• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kenguruverseny 2023

2016 óta immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg Egyesületünk a kenguruversenyt. Minden évben feltesszük a kérdést, vajon szükség van-e még rá, hiszen mostanra a szülők visszajelzései alapján tudjuk, hogy minden PIC/NIC III szintű intenzív osztály alkalmazza a kenguru módszert.


A 2022-ben megjelent új WHO által közzétett, legújabb bizonyítékokon alapuló KMC irányelv bevezetése azonban még várat magára. Ugyan az elmúlt 12 hónapban folyamatosan napirenden tartottuk a mielőbbi kenguru módszer alkalmazásának témáját, eddig nem kaptunk olyan örvendetes hírt a magyar szülészeti osztályokról (ellenben a nemzetközi tapasztalatokkal), amely arról szólna, hogy a bőr-bőr kontaktus, már a születést követően megvalósulna a koraszülött babák számára is.

Ezért az Egyesület tagjai és elnöksége úgy döntött, hogy ebben az évben is a PIC3-ban ápolt babák „versenyezzenek” és figyelmünket még mindig az 1500 gramm vagy az alatti születési súlyú PICikre fókuszáljuk kiemelve a születést követő első kenguruzás időpontját. Csak a „szakszerűen” kenguruzó, és ezt fényképpel, videóval igazoló kenguruzást vette alapul a zsűri, természetesen ezek felhasználásáról a szülők a GDPR szabályzatnak megfelelően kellett, hogy nyilatkozzanak és engedélyezzék írásban.

A kenguruzás időtartama nem változott, minimum 1 óra (irányelv szerint 2 óra), maximum 4-6 óra lehet (4 óránál több nem telhet el két fejés között). A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a kiírásnak megfelelően mindkét szülővel tudtak kenguruzni és a fényképek alapján a terápiás szempontok érvényesültek a bőr kontaktus során.

Ebben az évben egy másik újdonsága is volt a kihívásnak, a kenguruversenyhez szükséges adatokat a PICAPP mobil alkalmazás segítségével tudták rögzíteni a szülők 2023. május 15 és június 15 között.

Az értékelés és döntéshozás Zoom konferencia keretében történt minőségi és szakmai szempontok alapján.

A 2023-as Kenguruverseny győztese

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegének KORÁNYI PIC osztálya.

Az indoklásban kiemelkedő volt Zalán baba kenguru története, Zalán a várandósság 24. hetében született és születését követően már a 2 napon megkezdte a kenguru terápiát és naponta 3-6 órát töltött bőr-bőr kontaktusban szüleivel. Szintén kiemelendő a KORÁNYI PIC egy másik apró páciense, Alex, aki a várandósság 30. hetében született és már 4 naposan hosszú órákat töltött kenguruzásban.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a zsűri munkáját! 

A zsűri elnöke:

Török Kornél (édesapa)

A zsűri tagjai:

  • Kovács Ágnes (édesanya)
  • Acél Beáta (PIC nővér, FINE 1, FINE 2)
  • Dr. Riszter Magdolna (neonatológus FINE1, FINE2)
  • Afonyiné Kaló Tünde (PIC nővér, FINE1, FINE2, az Egyesület alelnöke)

Keresés
Támogasd Őket, támogass bennünket!