• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

NIDCAP

A NIDCAP egy angol rövidítés (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program = Újszülöttek Fejlődéséhez Személyre Szabott Ellátási és Megfigyelési Program), mely egyénre szabott fejlesztési és gondozási programot jelent az újszülöttek számára.

Egyesületünk 2016 óta folytat lobbi tevékenységet a döntéshozóknál annak érdekében, hogy a magyar újszülött intenzív osztályokon is megvalósuljon a fejlődéstámogató ellátás oktatása és bevezetése.

Legnagyobb örömünkre nyitott ajtókat döngettünk és 2018 óta, még a Covid-19 világjárvány előtt, tantermi keretek között, 2019 óta a Családbarát Szülészet Pályázat programban online formában valósulnak meg a FINE képzések. 1

Fine térkép

A FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education) képzés, a NIDCAP alapelveket és képzési programot foglalja össze egy leegyszerűsített, kifejezetten lépéshátrányban lévő országok (mint alacsony személyzeti létszám és képzettség, hiányos angol tudás) PIC osztályai számára. 2018 óta állandó meghívott résztvevői vagyunk a nemzetközi NIDCAP szövetség találkozóinak és 2020 óta Egyesületünk alelnöke, Nagy Lívia a NIDCAP Család Tanácsadó Testület tagja.

 1. A FINE képzés debreceni és nyíregyházi szakemberek képzése az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány  szervezésében az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú, "Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére" projekt keretein belül került megrendezésre.

A FINE képzés szegedi, kecskeméti és gyulai csapatainak képzése a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa EFOP-1.2.10-16-2016-00002 "Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-Alföld Régióban" projekt által került finanszírozásra.

A miskolci PIC FINE I képzését a @GE Healthcare szponzorálta.

A “Családbarát szülészet program” CSBSZ 2019 keretein belül eddig az alábbi koraszülött intenzív osztályok kezdték meg a FINE I-II szinteket: Semmelweis Egyetem, János kórház, Honvéd PIC, veszprémi PIC valamint a gyulai és miskolci PICik.

A tatabányai Szent Borbála Kórház a "A Gyermekekért a 21 századért Alapítvány" által valamint a szombathelyi Markusovszky Kórház személyzete a Zseboroszlán Alapítvány által vett részt a képzésben.

 

Az NFI (NIDCAP nemzetközi szövetség) feladata az újszülöttre és családra, mint egyénre szabott fejlődéstámogató program népszerűsítése. A NIDCAP a legátfogóbb, bizonyítékokon alapuló koraszülött és újszülöttek családjainak fejlődését támogató oktatási és ellátási modellje.

Az NFI arra törekszik, hogy minden újszülött és család részesüljön a NIDCAP modellbe integrált kórházi ellátásban és biztosítja a NIDCAP minőségi képzését a kórházi ellátószemélyzet számára, ezzel előmozdítva a minőségi ellátást.

 

Kihívások és lehetőségek

Rohamosan nő a koraszülés gyakorisága világszerte, Magyarországon évente közel 8500 újszülött kezdi meg az életét újszülött intenzív osztályon és ez a növekvő koraszülések száma mostanra nemzetközi tendenciát mutat. A koraszülöttek több, mint 25%-a kisebb súllyal születik a várandóssági korukhoz képest.

Ezek az újszülöttek jelentős kihívások elé állítják szüleiket és az újszülött intenzív osztályon dolgozókat. Túlérzékenyek, nehezen etethetőek, nehezen megnyugtathatóak.

Több, mint 50%-uk tanulási nehézséggel és érzelmi fogyatékossággal küzd majd gyermek illetve felnőttkorában, melyek speciális oktatást és mentálhigiénés szolgáltatásokat igényelnek. Ez a kihívás még nagyobb a harmadik világban.

Kutatások bizonyítják a NIDCAP jótékony hatását, mely elsősorban csökkenti a kórházban eltöltött napok számát, javul a babák súlygyarapodása, A tanulmányok továbbá azt is alátámasztották, hogy a NIDCAP szemlélet javítja az agy szerkezetét és működését ha olyan hatékony eszközökkel és kifinomult orvosi technikákkal együtt alkalmazzák, mint az EEG és az MRI.

 

Mit is jelent a NIDCAP mozaikszó?

Maga a program Heidelise Als, PhD. és munkatársai által lett fejlesztett, átfogó megközelítése az újszülött fejlődését támogató ellátásnak, amely  teljesen személyre (újszülött és családja) szabott. Ezenfelül támogatja a gyermek családját és az őket gondozó szakembereket is. A NIDCAP a program keretén belül erre specializálódott szakembereket is képez.

Az egyik alapvető komponense ennek a gondozási modellnek a csecsemő megfigyelése az intenzív osztályon és közvetlen környezetében. A NIDCAP megfigyelési modellnek is nevezett módszer képes jelezni az újszülött viselkedésében létrejövő változásokat akár nyugodt vagy stresszes, fájdalmas szituációkban.

Az újszülött viselkedésének megfigyelésével és az ellátásra adott reakcióikkal az őket gondozó csapattal olyan fejlesztési terveket lehet kidolgozni, amelyek legjobban támogatják az újszülött fejlődését és önszabályozási törekvéseit.

A NIDCAP modell- amely ezt a mefigyelési stratégiát magában foglalja- leír egy még támogatóbb, fejlődés szempontjából megfelelő környezet kialakítását ( a tényleges fizikai terektől az ellátásig), emellett a család  gondozásával és a személyzet folyamatos oktatásával egy folyamatos kölcsönös együttműködést jelent az ellátásban résztvevők számára.

A NIDCAP gondozási elmélet alapos képzést igényel, nagyon értékes erőforrásokat biztosít a szakemberek és a családok támogatásához.

 

Kinek ajánljuk a NIDCAP képzést?

Minden olyan újszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek, akik részt vesznek a koraszülöttek és újszülöttek gyógyításában, gondozásában és nyitottak a családbarát, fejlődéstámogató személet irányába.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!