• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szoptatás és donor anyatej a koronavírus idején

Amennyiben kisbabája mostanában született vagy szoptató Édesanya, érthető, hogy aggódik a Covid-19 vírus fertőzés miatt, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket ebben a témában. Átfogó, biztos forrásból származó, naprakész információért kérjük, keresse fel az Önre vonatkozó országos egészségügyi államigazgatási szervek, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapját.

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a koronavírussal fertőzött nők nyugodtan szoptathatnak, ha úgy óhajtják, mivel a szoptatás kiemelt jelentőséggel bír a csecsemő egészségének megőrzése szempontjából. Védelmet nyújt a légző- és emésztőrendszeri megbetegedések ellen, valamint fontos szerepet játszik az alultápláltság és a csecsemőhalálozás elkerülésében.

Fontos az alábbi óvintézkedések betartása

 • Ügyeljen a szoptatás során a cseppfertőzés útján terjedő betegségekkel kapcsolatos higiéniai szabályok betartására, lehetőség szerint viseljen maszkot.
 • Mosson kezet a csecsemővel való érintkezés előtt és után.
 • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a használt felületeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azoknak a nőknek, akik a COVID-19 vagy egyéb komplikációk miatt nincsenek megfelelő állapotban a szoptatáshoz, optimális, könnyen hozzáférhető és elfogadható lehetőséget kell biztosítani, hogy biztonságosan elláthassák a csecsemőjüket anyatejjel.

Ez lehet

 • anyatej lefejése
 • tejtermelés újraindítása szoptatással
 • idegen anyatej

Fontos megjegyezni, hogy az idegen anyatejet általában kórházi ellátásban részesülő koraszülöttek, vagy esetenként súlyos bélrendszeri megbetegedéssel küzdő csecsemők számára tartják fent. Ebből kifolyólag, ha a csecsemője nem tartozik e kategóriák egyikébe, ebben az esetben a legjobb választás a tápszer, amely a legtöbb esetben csak néhány napig tart.

 

Jó megoldás lehet a mellszívó az anyatej lefejéséhez. Kérjen segítséget szülésznőjétől vagy szoptatási tanácsadójától, ők tájékoztatást nyújtanak majd, hogy hol lehet beszerezni mellszívót, hogyan kell használni és ügyelni a higiéniára (ez utóbbiról bővebb információt az alábbiakban is talál).

Rendszeresen egyeztessen az érintett egészségügyi szakemberrel, hogy van-e lehetőség személyesen szoptatni. A tejtermelés elősegítése érdekében ne feledkezzen meg a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a megfelelőfolyadékbevitelről sem.

Tájékozódjon a szoptatásról, hogy tisztában legyen az esetleges kihívásokkal, amikkel a párjának szembe kell néznie (pl. száraz mellbimbó vagy lassú tejtermelés), és ha kell, próbálja átsegíteni a nehéz időszakokon. Vegye fel a kapcsolatot a szülésznővel vagy nővérrel, védőnővel és kérjen segítséget a szoptatással kapcsolatban; ők hasznos tanácsokkal szolgálhatnak.

Beszéljenek a párjával az érzéseikről és figyeljenek egymásra. Győződjön meg róla, hogy a párja elegendő folyadékot juttat a szervezetébe és rendszeresen, egészségesen étkezik. Lehetőleg vállalja magára az egyéb teendőket, hogy a párja pihenhessen. Mindketten vigyázzanak a mentális egészségük megőrzésére. Sok kihívással kell megbirkózni ebben az időszakban, és nem szégyen szükség esetén segítséget kérni.

Nagyon lényeges minden használat után megfelelően kitisztítani a mellszívót. Fontos betartani az alábbi, Larsson Rosenquist

Alapítvány által javasolt lépéseket

 • A mellszívó vagy anyatej tároló használata előtt mosson kezet szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.
 • Győződjön meg róla, hogy a mellszívó a lehető legtisztább. Minden alkalmazás után mossa át a részeket szappannal és meleg vízzel, majd tiszta vízzel öblítse le, végül pedig hagyja száradni megfelelő távolságban egyéb elmosott edényektől, és ahol a család többi tagja nem ér hozzájuk.
 • Naponta legalább egyszer fertőtlenítse a készüléket mikrohullámú sütőben használható gőzfertőtlenítő segítségével, kifőzéssel, vagy mosogatógépben (fertőtlenítő mód).
 • Ügyeljen, hogy ne köhögje vagy tüsszentse le a mellszívót és a tejtárolókat, ami különösen fontos, mivel a koronavírus köhögés, tüsszentés és légzés útján terjed.
 • Használat előtt tisztítsa meg a mellszívó felületét; akár otthon, akár az Újszülött Intenzív Osztályon (PIC/NIC) alkalmazza, mindig törölje át a készülék felületét fertőtlenítőkendővel.

Ha az Ön kórházában vagy országában a koronavírus jelenléte mellett is biztosítanak anyatejet az anyatejgyűjtő állomások, akkor lehetséges anyatejet adományozni, sőt, valószínűleg nagy szükség is van rá. A kivitelezés részleteiről tájékozódjon szülésznőjétől vagy szoptatási tanácsadójától.

Egyéb alternatívaként a helyi vagy országos anyatejgyűjtő állomással, illetve anyatejgyűjtő állomás-egyesülettel is felveheti a kapcsolatot, hogy egyeztessék az esetleges további teendőket.

Megjegyzés: A világ számos pontján akadnak a a szoptatásért vagy az anyatej használatáért doglozó egyesületek, amelyek támogatják az országos vagy helyi anyatejgyűjtő állomásokat, illetve tájékoztatást nyújthatnak az adományozás szabályairól, köztük például Európában a European Milk Bank Association, vagy Észak-Amerikában a Human Milk Banking Association of North America.

Az idegen anyatej jelenleg is biztonságos választás és a lehető legjobb szoptatást helyettesítő alternatíva. Az anyatejgyűjtő állomások átfogó egészségügyi vizsgálatnak vetik alá az adományozókat és pasztörizálják az adományozott anyatejet.

Ha az Ön országában nincsenek anyatejgyűjtő állomások, a saját tej vagy a megállapítottan biztonságos idegen anyatej után harmadik alternatívaként tápszert is adhat a csecsemőjének. Lehetőleg csak egészséges felnőtt készítse el a tápszert és etesse a kisbabát. A fertőzésveszély csökkentése érdekében lehetőség szerint minimalizálja a kisbabát etető személyek számát.

Készüljön fel arra az esetre, ha netán Ön, a párja vagy a kisbabát etető egyéb személy lebetegszik, és el kell magyaráznia egy tapasztalatlan új segítőnek, hogy hogyan kell biztonságosan elkészíteni a tápszert. Ennek során térjen ki a kézmosásra, a maszkviselésre, a használt felületek és eszközök tisztán tartására, valamint a tárolási módszerekre is.

Nyugodtan adjon a csecsemőjének olyan tápszereket, amelyeken feltüntetik, hogy koraszülötteknek készült, ezek ugyanis nagyon hasonlóak az anyatejhez és a laktózon kívül nem tartalmaznak szénhidrátokat. Leginkább nagy élelmiszerüzletekben kaphatók. További tanácsért forduljon az érintett egészségügyi szakemberhez.