• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kórházból való távozás, utógondozás és a kisbaba fejlődése a koronavírus idején

A járvány ideje alatt a legtöbb fejlesztő központ és szakember felfüggeszti működését. Fontos, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot az Önt és gyermekét segítő egészségügyi szakemberekkel, hogy tisztában legyen azzal, hogyan zajlik a továbbiakban az egészségügyi ellátás. Néhányuk még digitális platformokon keresztül is nyújthat segítséget. Egyesületünk szakembereket tömörítő online platformja ezen a linken érhető el:  Szakemberek tanácsai: Babák, kisgyermekek fejlődése,fejlesztés

 


A WHO nem javasolja az oltást 18 év alatti személyek számára, javaslata további vizsgálatok eredményeinek függvénye. A jelenleg rendelkezésre álló vagy fejlesztés alatt álló oltóanyagok egyikét sem tesztelték gyermekeknél, így senki sem tudja megmondani, hogy károsak vagy hasznosak-e az újszülöttek számára.
Forrás: : WHO, Professor Christoph Bührer

Fontos, hogy minden tervezett lépést előre megbeszéljen az Újszülött Intenzív Osztályon (PIC/NIC ) dolgozó egészségügyi szakemberekkel és megbizonyosodjon róla, hogy fel tud készülni erre az izgalmas pillanatra. A kórháznak bizonyára teljesítenie kell majd jó néhány adminisztrációs kötelezettséget illetve információkkal látják majd el Önt, mielőtt hazaengednék.

Tervezze meg a kórházból történő biztonságos hazautazást – ehhez szüksége lesz pl. egy gyermekülésre az autóban. Előfordulhat, hogy kisbabájának különleges szükségletei lesznek otthon is, például szüksége lehet oxigénre, koraszülötteknek való speciális étrend-kiegészítőre vagy tápszerre, speciális gyógyszerre vagy valamilyen orvosi felszerelésre.

Mielőtt elhagyja a kórházat, győződjön meg róla, hogy minden van otthon, amire szükség lehet. Akár fel is fogadhat valakit az otthonába, aki szükség esetén tanácsokkal, illetve információkkal látja el Önt.

Győződjön meg arról is, hogy van egy sürgősségi elérhetősége, amit koraszülött babájával kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén bármikor felhívhat, valamint, hogy megvannak azok az elérhetőségek, amelyeken keresztül kivizsgálásra, kezelésre vagy orvosi tanácsadásra jelentkezhet, miután már hazaengedték a kórházból.

Amikor elhagyják otthonukat, szükséges a maszk viselése. Szintén ajánlott, hogy az a családtag, aki nem él Önökkel egy háztartásban, látogatása során viseljen maszkot. Fontos betartani a társadalmi távolságtartásra és a látogatási korlátozásra vonatkozó országos rendelkezéseket. A különféle fertőzések elkerülése érdekében, pl. influenza vagy RSV fertőzés, általában koraszülött babával való hazatérést követően nem javallott túl sok látogatót fogadni.

A maszk helyes felhelyezéséről bővebb információt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában olvashat

  • A maszk felvétele előtt mosson kezet alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappannal és meleg vízzel
  • Takarja el a száját és az orrát a maszkkal, és győződjön meg róla, hogy nem maradt rés az arca és a maszk között
  • Próbálja nem fogdosni a maszkot viselés közben; ha mégis megteszi, mosson kezet alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappannal és meleg vízzel
  • Amint benedvesedik a maszk, cserélje le egy újra, és ne vegye fel többször az egyszer használatos maszkot
  • A maszk levételekor: hátulról vegye le a maszkot (ne fogja meg a maszk elejét); azonnal helyezze egy fedeles szemetesládába; mosson kezet alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappannal és meleg vízzel

Csecsemőknek és kisgyermekeknek két éves kor alatt nem ajánlott a maszk viselete, ugyanis nem tudják még önállóan levenni. Gyermekének COVID-19 elleni védelme érdekében, kérjük, kérje gyermekorvos vagy egészségügyi szakember véleményét.

Ha gyermekénél betegség vagy a koronavírus tünetei jelentkeznek, előszőr hívja fel a sürgősségi osztályt tanácsért.

A láz és a légszomj ilyen tünetek lehetnek. Az egészségügyi szakemberek megmondják, hogy mi legyen a következő lépés, és hogy miként cselekedjen ebben a helyzetben.

Maradjon nyugodt.

A legtöbb koronavírussal fertőzött gyermek esetében a betegség enyhe lefolyású és a gyerekeknél jelentkező légúti megbetegedéseket nagyrészt más vírusok okozzák (endémiás jellegű koronavírusok, amik sok közönséges megfázást okoznak).

Nem ajánlott lemondani az időpontokat, hiszen az olyan orvosi ellátások, mint a védőoltások beadása vagy az utógondozás, fontos lehet. Megfelelő óvintézkedések mellett a szülészek/szülésznők, védőnők és egészségügyi szakemberek a lehető legjobb ellátást biztosítják Önnek és kisbabájának.

