtt otthonukba távoznak.


Nagyon fontos, hogy a fürdetés pihentető élményt és ne stressz forrást jelentsen a kisbaba számára, amely során a gravitáció korlátai nélkül, agyi érettségének megfelelő szenzoros környezetben élik át együtt az első fürdetés élményét. Az újszülöttosztályokon Európa szerte egyszer, hazatávozás előtt fürdenek az újszülött babák, koraszülött babáknál ez arra az időszakra tevődik, amikor már semmilyen légzéstámogatásra nincsen szüksége a gyermeknek. Általában először játékbabán tanítja meg a szakápoló a szülőknek a mozdulatokat, majd felügyelete mellett a szülők fürdetik meg gyermeküket, megadva nekik az első fürdetés élményét, hiszen a fürdetés nem csak higiéniai kérdés és nem szükséges minden nap végezni. 

Koraszülött babák bugyolált fürdetése
Koraszülött babák bugyolált fürdetése

 

A szülőkkel történő beszélgetés során kérdezzük meg őket, hogy otthonukban milyen módon fogják fürdetni gyermeküket, van-e lehetőségük babakádat használni ezzel is képet kapva szociális helyzetükről és ennek megfelelően lássuk el őket tanácsokkal. Az első fürdetés jelentős mérföldkő, akár érett újszülöttről akár több hónapon tartó intenzív osztályon történő ellátást igényló koraszülöttről vagy betegen született kisbabáról van szó, mely okot adhat a családi ünneplésre is. Ideális a fürdetést összekötni a kenguruzással, hiszen a bőr kontaktusnak köszönhetően, gyorsabban felmelegszik a baba, az alvása a fürdés után mélyebb, pihentetőbb lesz. 

 

Koraszülött babák bugyolált fürdetése


Fürdetés vagy akár súlymérés közben a baba meztelen testét ölelő textilpelenka segít megnyugtatni a babát, megfelelő szenzoros élményt és biztonságos pozicionálást ad számára, hőmérsékletét megtartja, kevesebb stressz éri és nem utolsó sorban a szülők is magabiztosabban tudják tartani gyermeküket. 


A szakápoló feladata a koraszülött baba fürdetése közben

 

Koraszülött babák bugyolált fürdetése
 • Megnyugtató, multiszenzoros élményt biztosítani és fenntartani a baba megfelelő testhőmérsékletét (lassan vetkőztesse a szülő a babát, vetkőztetésnél – öltöztetésnél a még szabadon lévő testrészek folyamatos takarása). 
 • Segíteni a zökkenőmentes mozgatást és készítsünk elő mindent, ami szükséges a fürdetéshez, olyan feltételeket teremtve, amelyben a szülők biztonságban érzik magukat. 
 • A szülő nyaka körül rögzített törülköző segítségével mindkét kéz szabadon marad a baba kádból való kiemeléséhez és megszárításához.
 • A fürdető szerek általában nem ajánlottak, mert tönkretehetik a természetes bőr flórát.
 • A víz legyen elég mély ahhoz, hogy bemerítéskor elérje a baba vállait. 
 • Lassan eresszük a vízbe a textil pelenkába bugyolált gyermeket, először a baba lábfeje ér hozzá a kádhoz és a babát úgy helyezzük el, hogy lábfeje elérje a kád végét a láb kitámasztásához.
 • Lassan bontsuk ki a pelenkából azt a testrészt, amelyet megmosunk, közben pedig figyeljük a baba reakcióit.  Ha a stressz jeleit látjuk (széttárt kezek-lábak, sírás) fedjük be a testét a pelenkával és tartsunk szünetet.
 • Folyamatosan beszéljünk a babához és próbáljunk tartani a szemkontaktust. 
 • Amikor kiemeljük a babát a kádból, a textilpelenka a vízben marad, a babát a szülő mellkasához szorítva kiemeli, és becsavarja a szülő testén a fürdetés kezdetén rögzített törölközővel. 
 • Finoman szárítsuk meg, anélkül, hogy dörzsölnénk, miközben továbbra is tartjuk.
 • Amennyiben lehetőség van rá, a fürdetést követően alkalmazzuk a kenguru módszert. 

 

Ajánlott irodalom


Neu M, Browne JV, 1997, Infant physiologic and behavioral organization during swaddled versus unswaddled weighing. J Perinat; 17(3): 193-198
Bembich S, et al. 2017, Longitudinal response to weighing and bathing procedures in preterm infants.  J Perinat Neonat Nurs, 31(1): 67-74
Catelin, C., Tordjman, S., Morin, V., Oger, E., Sizun, J., 2005. Clinical, physiologic, and biologic impact of environmental and behavioral interventions in neonates during a routine nursing procedure. J. Pain 6, 791–7. 

 

 Forrás

Foundation Toolkit for Family Centered Developmental Care (Family and Infant Neurodevelopmental Education, FINE program)
Neonatal nursing care Handbook


FINE képzés Magyarországon

 

A FINE képzés debreceni és nyíregyházi szakemberek szervezését és a “Bevezetés a családközpontú fejlődéstámogató ellátásba“ című tankönyv fordítását és kiadását az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány szervezésében az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú, "Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére" projekt keretein belül került megrendezésre.

A FINE képzéseket a régió szakemberei számára, kiemelve a szegedi, gyulai és kecskeméti koraszülött intenzív osztály dolgozóit és a „Gyakorlati készségek a családcentrikus fejlődéstámogató ellátás terén” című tankönyv magyar nyelvű kiadványa a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa EFOP-1.2.10-16-2016-00002 "Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-Alföld Régióban" projekt által került finanszírozásra.


A FINE képzés Miskolcon a Melletted a helyem és a Segíts Élni Alapítvány szervezésében, a GE Healthcare támogatásával jött létre. 
A cikkben található fényképek az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány, a Korábban Érkeztem Alapítvány, a Melletted a helyem Egyesület, valamint a FINE program tulajdonát képezik. Felhasználása, másolása jogi következményeket von maga után!

avatar

Melletted a helyem Egyesület

Keresés


Támogasd Őket, támogass bennünket!