• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött baba táplálása

A koraszülöttek utánkövetése folyamán tapasztalt leggyakoribb probléma a babák, majd kisgyermekek táplálási nehézségei. A szoptatási ambulanciák visszajelzései alapján közel 40%-ban koraszülöttként született gyermekek szülei jelentkeznek különböző kérdésekkel, aggodalmakkal.


De még a jó általános állapotban növekvő volt koraszülött babák esetében is a szülők közel 50%-a panaszkodik arról, hogy gyermeke “rosszul eszik” 6 hónapos korában. A szülők számára az élvezetet nyújtó táplálást felváltja a kényszerített, cél-orinetált táplálás, hiszen a legtöbbször sem a baba, sem a szülő számára nem örömteli az etetés. Gyakori a kórházba visszakerülés (16%) táplálási nehézségek miatt. (Hawdon et al, 2000)
A tápláláshoz szükséges mozgások és érzékek már a méhen belül kifejlődnek, hiszen a magzatnak lehetősége van ízlelni, gyakorolja a szopást, a nyelést és kezeit a szájába veszi méhen belül. Minden magzati és újszülött mozgás közül a száj nyitogatása és a kezek szájba helyezése a leggyakoribb. (Kurjak et al, 2004)
A koraszülött intenzív osztály, mint környezet nem felel meg a baba elvárásainak, hiszen minden orális és periorális tapasztalata kellemetlen (leszívás, orrszonda, intubáció, CPAP)

Koraszülött babák táplálása

Táplálást segítő technikák

  • Kenguruzás: az anyatej termelődés gyorsabb, és biztosabb az anyatej termelődés fenntartása, amihez az édesanya jelenléte elengedhetetlen.
  • Gondos szájápolás: az első olyan gondozási feladat, melybe az anya és az apa is bevonható, alkalmat ad a szülőknek a szeretetteljes kommunikációra és gondoskodásra, a babának az ízlelésre, és a szopásra. A lefejt anyatej nem vész kárba, hiszen a legalkalmasabb “szer” a szájápolásra az anyatej.
  • A cumi jelentősége a koraszülött ellátásban mára bizonyítekokkal is alátámasztott (Cochrane tanulmány, Pinelly, Symington, 2004)
  • Szondatáplálás esetén ajánlott a kenguru módszer alkalmazása. Amennyiben ez nem lehetséges, a baba megfelelő pozicionálása (bal oldalán fekve), valamint a táplálás lassú kivitelezése segíti a babát. Amennyiben lehetséges, adjunk a babának lehetőséget a perisztaltikus mozgás segítése érdekében a lefejt anyatejjel megnedvesített cumi, vattapálca vagy szülői ujj szopogatására.
  • A sikeres szoptatás alapja a hozzáférés. Nagyon fontos hogy megfelelő kommunikációval, reális elvásárokat megfogalmazva motiváljuk az édesanyát (és az édesapát) a szoptatás fontosságára. Nagyon fontos az anya jelenléte az intenzív osztályon, ahol étkezéssel, pihenéssel segítsük, hogy fenntartható legyen az anyatej termelődése.

 


Sajnos a cumisüvegből táplálás még mindig mindennapos a koraszülött intenzív osztályokon, holott a “korababák számára ez nagy kihívást jelent” (Hawdon et al, 2000). A babának érettebbnek kell lennie a cumisüvegből tápláláshoz, mint a szoptatáshoz, hiszen a szopás-nyelés-levegővétel technikája ennél az etetési módnál bonyolult (Mizuno, Ueda, 2003). A megemelt, oldalt fekvő táplálással energiát takarít meg a baba evés közben, lehetővé teszi a babának az önszabályozó stratégia használatát, javul az oxigenizáció illetve a táplálást végző személy, lehetőleg szülő, figyelemmel tudja kísérni a baba légzését és ahhoz igazodva megfelelő sebességgel tudja etetni. (Clark et al, 2007)

 

 

Forrás: FINE, NIDCAP, Neonatal Nursing Care Handbook

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 9

Átlagos értékelés: 4.1