Kérjük, mindenképpen beszéljen egészségügyi szakemberekkel és kérjen tanácsot. Ha a találkozómegtartása érdekében el kell hagynia otthonát, kérjen meg egy közeli családtagot, hogy segítsen eljutni Önnek és kisbabájának a találkozóra és lehetőleg kerülje a tömegközlekedést.

Néhány országban azt javasolják, hogy ahol csak lehetséges helyettesítsék a személyes találkozásokat telefonon vagy digitális úton történő utógondozási konzultációval. Az egészségügyi szakember dönti majd el végső soron, hogy a megbeszélt találkozót digitális formában tartják-e meg, vagy van-e bármi más lehetőség.

A személyes találkozások és kezelések során fontos a higiéniai intézkedések betartása. Hacsak nem tanácsolják Önnek másképp, tartsa meg előre leegyeztetett utógondozási időpontjait.

Az utógondozás időpontjának eltörlése esetén, kérjen új időpontot. Ha ez nem lehetséges, akkor próbáljon meg egy másik egészségügyi intézményben időpontot kérni.

Az utógondozások időpontjainak betartása kiemelten fontos gyermeke egészsége és fejlődése érdekében.

Az időszerű kontrol-vizsgálatok és védőoltások elengedhetetlenek gyermeke egészségének megőrzése érdekében. Éppen ezért fontos, hogy koraszülött kisbabája megkapja az összes javasolt oltást. Kérjük, egyeztessen a gyermekek oltásáért felelős szakorvossal.

Számos egészségügyi szakember felajánlja a digitális úton történő kapcsolattartás lehetőségét, arra az esetre, ha valamilyen kérdés vagy aggály merülne fel.

Néhányan házhoz mennek, és ott adják be a gyermekének a védőoltást. Ha mégsem, akkor a legtöbben intézkednek a felől, hogy az egészséges és a beteg gyerekeket elkülönítsék, így biztosítva a biztonságos fizikai vizsgálatokat tiszta, fertőtlenített közegben.

(Fontos: előfordulhat, hogy néhány nagyon koraszülött babának a szülés eredetileg tervezett időpontját megelőző védőoltás beadásakor az Újszülött Intenzív Osztályon kell tartózkodniuk az oltás beadását követő 36 órában a légzésleállás és bradycardia/ szívritmuszavar (hirtelen lecsökkenő szívműködés és véroxigén szint) kockázata miatt.

Nem javallott elhalasztani a kezelést, hiszen ez nagyban hozzájárul kisbabája fejlődéséhez.

Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát és gyógytornászát, hogy milyen egyéb lehetőségeket tudnak ajánlani ebben a jelenlegi helyzetben.

Még az is lehetséges, hogy gyógytornásza videóhíváson keresztül meg tudja mutatni, vagy telefonon el tudja magyarázni Önnek, hogyan végezze a gyakorlatokat a kisbabájával.

Kérjük, egyeztessen és kérje gyermeke kezelőorvosának tanácsát. Továbbá, felveheti a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal vagy városi, megyei esetleg országos egészségügyi biztosítókkal, illetve ha elérhető, akkor az országos vagy megyei szülői szervezettel.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus idején is kifejezetten jól működik a házhozszállítás, legyen szó élelmiszerekről vagy hardver eszközökről, szóval semmi okunk azt feltételezni, hogy az oxigén-utánpótlás nem kerül kiszállításra. Ha netán mégis aggályai támadnának az oxigén-ellátást illetően, kérjük, beszélje meg a sürgősségi tervet egészségügyi szakembereivel.

Ha az otthoni oxigén-készlete kifogyóban van vagy bármi gond lép fel az oxigén-tartály kapcsán és orvosi eszközbeszállítója nem elérhető, kérjük, azonnal hívja a kórház sürgősségi osztályát és várjon az utasításokra, hogy hol és hogyan mehet be a kórház területére.

Tisztában kell lennie azzal, mindkettő nagyon súlyos betegség. Mindkettő ugyanúgy terjed, mint a COVID-19. A fertőzött beteg köhögéssel vagy tüsszentéssel vírust tartalmazó cseppeket juttat a levegőbe.

Ha a cseppek Önre kerülnek, vagy ha orrához, szájához vagy szeméhez ér azzal a kezével, amellyel előzőleg megérintett egy olyan felszínt, ahol a vírus megtelepedett, akkor megbetegedhet. Kérjük, kérje ki gyermekorvosa vagy egy egészségügyi szakember véleményét mind a gyermeke, mind a családja számára elérhető megelőzési lehetőségekről, az immunitás megszerzéséről és a védőoltási lehetőségekről.

Azonban, a SARS-CoV-2 (ami a COVID-19 kiváltója) terjedésének visszaszorítására irányuló intézkedések hatékonynak bizonyultak a többi légúti betegség terjedésének megelőzésében is. A kijárási korlátozás bevezetését követően az RSV fertőzések időszaka korábban véget ért.

Az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) megkérdezte Andreas Sthal professzort, a Németországi, Greifswaldi Egyetemi Klinika Szemészeti (Oftamológiai) Tanszék vezetőjét és elnökét, hogy mit javasolna a koronavírus idejére azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke koraszülött ideghártya károsodásban szenved.

