• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek és a kenguruzás

Rey és Martinez fejlesztette ki 1978-ban a kolumbiai Bogotában a kenguru-  módszert, az alacsony születési súlyú babák hagyományos ellátásának alternatívájaként az inkubátorhiány, a nozokomiális fertőzések magas száma és a csecsemőelhagyás problémáinak megoldására. A módszerrel bebizonyították, hogy az anyák “inkubátorként” biztosítják a testhőmérséklet fenntartását, a táplálást és a megfelelő stimulációt.

Azóta a kenguruzást széles körben alkalmazzák a fejlődő országokban a koraszülött babák halandósági és megbetegedési arányainak javítására.


2003-ban a WHO kiadta az “Anyai gondoskodás kenguruzással” című irányelvét, melyben B evidenciaként jelöli meg a módszer alkalmazásának fontosságát:
“A kenguruzás hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez. Ajánlott minimális időtartam: 2 óra. “
Minél felszereltebb egy koraszülött intenzív osztály, annál kevésbé teszi lehetővé a 24 órás kenguruzást a baba számára. A legtöbb PIC-ben elsősorban az édesanyák kenguruzhatnak, még mindig nagyon kevés magyar koraszülött intenzív osztály bátorítja az édesapát, hogy bőr-szőr kontaktusban legyen gyermekével. (A testvérek, nagyszülők bevonása a kenguru módszerbe egy további lehetőség, ez azonban még várat magára a magyar PIC-eken). A kenguruzás időtartama sokszor nem éri el a 2 órát, és az éppen aktuális személyzettől függ a módszer alkalmazása és engedélyezése. Lélegeztetett babáknál ugyanúgy alkalmazható, mint stabil állapotú koraszülötteknél, de a gyakorlatban a személyzet magabiztosságától és tapasztalataitól függ a megvalósítás.

 

Koraszülöttek és a kenguruzás


Stratégiák a kenguruzás támogatásához

 

  • A szülők megfelelő informálása írásban és szóban a módszer jelentőségéről, hatékonyságáról, annak megvalósításáról.
  • A személyzet képzése, szimulációs gyakorlatok végzése, különösképpen a baba mozgatására vonatkozóan.
  • Osztályos protokoll kidolgozása a személyzet által elfogadott iránymutatásokkal.
  • Kényelmes ülőhely biztosítása a szülők számára.
  • Biztosítsunk megfelelő ruházatot a szülők számára, fontos, hogy szeméremérzetüket tiszteletben tartsuk.
  • A szülők jelenléte a nap 24 órájában az ellátás során.
  • A szülők kéréseinek tiszteletben tartása, a szülők támogatása a kenguruzás közben (figyelem, nyugtatás, jelenlét szükséges)
  • Ikrek esetében más családtagok bevonása a kenguruzásba, édesapa (nagyszülők vagy akár testvérek) személyében.

Forrás: FINE, NIDCAP, Neonatal Nursing Care Handbook

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 7

Átlagos értékelés: 4.6