• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek hőszabályozása szállítás közben

A koraszülött (37. gesztációs hét előtt) vagy alacsony születési súlyú (2,5 kg alatti súllyal született) újszülötteknél nagy a testhőmérséklet csökkenésének kockázata a kórházba vagy éppen a kórházak közötti szállítása során.

A koraszülöttek hipotermiája a mortalitás és morbiditás egyik fő kockázati tényezője, így a szállítás közbeni hatékony hőszabályozás rendkívül fontos.

Hogyan lehet még biztonságosabb a koraszülött babák szállítása?

Glenn és munkatársai tanulmányuk során olyan eljárásmódokat alakítottak ki, melyek növelik az új- és koraszülött gyermekek hőszabályozását segítő beavatkozások hatékonyságát.

2016 és 2019 között dolgoztak együtt a Clevelandi Egyetemi Rainbow Babies and Children Kórház azon munkatársaival, akik a babák szállításáért felelnek.  Összesen 380 újszülöttet vontak be a vizsgálatba, akik a 22 - 40 terhességi hetek között jöttek világra és súlyuk 420 - 4220 g között változott; közülük 229 koraszülött vagy alacsony születési súlyú baba volt.

Újító intézkedések

A vizsgálat első 17 hónapjában alapadatokat gyűjtöttek, mely rámutatott arra, hogy a koraszülöttek vagy kis súlyú újszülöttek csupán 60%-a érkezett normál hőmérséklettel (36,5 °C - 37,5 °C) a koraszülött intenzív osztályokra.  Ezt követően egy multidiszciplináris csapattal együtt, - mely neonatológusokból, gyermekorvosokból és szállítószemélyzetből állt,- Glenn és társai áttekintették a szállítási protokollokat, és új eljárásokat kezdtek bevezetni.

Ilyen újítások voltak például a szállítóautó hőjének folyamatos ellenőrzése, az inkubátor műanyag burkolása, az exoterm melegítő matracok és a szállító inkubátor hőmérsékletének folyamatos kontrollálása.

Bevezették a babák hőmérsékletének ellenőrzését a szállítás megkezdése előtt, illetve annak folyamatos utánkövetését a transzport alatt is; téve mindezt azért, hogy a babák hőmérséklete az elfogadható tartományban maradjon.

A szállításban résztvevő szakemberek visszajelzése alapján, a hipotermával a PICre érkezett újszülöttek közül a legtöbben már ebben az állapotban voltak a szállítás megkezdése előtt is, emellett a személyzet tagjainak nehézségei voltak a hőmérséklet normalizálásával a szállítás során. Ennek kiküszöbölésére a következőket vezették be:

  • megemelték a császáros műtő hőmérsékletét
  • a gyermek mielőbbi szállítás érdekében a szállítást végző személyzet azonnali értesítését is megszervezték
  • a szállító inkubátor hőjét a csecsemő súlyához és életkorához (<1 nap vagy> 1 nap) igazították, és a babák egyéni szükségleteinek megfelelően 32-37 ° C között állították be.

 

Eredmények

A bevezetett intézkedések eredményeként 36% -kal több újszülött érkezett megfelelő hőmérséklettel az intenzív osztályokra. Különösen fontos ez olyan esetekben, amikor az erőforrások limitáltak, az olyan egyszerű trükkök, mint a műanyag burkolat használata, hatékony módszer lehet a hipotermia megelőzésében szállítás közben.

E tanulmány egyik nem elhanyagolandó korlátja az a tény, hogy nagyban függ a szállító személyzet dokumentációjától. Sajnos bizonyos esetekben előfordult, hogy az elvégzett beavatkozásokat nem rögzítették.

Azonban mindezt figyelembe véve is elmondhatjuk: a megfelelő hőmérsékletű újszülöttek felvétele az intenzíven (36,5 0C és 37,5 0C között), azt mutatja, hogy a beavatkozások sikeresek voltak.

*hipotermia: test túlzott lehűlése

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!