• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött baba alvásának védelme

Az alvás védelme az ápoló személyzet kiemelendő feladata, mert a babák extrém keveset alszanak az intenzív osztályon. Méhen belül 20-22 órát alszanak a magzatok, és már a 28. várandóssági héten kimutathatóak a csendes (REM nélküli) és aktív (REM) alvási ciklusok.

Sajnos az intenzív osztályon mély, pihentető alvásban 15-20 perceket töltenek az újszülöttek, pedig az idegrendszer fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú lenne az alvási fázisok védelme. A koraszülött babák nehezen vagy egyáltalán nem tudják megszokni és kizárni a zavaró körülményeket, ezek számukra stresszt és fájdalmat okoznak.
Akárcsak a méhen belüli magzat, az intenzív osztályon gyógyuló koraszülött baba esetében is törekedni kell arra, hogy alvási ciklusai – különösen a REM fázisok – ne sérüljenek. Ellátásának módja elősegítheti vagy éppen gátolhatja a megfelelő korai agyi fejlődést.” (Graven and Browne 2008) “A REM ciklus különösen fontos az érzékszervi fejlődés szempontjából.” (Graven, 2006)

Koraszülöttek alvásvédelme

Alvást támogató stratégiák

 

  • Időzítés: amennyire lehet védjük az alvási ciklusokat, hiszen az inkubátor körüli mozgások, a világításban és a hangokban bekövetkeő változások megzavarhatják az alvást.  A baba megfigyelésével megkülönböztethető az éber állapot és a babára szabott ápolási tervvel biztosítani tudjuk a baba nyugodt, mély alvási szakaszait. Az alvási ciklusok kialakulásával kezdjük meg az egyén szerinti táplálás alkalmazását.  
  • Szülők bevonása: a szülők kommunkációja, érintkezése teljesen más a gyermekükkel, hiszen ugyan lassabban végzik el az ápolási folyamatokat, de a szülők hangja segíti a babát és megnyugtató számára. A szülők őrzik gyermekük álmát, nem akarják megzavarni az alvásban, amennyiben elég időt tölthetnek gyermekükkel. A babák nem az inkubátorban alszanak mélyen és nyugodtan, hanem a szülők mellkasán!
  • Kenguruzás: fejleszti az alvás-ébrenlét ciklusokat, termikus és ritmikus segítséget biztosít a koraszülött éretlen állapotkontrolljához.
  • Fejlődéstámogató környezet: Alakítsunk ki nyugodt, csöndes környezetet, kerüljük az erős fény- és hangingereket. Használjunk megfelelő minőségű inkubátor takarót az árnyékoláshoz és figyeljünk az éjszaka folyamán a megfelelő fényhasználatra. A monitorok hangerejét a lehető leghallkabbra állítsuk be!

Forrás: FINE, NIDCAP, Neonatal Nursing Care Handbook

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 9

Átlagos értékelés: 4.4