• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szoptatás és donor anyatej a koronavírus idején

Amennyiben kisbabája mostanában született vagy szoptató Édesanya, érthető, hogy aggódik a Covid-19 vírus fertőzés miatt, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket ebben a témában. Átfogó, biztos forrásból származó, naprakész információért kérjük, keresse fel az Önre vonatkozó országos egészségügyi államigazgatási szervek, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapját.

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


A WHO ajánlása és a legfrissebb kutatási eredmények alapján azon szoptató édesanyáknak javasolt a COVID-19 elleni védőoltás, akiknél a fertőzésnek való kitettség veszélye magasabb (pl. egészségügyi dolgozók), vagy ha olyan betegség csoportba tartoznak, amelynek ajánlják az oltás beadását. A WHO
 nem javasolja a szoptatás felfüggesztését az oltás beadását követően.
Forrás: WHO; BMJ; Harvard Medical School

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a koronavírussal fertőzött nők nyugodtan szoptathatnak, ha úgy óhajtják, mivel a szoptatás kiemelt jelentőséggel bír a csecsemő egészségének megőrzése szempontjából. Védelmet nyújt a légző- és emésztőrendszeri megbetegedések ellen, valamint fontos szerepet játszik az alultápláltság és a csecsemőhalálozás elkerülésében.

Fontos az alábbi óvintézkedések betartása

 • Ügyeljen a szoptatás során a cseppfertőzés útján terjedő betegségekkel kapcsolatos higiéniai szabályok betartására, lehetőség szerint viseljen maszkot.
 • Mosson kezet a csecsemővel való érintkezés előtt és után.
 • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a használt felületeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azoknak a nőknek, akik a COVID-19 vagy egyéb komplikációk miatt nincsenek megfelelő állapotban a szoptatáshoz, optimális, könnyen hozzáférhető és elfogadható lehetőséget kell biztosítani, hogy biztonságosan elláthassák a csecsemőjüket anyatejjel.

Ez lehet

 • anyatej lefejése
 • tejtermelés újraindítása szoptatással
 • idegen anyatej

Fontos megjegyezni, hogy az idegen anyatejet általában kórházi ellátásban részesülő koraszülöttek, vagy esetenként súlyos bélrendszeri megbetegedéssel küzdő csecsemők számára tartják fent. Ebből kifolyólag, ha a csecsemője nem tartozik e kategóriák egyikébe, ebben az esetben a legjobb választás a tápszer, amely a legtöbb esetben csak néhány napig tart.

 

Jó megoldás lehet a mellszívó az anyatej lefejéséhez. Kérjen segítséget szülésznőjétől vagy szoptatási tanácsadójától, ők tájékoztatást nyújtanak majd, hogy hol lehet beszerezni mellszívót, hogyan kell használni és ügyelni a higiéniára (ez utóbbiról bővebb információt az alábbiakban is talál).

Rendszeresen egyeztessen az érintett egészségügyi szakemberrel, hogy van-e lehetőség személyesen szoptatni. A tejtermelés elősegítése érdekében ne feledkezzen meg a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a megfelelőfolyadékbevitelről sem.

Tájékozódjon a szoptatásról, hogy tisztában legyen az esetleges kihívásokkal, amikkel a párjának szembe kell néznie (pl. száraz mellbimbó vagy lassú tejtermelés), és ha kell, próbálja átsegíteni a nehéz időszakokon. Vegye fel a kapcsolatot a szülésznővel vagy nővérrel, védőnővel és kérjen segítséget a szoptatással kapcsolatban; ők hasznos tanácsokkal szolgálhatnak.

Beszéljenek a párjával az érzéseikről és figyeljenek egymásra. Győződjön meg róla, hogy a párja elegendő folyadékot juttat a szervezetébe és rendszeresen, egészségesen étkezik. Lehetőleg vállalja magára az egyéb teendőket, hogy a párja pihenhessen. Mindketten vigyázzanak a mentális egészségük megőrzésére. Sok kihívással kell megbirkózni ebben az időszakban, és nem szégyen szükség esetén segítséget kérni.

