• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött babák fájdalomcsillapítása szemvizsgálat közben kenguru módszerrel

Koraszülöttek retinopátiás szűrése kenguruzás közben
Gratulálunk Pirellinek és szerzőtársainak (1) kitűnő szakirodalmi áttekintésükhöz, melyet az Olasz Neonatológiai Társaság Fájdalom-tanulmányozási Csoportja nevében készítettek, s amely beigazolta a jelentőségét annak, hogy mennyire fontos a koraszülött babák számára a ROP szűrés előtt és alatt a megfelelően kialakított környezet, a lehetséges kényelmi intézkedések és gondozási lépések szakszerű kivitelezése, valamint a 24%-os saccharose oldat szájon át történő alkalmazása.

Ezen nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerekről bebizonyították, hogy koraszülöttek esetében minimalizálják a beavatkozás során általuk megélt fájdalom- és stresszélményt.
A madridi 12 de Octubre nevű kórházban dolgozó szemészek gyakran végzik a koraszülöttek ROP szűrését úgy, hogy közben a gyermekek a klasszikus kenguruzó (Kangaroo Mother Care - KMC) pozícióban vannak, azaz kizárólag pelenkát viselnek és a szülő mellkasán, bőr-bőr kontaktusban fekszenek, oldalra fordított fejjel (1. ábra). Tapasztalataik szerint ez a technika kivitelezhető és számos előnnyel jár a koraszülöttek számára.  Ugyanakkor a vizsgálatot végző szemészorvosok nem jeleztek semmilyen problémát, nehézséget ezzel a módszerrel kapcsolatban, mivel megfelelően látják a retinát.

Így tehát, szerintük nem szükséges megszakítani a kenguruzást a ROP szűrés miatt. Sőt!


Ezen módszerrel a szülők is elégedettek, mivel a kenguruzás lehetővé teszi számukra, hogy aktív szerepet játsszanak a gyermekük ellátásában, mely egy fájdalmas beavatkozás során különösen nagy jelentőséggel bír.
A módszer ugyanakkor csökkenti az inkubátor transzferek számát- azaz a baba inkubátorból való kivételét és oda visszatételét-, mely mind a baba, mind a szülők számára egyaránt stresszélményt jelent, ugyanakkor a dolgozók számára időigényes folyamat.


Fontos tudnunk, hogy a kenguruzás fájdalomcsillapító hatású a ROP szűrés során!


Padhi és szerzőtársai (2) szintén egyetértettek abban, hogy a ROP szűrés megvalósítható kenguruzás közben.  A szerzők felvetették azt is, miként lehetne elvégezni a vizsgálatot fordított kenguruzó pozícióban, amikor a baba hanyatt fekszik az édesanyja vagy édesapja mellkasán. Szemészeik egyelőre a hagyományos, hason fekvő kenguruzó pozícióban végzik ezeket a vizsgálatokat, s így csak el kell fordítaniuk a baba fejét a megfelelő oldalra, attól függően, hogy melyik szemet vizsgálják.


A jövőbeni tanulmányok, felmérések feladata, hogy ezen gyakorlat hatását számos szempontból kiértékeljék, beleértve a kenguruzás fájdalomcsillapító hatása által a koraszülött babák számára a vizsgálat kiváltotta fájdalom- és stresszélmény csökkentésének mértékét, illetve azt, hogy a szülők bevonása a ROP szűrésbe, vajon erősíti-e a motivációjukat arra vonatkozóan, hogy a gyermekük gondozásában aktívan részt vegyenek.
Az európai szülőszervezet, EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) 2018-ban megjelent standardjai (3) szorgalmazzák, hogy mindkét szülő aktívan vegyen részt koraszülött gyermekük gondozásában, mivel ez pozitív hatással van a baba egészségére és idegrendszeri fejlődésére is. Valóban hisszük, hogy a kenguruzás alatt végzett ROP szűrés hasznos és kivitelezhető módszer, amely nagyban hozzájárulhat a szülők és koraszülöttek komfortérzetéhez.

kenguruzás fájdalomcsillapító hatása
1.    ábra - A szemész ROP szűrést végez, miközben a baba a hagyományos hason fekvő kenguruzó pozícióban van

 

 

Hivatkozások

 

  1. Pirelli A, Savant Levet P, Garetti E, Ancora G, Merazzi D, Bellieni CV, et al. Literature review informs clinical guidelines for pain management during screening and laser photocoagulation for retinopathy of prematurity. Acta Paediatr 2019; 108: 593–9.
  2. Padhi TR, Sareen D, Pradhan L, Jalali S, Sutar S, Das T, et al. Evaluation of retinopathy of prematurity screening in reverse Kangaroo Mother Care: apilotstudy. Eye(Lond) 2015; 29: 505–8.
  3. EFCNI,Pallás-Alonso C,Westrup B, Kuhn P,Daly M, Guerra P. European Standards of Care for Newborn Health: Parental involvement; 2018.
  4. DOI:10.1111/apa.14897

A cikket fordította: Dr. Venkovits Balázs, Cikket lektorálta: Dr. Schill Beáta

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 6

Átlagos értékelés: 4.0