• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Édesapák és a kenguruzás

Az újszülöttek császármetszés utáni szeparációja a mai napig az  ellátási gyakorlat része, ezt azonban egyre több kutatási eredmény megkérdőjelezni látszik.

Megfigyelték, hogy az újszülöttek az édeaspával történő bőrkontaktus kialakítása során stabilabbak voltak az újszülöttek élettani paraméterei, továbbá jelentős sikereket értek el az ébrenlétük elérésében is.

A korai anyai bőrkontaktus ismert pozitív hatásaiból inspirálódva randomizált kontrollált kutatásokat végeztek annak megállapítására, vajon az apák esetében is hasonló sikereket tudnak-e elérni. A tanulmány célja az volt, hogy összehasonlítsák a háromféle gondozó modellt és azok hatásait császármetszés után, illetve szabványokban rögzítették, mely esetekben elkerülhetetlen az édesanyától történő szeparáció.

A fent nevezett tanulmány egy chilei állami kórházban zajlott 2009 és 2012 között. A vizsgálatban olyan édesanyák vettek részt, amelyeknek komplikációmentes császármetszésük volt, valamit egészséges újszülöttnek adtak életet, 36.6 Celsius fölötti testhőmérséklettel.

Édesapák és a kenguruzás

Az újszülötteket véletlenszerűen osztották szét három csoportba, vagy a kiságyba, vagy az édesapa karjába végül de nem utolsósorban az édesapa mellkasára.

A születés utáni 45. és 120. perc közötti időintervallumban negyedóránként ellenőrizték a babák életani eredményeit, mint például a testhőmérséklet, oxigénszaturáció, pulzus és a minőségi ébrenlét.

A három csoport között nem mutatkozott szignifikáns különbség sem az oxigénszaturációban sem a testhőmérsékletben. Azonban az újszülöttek pulzusszáma és ébrenléte javult a bőrkontaktos csoportban.

További érdekes megállapítás, hogy a bőrkontaktos csoportban semmilyen negatív tapasztalat nem született az élettani paraméterek tekintetében, sőt a kengurugondozás gyakorlata méginkább segített az édesapának a gyermekével való kapcsolat kialakításában és kötődésében.

Édesapák és a kenguruzás

Mivel a tanulmány tökéletesen igazolta, hogy a császármetszést követően a csecsemők gyorsabban érnek el stabil élettani paramétereket, a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy bátorítani kell az édesapákat a bőrkontaktus gyakorlására.

Ezenfelül az apákkal való bőrkontaktus segíti a korai hőmérsékletönszabályozás optimalizálását, ugyanúgy, mint az már korábban az édesanyáknál is megfigyelhető volt.

Különösen azokban az országokban, ahol a szülőktől való szeparáció a születés után gyakori, ez a kezdeményezés pozitívan befolyásolhatja a babák egészségét.

A vizsgálat egyetlen mesterséges eleme az volt, hogy a babákat a születés utáni első 30 életpercükre inkubátorba helyezték melegedni. Ez biztosította a hőmérsékletüket mielőtt kiságyba vagy az édesapához helyezték őket. Ennek ellenére a hőmérséklet stabil maradt egészen a 120. perc végéig. (Amíg a vizsgálati idő letelt).

 

Mindent összevetve az eredmények magukért beszélnek, az édesapák bőrével történő érintkezés minden újszülött gyermek számára hatalmas előnyökkel jár. Ez olyan dolog, amit támogatni kell, amikor az édesanya állapota nem teszi lehetővé a kengurugondozás megkezdését a császármetszés után.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!