Nagyon lényeges minden használat után megfelelően kitisztítani a mellszívót. Fontos betartani az alábbi, Larsson Rosenquist

Alapítvány által javasolt lépéseket

 • A mellszívó vagy anyatej tároló használata előtt mosson kezet szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.
 • Győződjön meg róla, hogy a mellszívó a lehető legtisztább. Minden alkalmazás után mossa át a részeket szappannal és meleg vízzel, majd tiszta vízzel öblítse le, végül pedig hagyja száradni megfelelő távolságban egyéb elmosott edényektől, és ahol a család többi tagja nem ér hozzájuk.
 • Naponta legalább egyszer fertőtlenítse a készüléket mikrohullámú sütőben használható gőzfertőtlenítő segítségével, kifőzéssel, vagy mosogatógépben (fertőtlenítő mód).
 • Ügyeljen, hogy ne köhögje vagy tüsszentse le a mellszívót és a tejtárolókat, ami különösen fontos, mivel a koronavírus köhögés, tüsszentés és légzés útján terjed.
 • Használat előtt tisztítsa meg a mellszívó felületét; akár otthon, akár az Újszülött Intenzív Osztályon (PIC/NIC) alkalmazza, mindig törölje át a készülék felületét fertőtlenítőkendővel.

Ha az Ön kórházában vagy országában a koronavírus jelenléte mellett is biztosítanak anyatejet az anyatejgyűjtő állomások, akkor lehetséges anyatejet adományozni, sőt, valószínűleg nagy szükség is van rá. A kivitelezés részleteiről tájékozódjon szülésznőjétől vagy szoptatási tanácsadójától.

Egyéb alternatívaként a helyi vagy országos anyatejgyűjtő állomással, illetve anyatejgyűjtő állomás-egyesülettel is felveheti a kapcsolatot, hogy egyeztessék az esetleges további teendőket.

Megjegyzés: A világ számos pontján akadnak a a szoptatásért vagy az anyatej használatáért doglozó egyesületek, amelyek támogatják az országos vagy helyi anyatejgyűjtő állomásokat, illetve tájékoztatást nyújthatnak az adományozás szabályairól, köztük például Európában a European Milk Bank Association, vagy Észak-Amerikában a Human Milk Banking Association of North America.

Az idegen anyatej jelenleg is biztonságos választás és a lehető legjobb szoptatást helyettesítő alternatíva. Az anyatejgyűjtő állomások átfogó egészségügyi vizsgálatnak vetik alá az adományozókat és pasztörizálják az adományozott anyatejet.

Ha az Ön országában nincsenek anyatejgyűjtő állomások, a saját tej vagy a megállapítottan biztonságos idegen anyatej után harmadik alternatívaként tápszert is adhat a csecsemőjének. Lehetőleg csak egészséges felnőtt készítse el a tápszert és etesse a kisbabát. A fertőzésveszély csökkentése érdekében lehetőség szerint minimalizálja a kisbabát etető személyek számát.

Készüljön fel arra az esetre, ha netán Ön, a párja vagy a kisbabát etető egyéb személy lebetegszik, és el kell magyaráznia egy tapasztalatlan új segítőnek, hogy hogyan kell biztonságosan elkészíteni a tápszert. Ennek során térjen ki a kézmosásra, a maszkviselésre, a használt felületek és eszközök tisztán tartására, valamint a tárolási módszerekre is.

Nyugodtan adjon a csecsemőjének olyan tápszereket, amelyeken feltüntetik, hogy koraszülötteknek készült, ezek ugyanis nagyon hasonlóak az anyatejhez és a laktózon kívül nem tartalmaznak szénhidrátokat. Leginkább nagy élelmiszerüzletekben kaphatók. További tanácsért forduljon az érintett egészségügyi szakemberhez.