• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

EU-ROP: Új európai nyilvántartás a koraszülött retinopátiáról!

A koraszülötteket gyakran érintő retinopathia praematurorum (ROP) a szem ideghártyájának olyan ereződési rendellenessége, amely az ideghártya leválásához, vaksághoz vezethet. Erről, a koraszülött gyermekek szemét érintő problémáról készül egy európai nyilvántartás a Greifswaldi Egyetem, a Novartis Pharma és a Bayer jóvoltából.

Az EU-ROP regiszter megalkotásával egy nemzetközi, ún. többközpontú nyilvántartást hoznak létre, amelynek célja adatok gyűjtése és elemzése a koraszülött retinopátiával kezelt csecsemőkről, függetlenül a kezelési módtól*.

Miután e nyilvántartás célja, hogy információkat gyűjtsön a lehető legtöbb ROP-kezelésben részesülő PICi páciensről egész Európában, így sem a vizsgálóközpontok, sem pedig a nyilvántartásban szereplő betegek száma nem korlátozott.

EU ROP
Képfelirat

Fontos tudni, hogy a regiszterben csupán a klinikai rutinadatokat kerülnek összegyűjtésre, e program keretin belül nem végeznek tanulmányspecifikus vizsgálatokat vagy beavatkozásokat.

Az EU-ROP regiszterbe felkerülő adatok segítenek a szakemberek számára még jobban megérteni, és ezáltal javítani a koraszülött babák ROP miatti ellátását szerte Európában.

A nyilvántartásról bővebb leírás itt olvasható: www.eu-rop.org vagy EU-ROP registry (Clinicaltrials.gov identifier: NCT04939571)


*Enyhébb esetekben a betegség külső beavatkozás nélkül gyógyulhat és nincs látássérülést okozó következménye. Súlyosabb fokozataiban fagyasztásos és lézeres technikát alkalmaz a szemész, hogy megállítsa a kóros erek burjánzását.