• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Várandósság a koronavírus idején

A várandósság alaphelyzetben is egy érzelmileg érzékeny időszak, amikor a kismamák szorongást és aggodalmat élhetnek meg a születendő kisbabájuk egészségével kapcsolatban. A jelenlegi vírushelyzet így most különösen érinti őket, ezért tartottuk fontosnak egy csokorba kötni a felmerülő kérdéseket.

 


Jelenleg korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre a koronavírussal és a várandóssággal kapcsolatban. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a várandós nők a súlyos betegség nagyobb kockázatának lennének kitéve, mint bárki más. Ennek ellenére köztudott, hogy a várandós nőket bizonyos légzőszervi fertőzések súlyosan érinthetik, hiszen testük és immunrendszerük megváltozik a terhesség alatt. Fontos tehát, hogy a várandós nők minden szükséges óvintézkedést megtegyenek a COVID-19 fertőzés elkerülése érdekében, és az esetleges tünetekről (láz, köhögés vagy légzési nehézségek) értesítsék kezelőorvosukat.

 

A vírus elkerülése érdekében ugyanazokat az óvintézkedéseket kövesse, mint mások. Kövesse az utasításokat

 • Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel vagy használjon alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt
 • Tartsa a távolságot másoktól és kerülje a tömeget
 • Kerülje szemei, orra és szája érintését
 • Könyökhajlatba köhögjön vagy tüsszentsen, vagy használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon ki


A következő óvintézkedések szintén hasznosak lehetnek

 • Kerülje a kapcsolatot koronavírus tüneteit mutató emberekkel
 • Amikor csak lehet, kerülje a tömegközlekedést
 • Ha van rá lehetősége, dolgozzon otthonról
 • Kerülje a kis és nagy összejöveteleket, különösen a zárt légterű helyiségekben
 • Mellőzze a családi és baráti összejöveteleket
 • Telefonon vagy online keresse szülésznőjét, szülészorvosát vagy más alapvető szolgáltatásokat nyújtó szakembereket
 • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a gyakran érintett felületeket otthonában
 • Ha a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja magán, azonnal forduljon kezelőorvosához

Vegye figyelembe, hogy egyes országokban a helyi kulturális szokásoknak megfelelően vagy a nemzeti hatóságok tanácsára maszkokat viselnek a COVID-19 idején. Kérjük, ellenőrizze, hogy az Ön országában milyen szabályok vonatkoznak a maszk viselésére, eltávolítására és kidobására, és az eltávolítás utáni kézhigiéniára. Az orvosi maszkok használatát az egészségügyi dolgozókra és a tünetekkel rendelkező egyénekre kell fenntartani, különösen akkor, ha az adott országban hiánycikk az orvosi maszk.

Felhívjuk figyelmét, hogy a tesztelési protokoll és jogosultság országonként eltérő.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a COVID-19 tüneteit mutató várandós nőket részesítsék előnyben a tesztelés során, mert ha fertőzöttek, speciális ellátásra lehet szükségük.


Azon várandós nők tesztelését is javasolják, akik az elmúlt 14 nap során koronavírus által érintett országba utaztak, vagy akik szoros kapcsolatot tartottak fenn egy megerősített COVID-19 fertőzött beteggel - még akkor is, ha tünetmentesek.

A WHO szerint minden várandós nőnek joga van a magas színvonalú ellátáshoz szülés előtt, alatt és után. Ez a fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött várandós nőkre is vonatkozik.


A WHO szerint a jó és biztonságos szülésélményt a következők teszik lehetővé

 • Tisztelet- és méltóságteljes bánásmód
 • Választott kísérő jelenléte a szülés alatt
 • Megfelelő kommunikáció a személyzettel
 • Megfelelő fájdalomcsillapítási módszerek
 • Mozgáslehetőség biztosítása a vajúdás alatt (ha lehetséges), és választható szülési testhelyzetek

Ha fennáll a COVID-19 gyanúja vagy megerősített esetről van szó, az egészségügyi dolgozóknak minden megfelelő óvintézkedést meg kell tenniük saját maguk és mások fertőződési kockázatának csökkentése érdekében: fontos a kézhigiénia és a védőruházat, tehát a kesztyű, köntös és orvosi maszkok megfelelő használata.

A WHO azt javasolja, hogy a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírussal fertőzött várandós nőknek – a karanténban lévőknek is - biztosítsanak nőcentrikus, tiszteletteljes, szakképzett ellátást, ezen belül terhesgondozást, szülészeti és újszülött ellátást, valamint nyújtsanak a mentális egészség védelmét szolgáló és pszicho-szociális segítségnyújtást, felkészülve a szülés közben és után fellépő komplikációk kezelésére is.

A WHO továbbá azt tanácsolja, hogy a nemrégiben koronavírussal fertőzött vagy abból kigyógyult várandós nők számára tegyék elérhetővé az újszülött biztonságos etetésével és a fertőzésmegelőzési intézkedésekkel kapcsolatos információkat és tanácsadást, hogy megakadályozzák a COVID-19 terjedését.

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint köhögés, láz vagy légzési nehézségek, azonnal forduljon orvoshoz. Mindenképpen telefonáljon, mielőtt felkeresne egy egészségügyi intézményt, és kövesse annak utasításait.

Mindenképpen lépjen kapcsolatba szülésznőjével/védőnőjével/terhesgondozójával/orvosával, ha aggódik saját vagy születendő gyermekének egészsége miatt. Az egészségügyi szakember további tanácsokkal látja majd el, és megállapítja, hogy szükséges-e kórházba mennie.