„Koraszülött ideghártya károsodás kockázatának fennállásakor ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szem hosszú távú stabilitását az utógondozási időpontok elengedhetetlenek.

Azt javasoljuk, hogy a kórházból való távozást követően mindenképpen folytassák az ambuláns szűrővizsgálatokat, még akkor is, ha ez bizonyos esetekben nehéznek bizonyul. Sajnos, a koraszülött ideghártya károsodás miatt fennálló látáskárosulás kockázata nem szűnik meg a kórházból való távozás után sem, a látáskárosulás veszélye folyamatosan fennáll.

A szűrővizsgálatok időpontjai, valamint, hogy milyen időközönként szükséges őket megismételni az erre vonatkozó szűrési iránymutatások szerint történnek – a kórházból történő távozást követően is.”

Teljesen normális, hogy egyedül érzi magát és hiányzik Önnek a barátokkal, más szülőkkel való társalgás illetve eszmecsere. Felveheti a kapcsolatot a helyi vagy országos szülőszervezettel. Ők be tudják mutatni Önt hasonló helyzetben lévő szülőknek és szülői beszélgető csoportokat vagy hagyományos önsegítő csoportokat is ajánlhatnak - ahogyan azt a COVID-19 előtt is tették – csak most mindezt egy digitálisan elérhető formában.

Néhány ilyen szülői szervezet tart webináriumokat, valamint online összejöveteleket. Videó chaten keresztül vagy akár szöveges üzenetek formájában is érintkezhet más szülőkkel és megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Esetleg azokkal a szülőkkel is felveheti a kapcsolatot, akiket még abból az időből ismer, amit a PIC-en/NIC-entöltöttek.

Fontos: Megkereshet egy pszichológust, szociális munkást vagy más szakembert, akik segíthetnek Önnek. Fontos a mentális egészsége!

Dr. Dietmar Schlembach a Németországi, Berlin-Neuköllni Vivantes Klinika Szülészeti Osztályának osztályvezető orvosa egy – az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI)-nek adott – interjú során válaszolta meg a kérdést:

„Kérjük, fogadják el a helyzetet és magyarázzák el a családnak is – főleg a nagyszülőknek. Idősebb embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus súlyosabb lefolyású és a kialakult fertőzés következtében náluk nagyobb a halálozás esélye. Ha nagypapa volnék én is szeretném látni az unokámat, de még inkább szeretném látni őt felnőni és látni nagyobb korában, amikor már fel is ismer engem. Másrészről, azt szeretném, hogy a gyermeke majd ne csak csecsemőként találkozhasson a nagyszüleivel, és, ne kelljen nagyobb korában azt mondania gyermekének, hogy a nagyszülei egy olyan fertőzésben hunytak el, amit potenciálisan fertőzött rokonoktól kaptak el. Van elég közösségi média felület, amit kapcsolattartásra tudnak használni, kérjük, éljenek ezekkel a lehetőségekkel. Ha nem így cselekszenek, az akár élet-halál kérdése is lehet.”

 

Cristoph Bührer professzor, a Németországi, Berlini Charité Egyetemi Kórház Neonatológiai Osztály orvosigazgatója egy nemrég, az EFCNI-nak-  adott interjújában értékesválaszt adott a kérdésre:

„Ha a koronavírus fertőzés esetlegesen tüdőgyulladást okoz valakinél, aki krónikus tüdőbetegségben szenved (asztma, cisztás fibrózis, vagy olyan korábbi koraszülöttek, akik bronchopulmonális diszpláziában szenvedtek), az sokkal nehezebben fogja tudni leküzdeni a betegséget. Ezeknek az embereknek sokkal több orvosi ellátásra lehet szükségük, mint egy egészséges embernek.

Mivel a COVID-19-ben és az influenzában (nevezetesen H1N1) megbetegedők aránya hasonló, ezért azoknak a fiataloknak és felnőtteknek, akik koraszülöttek voltak, javasolt beadatni az influenza elleni védőoltást.”

Mivel minden vírusos légúti fertőzést a levegőben lévő apró cseppek továbbítanak, a COVID-19 kapcsán tett intézkedések mindegyikük esetében hatékonyak: maszk viselése, kézmosás, távolságtartás. Kerüljék a nagyobb rendezvényeket, beleértve a nagy családi eseményeket is.

Az RSV november és március között gyakori, de kórházi ellátást igénylő súlyos tüneteket csak a csecsemőknél okoz. Passzív oltás minden extrém koraszülött baba számára elérhető, aki rendelkezik valamilyen bronchopulmonalis dysplasiaval az életük első RSV szezonja alkalmával. Ugyanakkor az influenza inkább az idősek számára veszélyes, akiknek ezért kifejezetten ajánlott az aktív immunizálás.

Szintén az idősek a leginkább veszélyeztetettek a COVID-19 esetén (amit a legtöbb gyermek egyszerűen leráz magáról), éppen ezért nekik kifejezetten fontos lenne, hogy legyen elérhető oltás.

(Forrás: EFCNI in collaboration with Professor Christoph Bührer, Medical Director Department of Neonatology, Charité Berlin)