• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Valóban csökkenti a ROP szemészeti vizsgálat során kialakuló stresszt és fájdalmat a szülő jelenléte?!

A koraszülöttek ROP vizsgálata kifejezetten kellemetlen és fájdalmas beavatkozás. Jelen kutatás előtt nem végeztek hasonló tanulmányt, amely a NIDCAP hatásait vizsgálná a szemészeti beavatkozások során.

A NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program = Újszülöttek Fejlődéséhez Személyre Szabott Ellátási és Megfigyelési Program) olyan ellátási gyakorlatokat magában foglaló program, melynek célja, a koraszülött babához alkalmazkodó és személyre szabott újszülött-ellátás megvalósítása.

Retinopathia prematurorum: (röviden: ROP) a koraszülöttek ideghártya károsodása, mely teljes látásvesztéssel járhat. Ennek elkerülése érdekében hetente szigorú szűrővizsgálat zajlik a koraszülött intenzív osztályokon.

 

Miért fontos és milyen új bizonyítékokra mutat rá a vizsgálat eredménye?

 

A nyálból végzett kortizol-szintek (stresszhormon) mérése alapján a NIDCAP alkalmazása mellett a koraszülött babák gyorsabban felépülnek a fájdalmas vizsgálat után.

Habár a NIDCAP gyakorlata sok PIC osztályon elterjedt, ez az első tanulmány, mely betekintést enged abba, hogy a NIDCAP hogyan tudja felülírni a standard gyakorlatot.

A koraszülöttek ROP szűrővizsgálata stressz reakciókkal jár a baba számára. Számos tanulmány igazolja a vérnyomás, a szívritmus - és a légzésszám átmeneti megemelkedését, valamint az oxigén-szaturáció csökkenését. A teljes eljárás során több időpontban is megfigyelték a baba viselkedésének megváltozását és a sírást is: a vizsgálat előtt szükséges szemcsepp beadásától a szemterpesz felhelyezésén át a beavatkozásig.

A szemvizsgálathoz szükséges, pupillatágulatot okozó szemcseppet is összefüggésbe hozták számos kedvezőtlen hatással, úgy, mint a légzéskimaradás, a gyomorfeszülés, a táplálási nehezítettség, vagy a necrotizáló enterocolitis NEC (koraszülöttek tápcsatornáját érintő, életet veszélyeztető sürgősségi állapot).

Számos eljárás ismert, mely segít megelőzni, vagy csökkenteni a koraszülöttek fájdalmát és stresszreakcióját, úgymint a bőr-bőr kontaktus, vagy a szájon keresztül adott szacharóz oldat. Slevin és munkatársai leírták, hogy a koraszülött babák „gúzsba kötése” és a fészekben ápolás a ROP vizsgálatok során - a sírás és a fájdalomból eredő mozgástevékenység alapján megítélve - jelentősen csökkentették a diszkomfortot. Ezek az eljárások azonban a vitális jelekre (pulzus- és légzésszám, oxigéntelítettség) nem gyakoroltak pozitív hatást a kontroll csoporthoz képest.

A személyre szabott ellátáshoz szükséges javaslatokat az újszülött, a beavatkozások során tapasztalt viselkedésbeli változásainak struktúrált megfigyeléséből állították össze. A NIDCAP gyakorlat már eddig is jelentős hatást gyakorolt a koraszülött babák gondozására számos PIC-ben, anélkül, hogy az ellátás egyénre szabottá vált volna. Egyre több PIC alkalmazza a fejlődéstámogató stratégiákat - úgy, mint háborítatlan időszakok, inkubátortakarók, fészekben-ápolás, a környezetből származó zajok és fény csökkentése - anélkül, hogy a NIDCAP gyakorlat egyénre szabott komponense megvalósulna.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a rövid-NIDCAP fejlődéstámogató beavatkozások pozitív hatást tudnak gyakorolni a fájdalomra és a stresszreakciókra olyan rutin ellátási folyamatok során, mint a pelenka csere, vagy a súlymérés.

A jelen vizsgálat célja az volt, hogy kiderítse, a NIDCAP ellátás valóban csökkenti-e a nem kívánatos viselkedésbeli reakciókat, a fájdalom-skálán elért pontszámot és a stressz választ a ROP szűrés alatt és után a standard ellátáshoz képest.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!