Ha be kell mennie a szülészetre vagy a kórházba, lehetőleg magán úton vagy kórházi szállítási szolgáltatást igényelve szervezze meg az utazást. Amint a helyszínre ér, értesítse a szülészetet, még mielőtt bemenne a kórházba.

Igen, vegyék komolyan a terhesség alatti vizsgálatokat. Az WHO azt ajánlja, hogy a várandós és nemrég szült nők – beleértve a COVID-19 által érintetteket is – továbbra is járjanak el a rutinvizsgálatokra.

Az elkövetkező hetekben és hónapokban módosíthatják a terhesgondozás menetét, mert az egészségügyi szakemberek igyekeznek minimalizálni a páciensekkel való közvetlen érintkezést nem sürgős esetek ellátásakor, hogy csökkentsék a COVID-19 terjedését. Tehát előfordulhat, hogy a várandós nőknek vagy frissen szült anyukáknak telefonon vagy videóhíváson keresztül kell értekezniük az egészségügyi szakemberrel. Ha a várandós és új anyák adott körülményei szükségessé teszik, illetve, ha a terhesség veszélyeztetett vagy fokozottan veszélyeztetett, egyéb módosításokra is sor kerülhet.

A gyermek születése után is fontos, hogy egészségügyi támogatást kapjanak és ellássák őket tanácsokkal, egyebek mellett a védőoltásokkal kapcsolatban is. Az új anyukáknak az egészségügyi szakemberekkel kell egyeztetniük az ehhez szükséges alkalmak legbiztonságosabb lebonyolítási módjáról.

Igen. Fontos, hogy Ön és gyermeke is minden oltást megkapjon. A védőoltások megvédenek a súlyos betegségektől. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az illetékes egészségügyi szakemberekkel, és ügyeljen arra, hogy Ön és gyermeke is időben megkapják az oltásokat. Ha nem kap időpontot, ne felejtsen el újra próbálkozni, amint a védőoltási szolgáltatások újra beindulnak.

Először mindenképpen beszéljen orvosával, és kövesse utasításait. Amikor csak lehet, kerülje a tömegközlekedést. Nyilvános helyeken kendővel vagy sállal takarja el száját és orrát mások védelmének érdekében. Ne használjon egészségügyi dolgozóknak szánt maszkot. Tájékozódjon az országában érvényes COVID-19-re vonatkozó szabályokról és útmutatásokról. Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, forduljon a kórházi személyzethez vagy az illetékes szülőszervezethez.

Feltétlenül kövesse a WHO és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) javaslatait a COVID-19 elleni védekezési módokról. Javaslatokat itt és itt talál (angol nyelven).

Világszerte voltak olyan esetek, amikor a koronavírussal fertőzött nők, akiknek súlyosan megromlott az egészsége, hamarabb világra hozták gyermeküket. Még nem tudni pontosan, hogy ténylegesen a COVID-19 okozta-e a koraszülést, vagy az anya egészségének megőrzése és gyógyulása érdekében indították be a folyamatot.

Jelenleg nem tudunk olyan esetről, amikor a várandós nők átadták volna a koronavírust a magzatnak, így az ilyen fajta átadás valószínűtlennek tűnik.  A magzatvízből, anyatejből és egyéb, anyától származó váladékokból nyert mintákban eddig még nem találtak vírust.

Mindazonáltal az újszülött a születést követően ki van téve az emberről emberre történő vírusfertőzés kockázatának; de nagyon kevésszer fordult elő, hogy a babák tesztje pozitív lett nem sokkal a szülés után.


Várandós nők esetén a (COVID-19-et okozó) SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés következményei még nem egyértelműek; azonban számolni kell a lehetséges nemkívánatos hatásokkal, amelyek kialakulása az anya betegségének súlyosságától függ, és akár a szülés idő előtti megindítását is szükségessé tehetik. A terhesség korai szakaszában – ha nincs más lehetőség, és az édesanya egészsége súlyos veszélyben van, érdemes elgondolkodni a terhesség megszakításán.

A legfrissebb jelentés 55 koronavírussal fertőzött várandós nő vizsgálata alapján a következő eredményekről és komplikációkról számol be: koraszülés 43%, méhen belüli növekedés-visszamaradás 9%, vetélés/halvaszületés 2%, és korai csecsemőhalálozás 2%. Mindenképpen vegye figyelembe, hogy a fertőzött nők száma túl alacsony ahhoz, hogy végleges, bizonyított következtetéseket vonhassunk le azzal kapcsolatban, hogy ezeket a komplikációkat valóban a vírusfertőzés okozta-e, vagy más körülmények is közrejátszottak.

Amíg a baba a méhben van, a méhlepény megvédi őt a betegségektől. A méhlepény egy csodálatos szerv, amely lehetővé teszi az antitestek átjutását az anya szervezetéből a babáéba, de általában a betegségek átjutását megakadályozza.
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az újszülött a méhben megfertőződhetne, tehát a fertőzésnek a magzatra kifejtett közvetlen hatása elenyésző. Ebből kifolyólag a magzati fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye csekély.

A méhen belüli vírusátadás az anyáról gyermekre leginkább a terhesség későbbi időszakában valószínűbb. A terhesség elején a méhlepény által kialakított akadálymerevebb, ezért erős pajzsként szolgál a vírusok ellen.

Eddig a bejelentett COVID-19 fertőzések többsége a terhesség végén fordult elő és nem történt vírusátadás. Ennek következtében nem valószínű, hogy a vírus átterjed a magzatra a terhesség elején, amely a magzati fejlődési rendellenességek fő időszaka.

Mivel azonban a terhesség alatt bejelentett fertőzések száma nagyon alacsony (és a terhesség korai időszakában történő fertőzésekről még nem számoltak be), nem vonható le végső következtetés.